banner333

banner309

Çatısız Cami Yaz Aylarında Her Cuma Dolup Taşıyor

Kabe’den başka yer yüzünde çatısı olmayan tek ibadethane olan Kürtün ilçesi Özkürtün beldesine bağlı Kadırga Yaylasındaki açık hava camiinde 557 yıldır insanlar çimen üzerinde namaz kılıyor.  

Kürtün 30.06.2018, 09:00
Çatısız Cami Yaz Aylarında Her Cuma Dolup Taşıyor
banner400

Kabe’den başka yer yüzünde çatısı olmayan tek ibadethane olan Kürtün ilçesi Özkürtün beldesine bağlı Kadırga Yaylasındaki açık hava camiinde 557 yıldır insanlar çimen üzerinde namaz kılıyor.  

Gümüşhane-Trabzon sınırında yer alan ve yaylacılık kültürünün yaşatıldığı ender bölgelerden olan Kadırga Yaylası'nda kubbesi ve çatısı olmayan camiyi görmeye ve Cuma namazı kılmaya her yıl binlerce vatandaş geliyor.

Fatih’in namaz kıldığı Temmuz ayının üçüncü Cuma günü yaylada yüzyıllardır şenlik ve otçu göçü yapılırken, Cuma günleri adeta küçük bir ilçeye dönüşen yaylanın etrafında Şahmelik, Çatma, Minarlı, Oğuz ve Ören gibi çok sayıda oba bulunuyor.


Otel, lokanta, kahvehane, bakkal, manav gibi yeme, içme ve konaklama tesislerinin bulunduğu yaylada bulunan ve Fatih Sultan Mehmet Han’ın namaz kıldığı rivayet edilen açık caminin tabanı da doğal çim. Camiye giren vatandaşlar ayakkabılarını duvarların üzerine koyduktan sonra çim üzerinde namazını kılıyor. Erkeklerin camiyi terk etmesinin ardından bu kez kadınlar camide öğle namazını kılıyor. 

Fatih Sultan Mehmet Han’ın namaz kıldığı rivayet edilen açık caminin tabanı da doğal çim. Camiye giren vatandaşlar ayakkabılarını duvarların üzerine koyduktan sonra çim üzerinde namazını kılıyor. Erkeklerin camiyi terk etmesinin ardından bu kez kadınlar camide öğle namazını kılıyor. Yaylaya adını veren ve Fatih Sultan Mehmed’in yaylaya gelmesine vesile olan Kadir Ağa’nın adının verildiği zirvede bulunan şehit ve gazilerin kabirlerini ziyaret ederek dua eden vatandaşlar daha sonra camiye akın ediyor.

Denizden 2 bin 200 metre yüksekte bulunan Kadırga Yaylası'nda Cuma günleri namaz saatinde yağmur yağmadığı da vatandaşlar tarafından ifade ediliyor.

Gümüşhane, Trabzon ve Giresunluların ortaklaşa kullandığı yaylada 40 yıldır çatısız camide Cuma namazı kıldığını kaydeden bir vatandaş hem tarihi hem de çatısız olması nedeniyle camiye özellikle geldiklerini kaydederken Torul ilçesine bağlı Minarli yaylasından gelen Halil Yiğit ise "Buranın ayrı bir özelliği ve güzelliği var. Yaylada kaldığımız 3 ay boyunca Cuma namazları için Kadırga yaylasına geliyoruz" dedi.

Trabzon’un Beşikdüzü ilçesi Şahmelik köyünden olan ve İstanbul Beykoz’da yaşayan Rahman Akdemir ise “Burada olduğum müddetçe Kadırga’ya ve her Cuma günü namaz için üzeri açık tarihi camiye gelmeye çalışıyorum. Çocukluğum da burada geçti. Fatih Sultan Mehmet Han tarafından yaptırılan bu camide namaz kılınca insan huzur buluyor. Burada namaz kılmanın ayrıcalığı çok başka” diye konuştu.

Camiye yaz ayları için geçici olarak görevlendirilen din görevlisi Akif Yazıcı, “Fatih Sultan Mehmet Han Trabzon’u fethe giderken burada kalmış ve gördüğü rüya üzerine buranın etrafını çevirttirerek Cuma namazını burada kılmış. O gün bugündür Gümüşhane, Giresun ve Trabzon halkı her yıl buraya geliyor. Burası 3 vilayetin toplanma merkezi haline geldi” diye konuştu.

İmam Yazıcı, Kabe’den başka üzeri açık olarak namaz kılınan tek ibadethanenin Kadırga Açık Camii olduğunu da belirtti.

Kaynak: www.gumushane.gen.tr
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11