banner333

banner309

Gümüşhane’nin ‘Hışır’ Tezenesi Osman Nebioğlu

Gümüşhane’de ve edebiyat dünyasında ‘Hışır’ mahlasıyla tanınan şair Osman Nebioğlu, ‘Hışırlık adımın önüne geçti. Caddede yürürken Osman diyene bakmıyoruz ama Hışır Osman diyene dönüp bakıyoruz’ dedi.

Kültür Sanat 09.09.2018, 17:49
Gümüşhane’nin ‘Hışır’ Tezenesi Osman Nebioğlu
banner400

Gümüşhane’de ve edebiyat dünyasında ‘Hışır’ mahlasıyla tanınan şair Osman Nebioğlu, ‘Hışırlık adımın önüne geçti. Caddede yürürken Osman diyene bakmıyoruz ama Hışır Osman diyene dönüp bakıyoruz’ dedi.

Merkeze bağlı Dörtkonak köyünden olan Hışır Osman Nebioğlu’nun hayat hikayesi TRT’nin en çok izlenen belgesellerinden birisi olan “Ömür Dediğin” adlı programda ekranlara yansımış ve milyonlarca kişi programı izlerken gözyaşlarına hakim olamamıştı.

Şimdilerde uzun yıllardan beri sürdürdüğü iş hayatından emekli olan Nebioğlu, bahçesinde doğayla iç içe, yeni şiirler kaleme alarak duygularını insanlara aktarmaya devam ediyor.

Küçük yaşlarından itibaren Türk Halk Müziği ve şiirlere ilgi duyduğunu kaydeden Nebioğlu, lise yıllarında amatör düzeyde şiirler yazdığını, şiirlerinde gurbet, hasret ve feleği ana tema olarak aldığını söyledi.

Yazdığı şiirlerin bir kısmı kitaplaştırılan Hışır Osman Nebioğlu, ayrıca yazdığı şiir ve dörtlükleri sosyal medya hesaplarından da paylaşıyor. Ülkenin dört bir tarafındaki festivallere ve dinletilere de davet edilen sanatçının şiirleri sosyal medyada da büyük beğeni topluyor.

Genç yaşta annesi, babası, kardeşi ve 8 yaşındaki evladını kaybeden ve bu nedenle ‘Hışır’ mahlasını kullanan Nebioğlu’nun özellikle “Yazın yağar kar başıma” şiirinin TRT sanatçısı Nurullah Akçayır tarafından bestelenip seslendirilmesinin ardından çok sayıda ünlü sanatçı da bu türküyü seslendirdi.

Çok sayıda şiiri bestelenerek repertuara kazandırılan ve Gümüşhane’nin “Aşık Veysel’i”, “Gümüşhane’nin tezenesi” olarak nitelendirilen Hışır Osman, özenle seçtiği 150 şiirinin yayımlandığı "Yazın yağar kar başıma" adlı kitabının yakında güncellenmiş ve geliştirilmiş haliyle 5.baskısının yapılacağını söyledi.

Bazen bir şiiri 3 ayda tamamlayabildiğini, az ama öz yazmaya gayret ettiğini ifade eden Nebioğlu, şiirlerinden 7'sinin TRT sanatçısı Nurullah Akçayır tarafından bestelenerek repertuara kazandırıldığını,  “Yazın yağar kar başıma” türküsünün son dönemde birçok sanatçı tarafından seslendirildiğini ve son dönemde geniş kitlelerce ilgiyle dinlenildiğini ve bu ilginin kendisini de çok mutlu ettiğini kaydetti.

Kaynak: www.gumushane.gen.tr
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11