banner333

banner309

Çağlayandibi Büyülüyor

Kürtün ilçesi sınırlarında bulunan ve doğal ağaç müzesi olarak nitelendirilen Örümcek Ormanları’nın eteklerindeki Çağlayandibi Şelalesi ziyaretçi akınına uğruyor.

Kürtün 05.08.2018, 08:00
Çağlayandibi Büyülüyor
banner400

Kürtün ilçesi sınırlarında bulunan ve doğal ağaç müzesi olarak nitelendirilen Örümcek Ormanları’nın eteklerindeki Çağlayandibi Şelalesi ziyaretçi akınına uğruyor.

İlçeye bağlı Yeşilköy sınırlarında bulunan ve 2014 yılında Tabiat Parkı ilan edilen Çağlayandibi Şelalesi’nde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yaklaşık 1 milyon liralık yatırımla yürüyüş yolu, köprü ve diğer tesisler yapıldı.

Suyun doğal olarak 15 metre yükseklikten düştüğü ve yüksekten gerçekleşen düşü sırasında su damlacıklarının etrafa yağmur etkisi yapması sonucu enfes bir ambiyans oluşturan şelaleye 150 metrelik yürüyüş yoluyla ulaşılıyor.

Denizden 870 metre yükseklikte bulunan ve il merkezine 64, Kürtün ilçe merkezine de 5 kilometre mesafedeki şelale özellikle yapılan çalışmalar donrası gerek Kürtün ilçesinin gerekse Gümüşhane’nin yeni bir turizm destinasyonu olarak önem kazandı.

“İlgi Gittikçe Artıyor”

Kabaktepe şehitliği, Çıkrıkdüzü, Güvende, Kazıkbeli gibi dünyaca bilinen yaylaların yolu üzerinde yer alan ve yılda yaklaşık 100-150 bin kişinin kullandığı yol nedeniyle ciddi bir sirkülasyona sahip olan şelalede vatandaşların ihtiyaçları için yapılan ihaleyi alan işletmeci Serkan Bilgin, şelalenin gördüğü ilgiden büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi.

Avrupa ve Kafkasların en yüksek ve en yaşlı ladin ve göknar ağaçlarının bulunduğu ve doğal ağaç müzesi olarak nitelendirilen Örümcek Ormanları’na 4 kilometre mesafede bulunan şelale flora ve fauna açısından da çok zengin bir bölgede yer alıyor.

“1 milyon liralık yatırım yapıldı”

Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın, alanda yürüyüş yolu yaptıklarını, köprü, kır kantini, giriş kontrol ünitesi ve kamelyaları yaklaşık1 milyon liralık yatırımla yaptıklarını belirterek, işletmecilik ihalesinin sonuçlanmasının ardından buraya gelen insanların artık çayını kahvesini içebileceklerini söyledi.

Hem Çağlayandibi Şelalesi hem de Örümcek Ormanlarının flora ve fauna açısından çok zengin bir bölge olduğunu dile getiren Aydın, “Yılın her mevsiminde renklerin her türlü tonunu burada görmek mümkün. Bütün fotoğrafçıların buraya akın etmesinin sebeplerinden birisi de bu renk cümbüşünün oluşması” dedi.

“Bölgeye Katkı Sağlaması Açısından İyi Bir Değerlendirme” 

Aslen Giresun’un Doğankent ilçesinden olan ve 30 yıldır İsviçre’de yaşadığını belirten Zeki Kutlu, kendisinin İsviçre’den geldiğini ve eşi ve ablası ile Karadeniz seyahati yaptıklarını belirterek, “Merkezimiz Giresun ama Gümüşhane’nin çok sayıda görülmeye değer doğal ve kültürel zenginlikleri olduğunu duyunca ilk olarak Çağlayandibi Şelalesi’nden başladık. Örümcek Ormanları içerisinde de olması şelalenin adını daha da ön plana çıkarıyor” dedi.

Şelalenin pek büyük olmamasına rağmen dikkat çekici bulduğunu ifade eden Kutlu, şöyle devam etti: “Çağlayandibi Şelalesine ilk kez geliyoruz. Gördüğümüz şelalelerden boyutu farklı ama çok güzel bir çevre düzenlemesi yapıldı. Şelaleyi seyrederek çay içme imkanı var. Kamelya ve doğayı bozmadan, doğaya uygun yürüyüş yolu ve ağaç köprü yapıldı. İnsanların buraya gelmesi bölge katkı sağlaması açısından çok güzel.”

“Doğayla İç İçe Olmak Çok Güzel

Eşi Aysel ise, kendisinin aslen Sivaslı olduğunu İsviçre’nin Zürih şehrinden eşi ile birlikte geldiğini ifade ederek, “Karadeniz gezisi için yola çıktık. Çok harika bir doğa var. Bölgenin olanaklarının aza olduğunu gördük. Biraz daha turizme açılması gerekiyor. Şelaleler ve bitki örtüsü çok güzel. Yöre insanı çok iyi niyetli, çok güzel. Doğayla iç içe, yan yana olmak gerçekten çok güzel” dedi.

HES’leri suyun olduğu yerlerde yapıldığını belirten Kutlu, “Eşimle ben, HES’lerin ya da değirmenlerin olduğu yerlerde şelaleleri olacağını düşündük. Çağlayandibi Şelalesi’ni de öyle bulduk. Karadeniz Bölgesi’nde ırmakların kuru olduğunu gördüm. Ancak, Giresun’dan bu yana Çağlayandibi Şelalesi olmak üzere üç şelale gördük. Çağlayandibi Şelalesini de görmek bizleri çok mutlu ettik, çok hoşumuza gitti. Aslında şelalenin adını bilmeden geldik. Çok daha iyi tanıtım yapılması gerekiyor. Doğayı sevdiğim için Çağlayandibi Şelalesini de çok sevdim. Doğada su akı9ntısı her zaman güzeldir” diye konuştu.

“Günde 250-300 Kişi Ziyaret Ediyor”

Çağlayandibi Şelalesindeki kır kantinini işleten Serkan Bilgin ise şelaleyi her gün 250-300 kişinin ziyaret ettiğini belirterek, “Şelalemize her geçen gün ziyaretçi sayısı artıyor. Biz de kır kantinimizde çay, kahve ve yöresel ürünler veriyoruz. Gelen her ziyaretçi buradan çok memnun ayrılıyor” dedi.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39