banner333

banner309

10.05.2018, 16:28

OKUMAK MI?

                            OKUMAK MI?

                             Neden?

                             Niçin?

          

          Önce   neden ve niçin sorularının arasındaki farka değinerek  konumuzu daha anlamlı hale getirmeğe çalışalım.

  • Neden yattın?
  •  Yorgundum..

          -Niçin yattın?

          -Uyumak için.. Örnektende anlaşılacağı üzre, aslında iki sözcük arasındaki fark basit ama büyük . “Neden?”öncesine yönelik, “Niçin?”ise amaca ve niyete yönelik.

          Şimdi hem kendime hemde sizlere soralım ? Niçin okumalıyız?

       Dünyaya kendi iradesinin dışında gelen insan,yeni şeyler öğrenmek , ruhunu yüceltmek, akıl ve zekâyı öldürmemek, Ufkunu açmak, önünü görmek, iki ayak üstünde gezen ölü olmamak körlükten kurtulmak, bilgi çağına ayak uydurmak,, faydalı hayaller kurmak , çevresine ve  ailesine yararlı  bireyler , özetle adam olmak için   okumalıdır….

     Neden okumalıyız

       İlk Emir Olduğu İçin. Öğrendiğimizi öğretmek,hayatı daha da anlamlı kılmak,öz güven sahibi olmak,kelime hazinesini genişletmek,başarılı olmak,teleffuzu geliştirmek ve çözüm üretmek için okumalıyız.. Buınu yaparkende zamana ve mekana bağlı kalmaksızın ,hayatımız boyunca okuma gayreti içinde olmalıyız.. .

      Ülke ve birey olarak OKUMA nın neresindeyiz diye  birde ona bakacak olursak, tablonun iç açıcı olmadığını görüyoruz.

        Birleşmiş milletler Bilim ve kültür örgütü (UNESCO) verilerine göre Türkiye kitap okuma sıralamasında 86. sırada . Nerde ise yoksul Afrika ülkeleri düzeyinde.. Bireysel bazda   Binde bir. Fransa’da ise Yüzde 21 . fark oldukça fazla.. Basılan kıtap sayısı yıllara göre artış göstersede okuma oranında artış olmuyor.., Matbaanın 300 yıl gecikjmeli olarak Ülkemize gelmesi, eğiştim ve öğretime yeterince destek verilmemesi, öğretmenlerin hizmet öncesinde ve sonrasındaki yetişmelerindeki açmazlar bunda etkili olsada   önemli ve yadsınamıyacak bir gerçek varki oda  <her yıl bütçeden eğitime ayrılan ödeneğin yetersiz oluşu…

        Bu havada yol alan eğitim faalıyetlerinde 1928 de %10 olan okur- yazarlık zaman zaman düzenlenen okuma seferberlikleriyle  tam olmasada önemli ölçüde mesafe katettiğini söyliyebiliriz..

       Bu etkinlikler kapsamında İL’imizde de bir okuma alışkanlığı kazandırma seferberliği başlatılmış bulunmaktadır.  Okullarda başlatılan bu seferberlikte zaman zaman kökeni eğitimci olmasada kimi yurttaşlar davet edilerek öğrencilere okumanın yararları konusunda söyleşide bulunmaları sağlanmıştır. Ayni amaca yönelik olarak bendenizde görevli kılındım. Ve söyleşinin,09.05.2018 günü AFKAL sinde yapılması  yerine  isteğim üzerine  Kanuni Ticaret Meslek lısesinde icra edileceği kararlaştırldı.…

       Söyleşi gününde okulun başka bir etkinliği olduğu için söyleşi etkinliğine yer veremiyecekleri  nedeniyle programın tekrardan AFKAL sınde yapılması düşünülürken ne oldu ise bu okuld yönetimi de,söyleşiye yer veremiyeceğini bildirmiş olmalı ki koordinatör memur zatımı arayarak hocam programınız tekrar kanunu Ticaret Meslek Lisesinde ve 10.05.2018 günü yani bir gün sonra icra edilecek dendi. . Bu gidip - gelme şeklindeki iletişim isteer istemez bir yorum yapmamı gerektirdi. Şöyleki:

      Her iki okulunda kurucusu ve Eğitim –Öğretimine katkısı olan bir yöneticiyim 01.12.1975  de  Ticaret lisesini ,Ekim1985 te  de Anadolu Lisesinin kuruluşunda emeğim vardır. Bu okulların herhangi birinde bu söyleşiye katılmak isteyişimin  nedeni de budur. AFKAL  yöneticileri haftanın hiç bir gününde bu söyleşiye imkan tanımazken ,  Kanuni Ticaret lişsesi yöneticileride kerhen de olsa bir gün sonra programın uygulanmasında sakınca olmadığını bildırmesi işe yaramadı. Çünkü İyi niyetle başladığımız bu etkinlik   sanki babamın işiymiş gibi sudan bahanelerle engellenmeye çalışıldığı intibaını  yaratmıştır.. Bu intiba sebebiyle yararlı olmayacağımı varsayarak söyleşiden vaz geçtim.  Oysaki  okuma alışkanlığı fıkraları,  hediye edeceğim kitaplarla söyleşinin belleklerde izbırakmasını sağlıyacak düşlerim vardı. Ama olmadı. Sağlık olsun.. Belkide haksızlık ettim bilemiyorum..

       “Dedem bana dediki : Oku Yazda Adam Ol. Bende okudum yazdım adam oldum” tekerlemesinde ve  “Evlerinin önü bulgur kazanı/ Herkes sever okuyanı yazan”ı halk türküsünde vurgusu yapılan okuma  alışkanlığına  aileden başlanır  , okulda gelişerek devam eder.. “Hadi oğlum, kızım oku” demekle bu alışkanlık kazandırılamaz  ebeveyinler önce okuyacak sonrada  çocuğuna okumada eşlik edecek ki. Çocukta anne basını taklkıt etsin.

          Unutmayınız ki:

           Hayat ta karşınıza çıkacak engelleri aşmak ve güvenli limanlara sığınmanın yolu kitap edinme  ve okumaktan geçer….

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:20
Öğle 12:35
İkindi 15:58
Akşam 18:40
Yatsı 19:59