banner333

banner309

Başkan Kanat’tan Avan Proje

Kürtün Belediye Başkanı Ahmet Kanat sadece Gümüşhane’de değil, bölgede ses getirecek bir projeyi hayata geçirmek için kolları sıvadı.

Kürtün 04.04.2018, 18:02
Başkan Kanat’tan Avan Proje
banner400

Kürtün Belediye Başkanı Ahmet Kanat sadece Gümüşhane’de değil, bölgede ses getirecek bir projeyi hayata geçirmek için kolları sıvadı.

Balkanların ve Türkiye’nin en yaşlı ve en yüksek anıt ağaçlarının yer aldığı Örümcek Ormanları, Çağlayandibi şelalesi, Güvende, Kazıkbeli, Erikbeli ve Kadırga gibi önemli yaylaları sınırları içerisinde barındıran ve yaz aylarında 10 binlerde insanın ziyaret ettiği bölgede Kürtün belediye Başkanı Ahmet Kanat Doğu Karadeniz Ajansı’na sunduğu “Çepni Obası”, “Kürtün Çepni Müzesi Güvenç Abdal Ocağı” projeleri ile özellikle Arap turistleri bölgeye çekmek istiyor.

Başkan Kanat, özellikle son yıllarda turizmin çok önemli bir sektör haline geldiğinin altını çizerek, “Çok zengin doğal güzelliklere ve yaylalara sahip olan ilçemizde turizm pastasından biz de ilçe olarak pay almak istiyoruz” dedi.

“Çepni Kültürünü Dünya Mirasına Kazandırmak İstiyoruz”

Bölgeye turizm yatırımcıları için öncülük ederek yeni yatırımlara zemin hazırlamak ve bireysel yatırımcıların bölgeye teşvikini amaçladıklarını ifade eden Başkan Kanat, şöyle devam etti: “Unutulmaya yüz tutmuş Karadeniz ve Kürtün Çepni Türklerinin kültür ve geleneklerini oba çadır projesiyle dünya kültür mirasına kazandırılması ve turizm değerine dönüştürülmesini istiyoruz. Bu amaçla yerli ve yabancı turistlere ata kültürümüz olan kıl çadırlar içinde konaklama imkanı sunacak 25 adet konaklama çadırı, 1 adet restoran kafeterya, yöresel yemekler verecek büyük çadır, 1 adet Çepni Türklerinin Orta Asya ata kültürünü yansıtan içinde 6 adet hiper realist silikon heykellerin olduğu ve dönemine uygun tefriş edilen müze çadır, 1 adet Çepni Türklerinin yakın tarihi kültürünü yansılan içinde 6 adet hiper realist silikon heykellerin olduğu dönemine uygun tefriş edilen müze toprak ev, 1 adet seyir kulesi, 1 adet farklı evcil hayvan cinslerinin barınabilecekleri bölmeli çadır ahır, süs havuzu ve uygun peyzaj ve mimariyi yansıtan içerisinde uygun sayıda evcil hayvanların at, inek, koyun, keçi, kaz, ördek, tavuk, horoz, hindi gibi bulunduğu ‘Çepni Obası’ kurulacaktır.”

“Yöresel ve Özgün Mimari Göz Önünde Bulundurulacaktır”

Yöresel, geleneksel ve özgün mimari dokunun göz önünde bulundurulacağını kaydeden Başkan Kanat, “Bölgedeki mevcut doğal, tarihi ve kültürel değerlere sahip alanların meydan, sokak, mahalle alanlarda turizm değeri haline getirilmesi amacıyla korunması, iyileştirilmesi ve yeniden ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Bölgenin tarihi ve kültürel mirası, yöresel kimliği ve özgün mimari yapısına uygun yeni alanlar oluşturularak bu alanlar turizm değeri haline getirilecektir. Projemizin süresi 18 ay olup toplam bütçesi 2 milyon, DOKA’dan talep edilen ödenek ise 1 milyon 500 bin liradır” açıklamasında bulundu.

“Kırsal Alanda Cazibe Merkezi Kurmak İstiyoruz”

Başkan Kanat, kurulacak Çepni Obası ile birlikte tarihi, doğal ve kültürel mirasların da ortaya çıkarılması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasının amaçlandığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Doğu Karadeniz Bölgesinin kırsal turizm alanında bir cazibe merkezine dönüştürülmesine yeni bir destinasyon eklenmesi geçmiş Türk kültürü ve yaşantısının aslına uygun bir şekilde ulusal ve uluslararası alanda tanıtılmasının yanı sıra Kürtün ilçesinin tarihi doğal ve kültürel değerlerinin tanıtılması da amaçlanmaktadır. Kalıcı turizm faaliyetlerine altyapı oluşturması amacıyla konaklama tesisini kurulması, ilçemizi turizm cazibe merkezi haline getirerek göçün azaltılması, ilçenin ve bölgenin turizm girdileriyle yeni ürün ve pazar alanları oluşturulması, bölge ve ilçe halkının yöresel ürün pazarlamasına olanak oluşturmak hedeflenmektedir. Kürtün ilçesini “Çepni Obası” projesiyle turizm cazibe merkezine dönüştürüleceğine inanıyorum.”

Çepni Obası’nın Güvende Yaylası yakınlarındaki Kurt Alanı mevkisine kurulacağını kaydeden Başkan Kanat, ülkemizde tahmini sayıları 5-6 milyon olarak tahmin edilen Çepni Türklerinin bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (2)
Mehmet soydan 6 yıl önce
İlçemizin tanıtımı için cok iyi olur göçü önlememiz için iş imkanlarınında olması lazım
Davut Güloğlu 6 yıl önce
9-10 ay kar altında kalacak bu yatırımi yılın her ayı kullanılabilecek bir yere yapılması daha doğru olmaz mi
2
az bulutlu
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:00
Güneş 05:32
Öğle 12:26
İkindi 16:10
Akşam 19:11
Yatsı 20:37