banner333

banner309

26.11.2012, 21:20

SIFIR SORUN MU ?

SIFIR   SORUN  MU  ?
                                                                                                                                                                                                                                              Türkiye bugünkü gelinen noktada karmaşadan uzak durmalı diyoruz. Ancak durum öyle bir hal aldı ki ,komşularımızla sıfır sorundan , çoklu soruna doğru gidilmeye hızla devam ediliyor.Türkiye enerji konusunda Rusyaya muhtaç. Rusya ,Ermenistanı tutuyor. Rusya, Azarbaycan ve Gürcistan'a baskı yapıyor.Türkiye'nin Azeri ve Gürcistandan geçen boru hattına ihtiyacı var,ancak buda yeterli değil.Dolayısıyla Irakla ilgili ilişkilerimizi masaya yatırmak lazım. Şu an Musul ve kerkük petrolleri için Irak merkezi hükümeti ile Kuzey Iraktaki Kürt Özerk tarafları  birbirlerine kılıcı çekmiş durumdalar. Türk Hükümeti ise Merkezi hükümeti haksız görmekte. Bakalım Türk Hükümeti gardını nasıl alacak ? George Friedman (Stratfor Düşünce Kuruluşunun başkanı) şöyle diyor:Türkiye bu sorunun çözümü için  ellerini kirletmesi gerekir  ...Kürt Özerk Bölgesi ve Türkiyenin bu konudaki politikasıyla, Türk -İran ilişkileri ve Türk- ABD ilişkileri birbiri ile kesişiyor.Irak'ın sunduğu her fırsat bir karmaşa içeriyor. Bu da Türkiye'ye sorunu çözmesi için bir fırsat sunuyor. Irak bugün her hususta (ABD yavaş yavaş çekilince) beklenildiği gibi patlamaya hazır bir bomba konumunda. Tarih boyu huzur görmeyen bir coğrafya parçasında , bu bataklıkta, Türkiye bu sorunu çözebilecek mi? Sorunu çözerken Türkiye ellerini kirletecek mi? Dışişlerimiz bakalım nasıl manevra yapacak?

                                                                                                                                                                                                                                                                  Dışişleri Bakanımız sürekli söylüyor,Ortadoğuya biz şekil vereceğiz, bu bölgede oyunu biz kuracağız. Diyor demesine de , bu son gelişmelerle Türkiyenin, oyunun dışında kaldığını görüyoruz. Dış komşularımızla sıfır sorunlu politika izleyeceğiz diyor hükümet sözcüleri ,ancak tersi yaşanıyor. Örneğin Suriye ile yaşananlar ve yaşanacakları nasıl değerlendirmeliyiz? Esed ve eşleri ,başbakanımızla kol kola idi,kardeşim Esed deniyor başka şey denmiyordu.Şimdi resmen savaşıyoruz. Malatya 'ya kurulan füze kalkanı ile İran'ı karşımıza aldık ! Irak'ın idama mahküm ettiği El Maliki'yi sakladık, Irak başbakanı Rusyadan Türkiyeye yapmadığı hakaret kalmadı. Şimdi aralar iyice açık. Rusyanın uçağını indirdik,arma yaptık. Putin nerede ise Türkiye'ye savaş açıp Baltacı'nın intikamını alacak konumunda...Şimdi Suriyeye ve İran'a karşı ve İsraili korumak için Patroit füzeleri istedik ,geliyor.Suriye ile Hatay ve güney sınırımızda karşılıklı atışmalar  devam ediyor. Şuan Güney sınırımızı Suriye jetleri bombalıyor...Yunanistan bildiğimiz gibi,Allahtan iç ekonomik çöküntü ile uğraşıyor.Kıbrıs Rum kesimi,İsraille ortak Akdeniz de petrol aramaya devam ediyor. AB ve ABD desteği ile bize sürekli sorun çıkartıyor.



