banner333

banner309

Oturacak Evi Olmayan Şibil Ailesi Vali Memiş’e Seslendi

Torul’un Dedeli köyü Ganak Mahallesinde 5 kişi tek göz evde yaşayan oturacak evi olmayan Şibil ailesi Vali Memiş’e seslendi

Torul 29.12.2017, 12:30
Oturacak Evi Olmayan Şibil Ailesi Vali Memiş’e Seslendi
banner400

Torul’un Dedeli köyü Ganak Mahallesinde 5 kişi tek göz evde yaşayan Şibil ailesi, Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in önceki gün gazetelere yansıyan; “Gümüşhane’nin muhtaçlarına ev yapılacak” başlıklı açıklaması ile yeniden umutlandı.

Mahalle içerisinde bulunan 40 metrekare iki katlı derme çatma binanın alt katını ahır olarak kullanan Şibil ailesi, üst kattaki tek göz odada ise hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Yıllar önce çamur dolma yöntemi ile yapılan ve ahır olarak kullanılan alt kat ile ev olarak kullanılan üst katın ahşap malzeme ile ayrıldığı iki katlı binada yaşayan aile bireyleri, kendilerini en çok üzen şeyin ise evdeki gübre kokusundan dolayı komşularının ev ziyaretine gelmemeleri olduğunu söyledi.

Komşularımızı Misafir Edemiyoruz”

Baba İrfan Şibil(65), maddi durumlarının elverişli olmamasından dolayı bu şekilde yaşamak durumunda kaldıklarını kaydederek, “Evimiz yıkıldı yıkılacak. Lakin biz bir şey yapamıyoruz. Tadilatta ettiremiyoruz. Zaten köyde evlerimiz iç içe olmasından dolayı da yıkamıyoruz. Evimizin altının ahır olmasından dolayı evimiz kokudan geçilmiyor. Ağaç aralarından sızan kokular sağlığımızı tehdit ediyor. Komşularımız kokudan misafirliğe bile gelmiyor. Aynı köyde yalnızlaştık” dedi.

“Bir Odada 5 Kişiyiz”

Kendisi, eşi, oğlu, gelini ve torunu ile birlikte tek göz odada zor şartlarda yaşadıklarını dile getiren Şibil, “Aslında 6 kişiydik, kızımızı evlendirince 5 kişi kaldık. Evimizin derme çatma bir elektrik şebekesi var. Evimizin elektrik parasını da imkanı olan hayırsever insanlarımız ödüyor. Evimizin suyu bile yok, sadece kiler olarak kullandığımız yerde bir musluk var. Geceleri de eşim ve ben babamdan kalan kilerde yatıyoruz” diye konuştu.

“Vali Beyin Açıklaması Bizi Umutlandırdı”

Gümüşhane Valisi Okay Memişin önceki gün yaptığı, “Devlet verdikçe kazanır. Köylerde maddi durumu zayıf olan vatandaşları tespit edip onların evlerini yapalım” söylemi ile umutlandıklarını belirten Şibil, “Oturmakta olduğum evin altı ahır, üstü ev. Ailece imkanımız olmadığından yenisini yapamıyoruz. Fakir babası olan Valimiz Sayın Okay Memiş’in bize de insanca yaşayabileceğiz bir ev yaptırmasını bekliyoruz. Devletimizden yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Girişimlerimiz Oldu Ancak Sonuç Alamadık”

Ailenin durumu hakkında görüştüğümüz Dedeli Köyü Muhtarı Şahin Demirel yaptığı açıklamada defalarca bu konunun çözümü için girişimde bulunduğunu söyledi.

Ev için mahalle içerisinde uygun yer bulamadıklarını anlatan Demirel, “Daha önceki Kaymakamlarımız konu ile yakından ilgilendi. Recai Karal kaymakamımız birkaç kez gelip evin durumunu tetkik etti. Tapusu ile birlikte kaymakamımızın yanına gittik. 40 metrekarelik iki katlı bir ev yapabileceklerini söyledi ancak vatandaşımız evin aynı yere yapılması sonucu bitişikteki evlerin zarar göreceğini öne sürerek bir türlü ikna olmadı. Mahalle içerisinde uygun bir yer olmadığı için mahalle dışından gösterdiğimiz yerleri de hem kaymakamımız hem kendisi kabul etmedi. Bir türlü anlaşma sağlayamadık. Yaptığımız girişimler dönüp dönüp aynı yerde takılı kaldı” dedi.

“Ne Yapabileceğimizi Bilmiyoruz”

Kaymakamlıkça kendisine ev yapması için 10 Bin liralık bir kaynağın ayrılmış olduğuna vurgu yapan Demirel, “Bu para hala bankada. Gidip o parayı dahi almadı. Kaymakam bey köylü olarak yapılması halinde evin iç malzemelerini de kaymakamlıkça karşılanacağını da söylemişti. Hem biz hem kaymakamlarımız gereken her şeyi yaptılar ancak bir türlü sonuç alamadık. Onların durumunu gördükçe de üzülüyoruz ancak ne yapabileceğimizi de bilmiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11