banner333

banner309

Doğal Mucizenin Adı; Yalancı İğde

Gümüşhane’de Yabani Olarak Yetişen Süper Kategorisinde ki Meyveden Haberdar mıyız?

Sağlık 08.09.2017, 10:48 08.09.2017, 12:16
Doğal Mucizenin Adı; Yalancı İğde
banner400

Tıbbi aromatik bitkiler arasında önemli bir yer tutan Yalancı İğde(Yabani İğde), 5 vitamin ve 140 minareli bünyesinde barındıran süper kategorisinde bir meyve olarak dikkat çekiyor.

Gümüşhane’nin özellikle Kelkit Vadisinde doğada bol miktarda yetişen, yöre halkı tarafından “Bibil” olarak bilinen ve mucize bir meyve olarak adlandırılan Yalancı İğde, vitamin ve mineraller açısından zengin, zeytinyağı ve balık yağından sonra en önemli doymamış yağ asitleri olan OMEGA 7 yağ asitlerini içermektedir.

Yalancı iğdenin Moğol tarihinde Cengizhan’ın askerlerine enerji ve şifa verici bir bitki olarak kullanıldığı tarihi belgelerle sabit olmakla birlikte bu gün bilinirliliği olmayan meyvenin bazı yörelerde dağlardan toplanarak marmelada dönüştürülmekte.

Dünyanın farklı ülkelerinde yaşlanmaya karşı kremi üretilen ve çok yüksek oranlarda A, C ve E vitamini içeriğine sahip Yalancı İğde, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bilimleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sezai Ercişli tarafından da süper kategorisinden bir meyve olarak ifade ediliyor.

‘Süper’ Kategorisine Bir Meyve

Ercişli, meyve ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda yalancı iğdenin Türkiye’de yeterince tanınmadığına vurgu yaparak, “Bu meyveyi ne vatandaşlarımız ne de akademisyenlerimiz yeterince tanıyor. Yalancı İğde ‘Süper’ kategorisine giren bir meyve. Çok önemli özellikleri var. Bunun yetiştirilme tarihi çok eskilere dayanıyor. Çin İmparatorluğu, Moğollar ve Yunan mitolojisinde de geçiyor. Dünyada en fazla Çin ve Moğolistan’da bulunuyor. Yaklaşık yüzde 95’i buralarda. Bunun yanında Rusya, Türkiye, Azerbaycan, Litvanya, Letonya, Finlandiya gibi ülkelerde de bu bitkinin yetiştiriciliği var” ifadelerini kullanıyor.

Portakaldan 12 Kat Fazla C Vitamini İçeriyor

Prof. Dr. Ercişli, Türkiye’de bu meyvenin yabani olarak doğada yetiştiğini dile getirdi. Diğer ülkelerde ise bu meyvenin kültür ürünü olarak yetiştirildiğini belirten Ercişli, şöyle devam etti: “Diğer ülkelerde bu meyvenin bahçeleri kurulmuş. Yine İsviçre’de büyük bir firma bu meyvenin ticaretini yapıyor. Bu meyve çok bakımsız yerlerde yetişebiliyor. Yani kendi besinini kendi sağlıyor ve havanın azotunu tespit eden tek meyve. Erkek ve dişi ağaçları bulunan bu meyvenin dişi ağaçları meyve veriyor, erkek ağaçları meyve vermiyor. Dikenli bir bitki olduğu için hasadı zor. Hasadında, meyveli dallar koparılıyor, buzdolabında donduruluyor ve sonra herhangi bir yere çarpıldığı zaman meyveler dökülüyor. Yalancı iğdenin meyveleri çok önemli ‘fitokimyasal’ dediğimiz maddeler içeriyor. İnsan sağlığı açısından çok önemli. Bu fitokimyasallar yüksek oranda C, A ve E vitamini kaynağı. Bu meyvenin vitamin C içeriği portakalın 12 katı, vitamin A içeriği havucun 3 katı, yine vitamin E içeriği de oldukça yüksek bir meyve” dedi.

En Yüksek Antioksidan İçeriğe Sahip Meyve

Yağının farklı özelliklere sahip olduğunu aktaran Ercişli, “En önemli özelliği ‘anti agend’ dediğimiz yaşlanmaya karşı kullanılmasından ileri geliyor. İçerisinde bulunan özellikle palmitoleik asit insan derisinde yenileyici ve onarıcı etkiye sahip. Dolayısıyla bunun kremi yurt dışındaki firmalarca üretilerek satılıyor. İkinci bir özelliği gıda değerinin çok yüksek olması. 190 civarında tespit edilmiş fitokimyasal içeriyor. İnsan sağlığı açısından akademik seviyede çalışmalar var, yayınlanmış makaleler var. Örneğin öksürüğe karşı, kan dolaşımına karşı kullanılıyor. Daha farklı özellikleri de var. Bunlar klinik olarak tespit edilmiş” şeklinde konuştu.

Erozyonla Mücadelede de Kullanılıyor

Yalancı iğdenin Türkiye’de yeterince bilinmediğine işaret eden Ercişli, ‘Diğer meyve türleriyle karşılaştırıldığında sürgünleri herhangi bir şekilde toprağa değdiği an yeni bitkiler oluşturuyor. Yine önemli bir özelliği de derin kök yapısı nedeniyle erozyonla mücadelede kullanılan bitki olması. Bu meyve Türkiye’de pek bilinmiyor. Türkiye’deki bütün meyvelerle karşılaştırıldığında en yüksek antioksidan içeriğine sahip meyve türü yalancı iğdedir. Bunun da sebebi içerisindeki fitokimyasallardır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 03:51
Güneş 05:25
Öğle 12:25
İkindi 16:12
Akşam 19:16
Yatsı 20:44