banner333

banner309

Prof.Dr.Özkan Ateş’ten, Başarılı Operasyon

Beyin tümörü ve benzeri beyin ameliyatlarını başarı ile gerçekleştiren Esencan Hastanesi doktorlarından hemşerimiz Prof. Dr. Özkan Ateş, bu kez de uyanık anestezi ve nöronavigasyon (görüntülü kılavuz) eşliğinde başarılı bir operasyona imza attı.

Sağlık 22.10.2018, 07:07
Prof.Dr.Özkan Ateş’ten, Başarılı Operasyon
banner400

Esencan'ın başarılarına yenisini ekledi

Beynindeki tümör nedeniyle, daha önce iki defa beyin ameliyatı geçirmiş hasta, gerçekleştirilen operasyonla sağlığına kavuştu. Ameliyat esnasında uyanık olan ve kendisine verilen komutları yerine getiren hasta; “ilk ameliyatımı 2014 yılında Rusya’da oldum. İkinci ameliyatımı 2014 Mayıs ayında Türkiye’de oldum ve üçüncü ameliyatımı arkadaşlarımın tavsiyesi üzerine Esencan Hastanesi’nde olmaya karar verdim’’ şeklinde konuştu.

“Tümörün bulunduğu bölge büyük risk içeriyordu”

Uyanık anestezi ve nöronavigasyon eşliğinde ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Özkan Ateş ise verdiği bilgide; “Daha önce iki kez beyin tümörü nedeniyle ameliyat olan hastamız, epilepsi şikâyetlerinin artması üzerine tarafımıza başvurdu. Yapılan tetkiklerde daha önce ameliyat olduğu bölgede tekrarlayan beyin tümörü tespit edildi. Tümörün bulunduğu nokta bizlerin motor cortex ve kapsüla interna dediğimiz bölgede olması büyük bir risk içeriyordu. Bu bölgeler kolumuzu, elimizi, bacağımızı ve ayağımızı hareket ettiren merkezlerdir. Bu bölgede oluşacak hasarlar kol ve bacakta güçsüzlüğe yol açabilirdi.

“Hasta uyanık olmasına rağmen ağrı hissetmedi”

Tüm bu gerekçelerle hastamıza uyanık anestezi ve nöronavigasyon yöntemlerinin bir arada kullanılmasını planlandık. Böylelikle hastamızın bir tarafında felç oluşumunun önüne geçilmesi amaçlandı. Başarılı bir operasyon gerçekleştirdik.  Ameliyat esnasında hastayla konuşarak ve nöronavigasyon dediğimiz özellikli bilgisayar programı kullanılarak tümörün hatasız ve hastanın bir tarafında güçsüzlüğe neden olmadan çıkartıldı. Hastamızın, biz ameliyatı yaparken uyanık ve bizimle konuşuyor olmasına karşın hiçbir ağrı hissetmediğini de belirtmek isterim.  Ameliyat sonrası hastanın kontrollerinde hiçbir problem olmadığı gözlendi. Ameliyattan 2 gün sonra taburcu edilen hasta 1 hafta sonra ise ülkesine geri döndü” dedi.

“Bu yöntemle risk en aza indirgeniyor’’

Uyanık anestezi nöronavigasyon hakkında sorularımızı yanıtlayan Prof. Dr. Özkan Ateş; “Yaptığımız ameliyat şekli itibari ile özel anestezi ilaçları kullanılarak hastanın herhangi bir ağrı hissetmeden, dışarıdan gelen komutlara ameliyat esnasında cevap verdiği bir anestezi uygulamasıdır. Bunu çoğunlukla beynin motor merkezi, konuşma merkezi, işitme merkezi, görme merkezi gibi özellikli merkezlerinde olan lezyonların, patolojilerin cerrahisinde kullanırız. Bu ameliyatta da kullandığımız bu anestezi teknikleriyle hastayla ameliyat esnasında konuşarak kolunda ve bacağında güçsüzlük gelişimini önlemeye çalıştık. Nöronavigasyon dediğimiz yöntem ise ameliyat esnasında nerede olduğumuzu ameliyat öncesi çektiğimiz MR’larla korele etmeye yarayan özellikli bir yöntemdir. Sizlerin de tahmin edebileceği gibi bu iki yöntemin birlikte kullanılmasıyla risk anlamında hastanın herhangi bir olumsuz sonuçla karşılaşma ihtimali en alt seviyeye indiriliyor. Esencan Hastanesi’nde hastalarımıza bu yöntemi uygulayarak başarılı ameliyatlar gerçekleştirmekteyiz” şeklinde konuştu”

Kaynak: www.esenyurthaberleri.com

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09