banner333

banner309

Torul'da Fidan Dikim Töreni Gerçekleşti.

21-26 Mart tarihleri arasında kutlanmakta olan Orman Haftası münasebetiyle Torul Orman İşletme Müdürlüğümüz tarafından ceviz fidanı dikim töreni gerçekleştirildi.

Torul 28.03.2017, 18:37
Torul'da Fidan Dikim Töreni Gerçekleşti.
banner400

21-26 Mart tarihleri arasında kutlanmakta olan Orman Haftası münasebetiyle Torul Orman İşletme Müdürlüğümüz tarafından ceviz fidanı dikim töreni gerçekleştirildi.

Torul ilçemize bağlı Altınpınar Köyü’ndeki 34 bin 682 metrekarelin alanda gerçekleştirilen fidan dikim törenine, Gümüşhane Valimiz Sayın Okay Memiş, Gümüşhane Milletvekilimiz Sayın Cihan Pektaş, Torul Kaymakamı Mustafa Karali, Trabzon Orman Bölge Müdürü Mümin Döngez, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, AK Parti İl Başkanı Celalettin Köse, Torul Orman İşletme Müdürü Aziz Altınışık, Torul İlçe Müftüsü Hasan Değirmenci, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

Törende, Torul Orman İşletme Müdürü Aziz Altınışık’ın açılış konuşmasının ardından yaptığı konuşmada, dünyada erozyon, yangınlar, küresel ısınma, iklim değişikliği ve arazi bozulmaları sebebiyle toplam ormanların yüzölçümünde azalma olmasına karşın son yıllarda Türkiye’de ormancılık bakımından çok önemli gelişmeler olduğunu kaydeden Gümüşhane Milletvekilimiz Sayın Cihan Pektaş, “İlk defa 2008 yılında Cumhurbaşkanımız Başbakan iken milli ağaçlandırma seferberliği başlattı. Bu seferberlik kapsamında şuana kadar 3 milyar 750 milyon fidan diktik. Ayrıca bunun yanında devlet ormancılığından millet ormancılığına geçiş dediğimiz ceviz, badem, kestane, fıstık çamı gibi yaklaşık 35 çeşit gelir getirici türü de ormanlarımıza dikmeye başladık. Orman Teşkilatımız bunları dikiyor, 3 yıl boyunca sulamasını, bakımını yapıyor, daha sonra da kura usulüyle köylülere teslim ediyor. Burada hem orman oluşuyor hem de cevizin, bademin geliri de köylülere kalıyor. Bu Orman Teşkilatının orman köylülerine çok güzel bir hizmeti.” dedi.

Milletvekilimiz Sayın Cihan Pektaş’ın konuşmasının ardından yaptığı konuşmada, Peygamber Efendimizin 'Kıyametin kopacağını bilseniz dahi elinizdeki fidanı dikin' hadis-i şerifini hatırlatan Sayın Valimiz “Bu çok önemli ve değerli bir tavsiye. Karadeniz Bölgesi orman açısından, yeşillik açısından çok daha şanslı ama Türkiye geneline baktığımızda çok iyi değildik. Ama son 14 yılda çok önemli, bizlerin yüzünü güldüren çalışmalar oldu. Yüzde 40’a yakını ormanla kaplı olan Gümüşhane’mizde çok güzel çalışmalar var.” dedi.

Orman Teşkilatı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlenen çok önemli bir ceviz fidanı projeleri olduğunu ifade eden Sayın Valimiz, “Bunu milletvekillerimizin büyük destekleri ile başardık. Çünkü bu fidanları bize onlar temin ettiler. Biz İl Özel İdaresi’nden herhangi bir para harcamadan neredeyse 1 milyon liralık projeyi hayata geçirmeye başladık. Yaklaşık 50 bin adet fernor fernette türlerindeki ceviz fidanlarını toprakla buluşturmaya başladık. Yıllık 5 bin ton üretim kapasitesi ve 28 işletme kapasitesi ile Türkiye’nin en kaliteli pestil kömesini biz üretiyoruz. Ancak gelin görün ki pestilcilerimiz cevizi Şili’den, Arjantin’den getirtiyorlar. Biz de buna mutlaka biz çözüm bulmamız gerektiğini söyledik. Bütün bahçeleri temin ettik. Toprak tahlillerini yaptık. Damla sulamalarını yaptık, çiftçileri belirledik. Torul’da, Kürtün’de, il merkezinde, Kelkit’te, Köse’de, Şiran’da 50 bin adet fidanın dikimine başladık. Bunlar bizi çok sevindiren çalışmalar. 5 yıl sonra meyve veriyor bunlar. 5-10 yıl içerisinde 1 kilogram cevizi bile bizim pestil kömecilerimiz Gümüşhane dışından almayacak. Bu çok önemli bir girdi. 1 milyon liralık bir proje yaptık. Bu proje yılda 50 milyona yakın bir katma değer üretecek. Onun için bu çalışmaları çok önemsiyoruz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Orman Haftası münasebetiyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini Milletvekilimiz Sayın Cihan Pektaş, Torul Kaymakamı Mustafa Karali ve Orman Bölge Müdürü Mümin Döngez ile birlikte takdim eden Sayın Valimiz, minik öğrenciler ve diğer katılımcılarla birlikte ceviz fidanlarını toprakla buluşturarak, can sularını verdi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11