banner333

banner309

18.05.2015, 05:48

NE ÖNCE NE SONRA SADECE ŞİMDİ

  

         Güneşin doğması mı yoksa batması mı önce gelir, onu bilmem. Bilimsel ya da kanıta ihtiyacı olmayan inanca dayanan cevaplar üzerinde de durmayacağım. Ama şunu biliyorum ki, Güneş doğduktan hemen sonra batmıyor veya battıktan hemen sonra doğmuyor. Bir süreç deveran ediyor, beklemek gerekiyor bu oluşlar için. Günün doğması-batması, mevsimlerin oluşması, Dünya’nın uzay yörüngesi içerisinde hareketleri ve bunun gibi tüm oluşların her biri, bir sürecin sonrasında sonuç gösteriyor ve izleyicisine, takipçisine şölenini sunuyor.

         Süreç ise, içerisinde zamanı bulundurması sebebiyle beklemeye tabi oluyor. Zaman, ne geri ne de olduğundan başka bir şekilde ileriye götürülemiyor. Bu açıdan iradeye göre hareket ettirilemiyor ancak kendisine zorunlu olarak tabi olunuyor. İşte tam da burada, hayat’ın tüm cilveleri kendini gösterme imkânı buluyor. Yani isteseniz de bir gün ya da bir an öncesine gidemiyorsunuz, aynı şekilde bir gün sonrasına ya da bir an sonrasına gidemiyorsunuz. Burada zamanın oluşum sürecinde sadece bulunduğumuz an’da var olabiliyoruz.

         Günümüz yaşantısının gerekleri göz önüne alındığında ise istem varsa o istem üzerine istenileni gerçekleştirme gücünün(kudret) de inşa edilmesinin gerektiği gibi beklenti var.

Hızlı bir yaşam sürüyoruz… Sürekli -bir şeyleri kaçırmamam gerekiyor-hissiyle hareket halindeyiz. Durmuyoruz… Çünkü durursak bir şeyler kaçırırım veya kaybederim düşüncesi her daim hali hazırda.

Bir yandan istemlerimizi gerçekleştirmek üzere her şeyi elinde bulundurma ve yapabilme gücüne sahip olmak istiyoruz, bir yandan ise zaman ve bağlı olduğu hayat koşulları olduğu gibi ilerlemeye devam ediyor.

Yani bir tarafta değişiklik arz eden istemlerimiz, bir yanda ise ona riayet etmemiz gereken zaman ve koşulları var. Burada kaçınılmaz olarak bir çelişki ortaya çıkıyor.

Ne yapmalı diye düşünecek olursak da hemen kolayca bir cevap vermek de mümkün değil. O halde bu çelişkiyi çözümlemeye değer bulursak daha önceki yazılarda bahsedildiği üzere durmalı. Durmalı ki etrafa bakıp neredeyim-ne yapıyorum-ne yapmalıyım sorularını en azından sorabilmeliyiz.

 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46