banner333

banner309

Pektaş, TBMM'de Ülke Gündemine yönelik açıklamalar yaptı

Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, TBMM'de gündem dışı konuşma için söz alarak ülke gündemine yönelik açıklamalarda bulundu.

Siyaset 21.12.2016, 18:38 21.12.2016, 21:17
banner400

Cihan Pektaş'ın açıklaması şöyle;

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün Kuruluş Yıldönümü münasebetiyle gündem dışı söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle yüce meclisi saygıyla selamlıyorum.

Sözlerime başlamadan önce İstanbul ve Kayseri’de meydana gelen hain terör saldırısını nefretle kınıyorum. Bugün El Bab da ki harekâtta Şehit olan askerlerimize 
Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Terör örgütleri ve arkalarındaki karanlık güçlere inat, barajlarımızı, yollarımızı, bütün projelerimizi yapacağız. Birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştirerek emin adımlarla hedeflerimize ulaşacağız.

Ülkemizde su yapılarının inşası; Osmanlı Döneminde vakıflar tarafından yürütülmekte idi. Cumhuriyetimizin kurulmasının hemen ardından 1925 yılında “Sular Fen Heyeti Müdürlüğü” kuruldu ve ilk çalışmalara başlandı.1929 yılında ortaya çıkan şiddetli kuraklık ve kıtlık neticesinde suyun önemi daha iyi anlaşıldı ve “Sular Umum Müdürlüğü” kuruldu.

1936 yılında işletmeye açılan ve Ankara’ya içmesuyu sağlayan Çubuk Barajı, Cumhuriyet tarihinde inşa edilen ilk barajımızdır.

18 Aralık 1953 tarihinde kabul edilen ve 28 Şubat 1954 tarihinde yürürlüğe giren 6200 sayılı kanun ile Bayındırlık Vekâletine bağlı olarak çalışmalarına başlayan DSİ, bugün faaliyetlerini Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı olarak sürdürmektedir.

Ülkemizin gelişmesinde ve kalkınmasında öncü bir kuruluş olan, DSİ, Tarımenerjihizmetler ve çevre alanlarında faaliyet göstermektedir. DSİ 4 sektörde faaliyetlerini sürdürmekle beraber, daha çok Baraj inşa eden kuruluş olarak bilinmektedir. Geriye dönüp bakıldığında1.073 adet baraj ve gölet ile 65 adet hidroelektrik santral tamamlanarak işletmeye açılmıştır. Bu baraj ve hidroelektrik santraller arasında dünyanın en yüksek ve büyük barajları sıralamasına ismini yazdıran Atatürk, Keban, Karakaya, Altınkaya, Oymapınar Son dönemde Deriner, Ermenek ve Çine-Adnan Menderes barajlarımız bulunmaktadır. Hâlihazırda inşa halinde olan Yusufeli ve Ilısu Barajlarımız da tamamlandıklarında 
ülkemizin gurur kaynağı olarak üst sıralara yerleşeceklerdir.

Değerli Milletvekilleri,

Bugün itibariyle Barajlarımızın depolama kapasitesi 165 milyar mtür. Yapılacak projelerle 2023 yılına kadar depolama kapasitesi 200 milyar me çıkarılacaktır. Su ihtiyacımız ise, 
sulama suyu olarak, 40 milyar m3, içme suyunda 7 milyar m3 ve sanayide 7 milyar m3 olarak hesaplanmıştır. Görüldüğü üzere su kullanımının da en büyük kalemi tarımsal sulamalar oluşturmaktadır. DSİ, 2000’li yılların başından itibaren sulamada büyük oranda tasarruf sağlayan modern sulama sistemlerine geçişi hızlandırmıştır. Yeni projelerin tamamı yağmurlama ve damlama sistemidir.

Yüzölçümü 78 milyon hektar olan Türkiye’nin 8,5 milyon hektarı ekonomik olarak sulanabilir arazidir. Bugün itibariyle 6,4 milyon hektar sulamaya açılmış, 2023 yılına kadar
8,5 milyon hektar arazinin tamamının sulanması planlanmaktadır.

Su kaynaklarımız hidroelektrik enerji üretimi bakımından uygun şartlara sahiptir. Ekonomik olarak yıllık 180 milyar kilowatt.saathidroelektrik üretim potansiyelimiz mevcuttur. 
Özel sektöründe devreye girmesiyle son 14 yılda 68 milyar kilowatt.saat enerji üretimi gerçekleştirilmiştir. Daha önceki 26 milyarkilowatt.saat üretimle beraber bu rakam 
94 milyar kilowatt.saat’ e yükselmiştir. 2023 yılına kadar 160 milyar kilowatt.saat üretim kapasitesine ulaşılacaktır.

İçme ve kullanma suyu ihtiyacını gidermek için başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere bütün şehirlerimizin su temin projeleri hayata geçirilmektedir. 2040-2050 yıllarının ihtiyacı dikkate alınarak planlamalar yapılmaktadır.

Sayın Başkan,

Değerli Milletvekilleri,

Dünyada bir ilk olan denizden su götürme projesi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin su ihtiyacı karşılanmaktadır. Bu Proje Türkiye’nin gücünü ve Türk mühendisliğinin geldiği noktayı göstermesi bakımından önemlidir.

DSİ’de yetişen binlerce mühendis ve DSİ’ye iş yaparak uzmanlaşan Türk firmaları dünyanın birçok ülkesinde dünya çapında su yapıları inşa ederek ülkemizin ekonomisine çok büyük katkılar sağlamaktadırlar. Güçlü bir kuruluş olan DSİ dünyadaki muadil kuruluşlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bugün itibariyle DSİ Merkez Teşkilatı, 26 Bölge Müdürlüğü ve bütün illerdeki yapılanması ile toplam 25.200 Personel ve 2.200 şantiyesiyle milletimize hizmetini sürdürmektedir.

Sözlerime son verirken tekrar yüce meclisi saygıyla selamlıyorum, dedi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38