banner333

banner309

Yücebelen Köylülerinden Karlı Zeminde Zorlu Tırmanış

Torul İlçesine bağlı Yücebelen Köyü sakinleri, geleneksel hale getirdikleri Minarlı Yaylası Bayrak Değişimi etkinliğinin dördüncüsünü zaman zaman bir metreyi aşan karlı zeminde gerçekleştirdi.

Torul 28.01.2019, 17:10
Yücebelen Köylülerinden Karlı Zeminde Zorlu Tırmanış
banner400

Torul İlçesine bağlı Yücebelen Köyü sakinleri, geleneksel hale getirdikleri Minarlı Yaylası Bayrak Değişimi etkinliğinin dördüncüsünü zaman zaman bir metreyi aşan karlı zeminde gerçekleştirdi.

Bu yıl, 26-27 Ocak tarihleri arasında yapılacağı duyurulduktan sonra köylülerin sosyal medya üzerinden organize olarak yaptığı etkinliğe bu yıl 9 kişi katıldı. Cumartesi günü 1450 metre rakımdan dualarla başlayan etkinliğin ilk etabında 2311 metre rakımlı Yücebelen Köyü Minarli Yaylası'na tırmanış gerçekleştirildi.

Sabah saat 09.00 da başlayıp yaklaşık dört saatte süren 5 kilometrelik dik bir tırmanış ile saat 13.00 gibi yaylaya ulaşan köylüler, geceyi yayla evlerinde geçirmek için kamp kurdu. Kamp kurma işlemleri ve öğle yemeğinin ardından yörede kelif olarak adlandırılan yayla evlerinde kış sezonu boyunca oluşan hasarları, keliflere dolan karları temizleyen ekip ilk gün programını tamamladı.

Geceyi odun sobaları etrafında yayla hatıralarının anlatıldığı sohbet ve muhabbet ile geçiren ekip Pazar günü kahvaltısının ardından bayrak değiştirme töreni yaptı. Şiddetli fırtına altında zorlukla gerçekleştirilen törenin ardından dönüşe geçildi.

Zorlu geçen tırmanışın aksine renkli görüntülere sahne olan dönüş yolculuğunda eğlenceli anlar yaşandı. Ormanlık alan içerisinde 5 kilometrelik güzergâhı poşetler üzerinde kayarak inen katılımcılar, 4 saatte tırmandıkları mesafeyi 1,5 saat içerisinde indi.   

Etkinlik hakkında bilgiler veren Yücebelen Köyü Dernek Başkanı Hüseyin Selvi, her yıl karne tatilinin ikinci Pazar günün bu etkinliğin düzenlendiğini belirterek, her yıl artan sayıda katılımcının olmasından büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi.

Bireysel olarak her yıl kış aylarında yayla gezisi düzenlemekle beraber son dört yıldır bir etkinlik halinde bu faaliyeti gerçekleştirdiklerini kaydeden Selvi, “Bu yıl 9 kişilik bir ekiptik. Bu etkinlik için İstanbul’dan, Samsun’dan gelen arkadaşlarımız oldu. Çocukluğumuzda, gençliğimizde paylaştığımız duyguları yeniden yaşama fırsatı bulduk” dedi.

Etkinliğin tırmanış bölümünün çok zorlu olduğunu, ortalama 50 santimetrelik karı yararak yol aldıklarını ifade eden Selvi, “Bir taraftan soğuk hava, diğer taraftan dik rampa nedeniyle her sene; “bu son olsun” şeklindeki duygularla başladığımız tırmanışımız, yaylaya ulaşıldığında yerini gurura bırakıyor. Keliflerde geçirdiğimiz gece, yapılan sohbetler-muhabbetler, ardından bayrak değişimi ve çocuklar gibi eğlendiğimiz dönüş yolu sonrası gelecek yıl tekrar buluşma dilekleri ile etkinlik son buluyor” diye konuştu.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39