İçeride işler hiçte iyi gitmiyor. PKK istediği an istediği yerde eylem yapıp ,canlar almaya devam ediyor.Gazetelere bakıyorum,meclisi izliyorum,hükümet PKK isteği olan Büyükşehir yasasını ne edip edip  meclisten geçirdi. BDP  ve büyük ölçüde CHP nin desteği ile yasa Cumhurbaşkanına gönderildi. PKK nın federasyon isteği  adım adım ilerliyor.Sürecin nasıl işleyeceğini Apo  karar veriyor,ölüm oruçlarını karar verip bitirtmesi gibi...Devlet Bahçeli  haklı olarak bağırıyor:Bir süreç başladı bu sürecin nereye varacağına İmralı canisi karar veriyor diye... Cumhurbaşkanı bu yasayı meclis'e iade etmelidir ,diyor Bahçeli ! Kim duyacak ki? Vatandaş  bu sese kulak verse  hesaplar değişecek ,onun için akil adamların bu sesi yaymasına da çok ihtiyaç var. Karar başka yerlerde verilmiş,kotarılmış,şimdi de uygulanıyor. Vatandaş,işim yok açız diyor,emekli açız diyor,asgari ücrete tabi olanlar ,emekliler akrabaların,derneklerin ,yardımseverlerin yaptığı yardımlarla  idare ediyor. Milli Eğitim ve diğer alanlarda sorunlar zinciri devam ediyor.Anlayacağın içerde de sıfır sorun yerine çoklu sorunlar yaşanmaya devam ediyor.


Sonuç nedir diye sorarsanız ?  Geçen hafta Gazze  için yapılan ateşkesin sağlanması için H.Clinton,Mısır Devlet Başkanı   Mursi 'yi katkıları ve oynadığı rolden dolayı kutladı. Hani bu coğrafya da oyun kurucu biz olacaktık,ne oldu? Türkiyeden  bu anlaşma da tek kelime söz eden yok! Başbakan konuşmasında Natoya,Birleşmiş milletlere ,batıya ,Çin'e,ABD 'ye,İngiltere ve Fransa'ya  haklı olarak  veryansın etti. Demek ki biryerlerde yanlışlar var... Dünyayı iyi okumak lazım,Dünya Türkiye değildir. Anladığım şu ki, yönetimin başına akıl veren danışmanlar   zamanında ve  yerinde iyi akıl veremiyor.Sayacağımız  birçok sorun daha var.Şimdi bağırmakla ne halledilecek ? Hükümet  sanmasın ki'' Wan münit'' çıkışı gibi ,birkaç dik durma ve çıkış yapmakla , yüzde ellinin üzerine eklemeler yaparım. Türk Milleti  Hükümetin bırakın dışarıda ,içeride de sorun çözmede zorlandığını görüyor.Bu millet,içeri ve dışarı ya bağırmakla  meselelerin çözülmeyeceğini iyi bilir...Ey muhalefet  bu kadar açık varken sizler ne işle meşgulsunuz? Sormadan da geçilirse ,bu millete karşı haksızlık  etmiş oluruz...
 
Saygılarımla...

Cevat Nas
Yorumlar (4)
MUHAMMET 11 yıl önce
Değerli yazar,harika bir yazı. Adamlar resmen milleti kandırıyor. Cevat Bey ,latife olsun diye yazmıyorum. Yazdıklarının hepsi doğru. Rastgele gördüm yazınızı. Sizi takip edeceğim. Ortalık sorun dolu,nasıl olsa TV ,yayınlar ellerinde milleti uyutuyorlar. Sizin gibiler ancak bu milleti koruyabilir. Bu yazı güzeldi. Saygı ve selamlarımla :Allaha emanet olunuz.
aybala 11 yıl önce
Başbakan ve çevresi elbette sorunları yok. Herşey ellerinde. Çocuklarının gemicikleri bile var. Hz. Ömer in bir şeyi var mı idi? Bunlar dini kullanıp insanları kandırıyor. İç ve dış sorun kaynıyor. Biri başka diyor diğeri başka. Arınç denen adam daha başka. Kısaca bu adamların çevresi ülkeyi din adına soyuyorr. Sayın yazar hislerimize tercuman oldunuz . Sağolun. Selamlar...
Hilal 11 yıl önce
İçtede dıştada herşey sorun. ABD başbakanla sakin sakin konuşuyor ama elinde de golf sopasını gösteriyor. Bizimkilerde korkularından emirlere boyun eğip duruyorlar. İçten tepkiler gelince Başbakan uzun boyuyla diklenip veryansın ediyor. Arasırada van münit tipi hareketler çekip safların oyunu din adına alıyor. Bir yandan da İsraille Abd ile PKK ile Öcalanla anlaşmalara devam ediyorlar. Bu millet de yutuyor. Ve maalesef hepsi gerçek. Yazar da bunları sıralıyor zaten. Teşekkürler.
Baki Turan TUNCEL 11 yıl önce
Türkiye'nin içinde yaşamış olduğu gerceği çok güzel özetlemişsiniz.Yazılarınızı ilgiyle takip etmekteyim.İyiki varsınız.Selam ve Saygılar sunuyorum.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46