banner333

banner309

25.09.2017, 01:17

Ortadoğu’da Herşey Yeni Başlıyor

Bir asırdır ajandanın sayfalarında saklı kalan Mezopotamya, kızıl topraklar, Dicle Fırat deltası bugün dönüm noktasını yaşıyor.
Amerika’nın Ortadoğu hamleleri için kurulan Türkiye de ki hava ve lojistik üsleri artık toplanıyor. Bugün artık kuzey Irak özerk yönetimi bölgesi ile yeni üs sahası inşa projelerinin mimari çalışmaları da bitmek üzeredir sanırım. Ve artık Amerika Ortadoğu'da yerleşik bir yer edinecek gibi görünüyor, kendi adını taşımasa da.
Yedi yıla yakın süredir Suriye’yi hedef alan politikaların başarısızlıkla sonuçlanması, alternatif bir çözüm anahtarı haline getirdi kuzey Irak’ı. Belki de Suriye’nin düşmemesi, doğrusal amaç olan Irak’ın durumunda sonuca varılmak istendi.   

 

Bundan sonra esas Ortadoğu planı başlıyor. Dünya bundan sonra eski dünya olmayacağı kesin. Kuzey Kore’nin açık denizde çeşitli imha silahları denemesinin bu süreç ile ilgisi nedir sizce, yoksa çok mu abarttık bu Kuzey Irak meselesini.


Aniden Kuzey Irak’ın bu kararı alması ile dünya siyasetinde anlık neler yaşandı etrafımıza eş zamanlı bakmakta fayda var.
Katar da neden uluslararası bir siyasi bunalım yaşandı. Kime ve neye karşı bir reaksiyondu!


Suriye yakın bir zamanda referanduma gitmesi gerekir bence, tüm halkını toplayarak, toprak bütünlüğünü koruma ve bölgenin yerli ülkeleri ile ittifakta bulunarak, oluşan tehlikelere karşı lider konumda durabilecek bir konuma gelebilir.


Birleşik Arap emirlikleri her ne kadar siyaset arenasında görünmese de Kore’nin fiili tatbikatlarından sonra açık siyaset yapma tercihini belki de kullanacak,


Türkiye bu süreç içerisinde hangi kalıtsal yada kanıtsal stratejik politikası sergileyecek. Yeni Türkiye yolunda kendini mi kanıtlayacak yoksa Türk tarihinin kalıtsal ve değişmez duruşunu mu sergileyecek. Bugün tartışılan; Ankara Antlaşması gerçeği nedir? Basitçe temel gerçeği Serv Antlaşmasında ki haritayı yok saymasıdır. Kuzey Irak’ta özerk bölge gibi yönetimlerin kurulmasını önlemektir. Fakat oluşan bu yönetimi günümüz de ilk tanıyan kimdir? Maalesef Türkiye!!! Şimdi sarf edilen çaba nedir!!!!
 

Konumuza dönersek, Rusya, İran, Suriye, Arap Emirliği ve Uzak Doğu faktörleri.
Uzak doğunun Ortadoğu ile ilgilenmesi anlamlı mı? Peki anlamsız mı?
Petrol dünyada her konuda bir etmen. Evet bu madalyonun bir yüzü. Ya diğer yüzü... Dünyada egemen güç olmak isteyenler, saldırılarını sadece kendi ülke toprakları üzerinden mi gerçekleştiriyor? Bir nükleer silahı kendi toprakları üzerinden mi kaldırmak mantıklı, yoksa farklı bir anakara üzerinden mi? Birer senaryo olsa gerek fakat yeterince kayda değer…

Okunması gerek çok yüzlü madalyonlar olduğu kesin....


 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:20
Öğle 12:35
İkindi 15:58
Akşam 18:40
Yatsı 19:59