banner333

banner309

Başkan Kesler'den Değerlendirmeler !

Köse İlçesi ve Köyleri Dernek Başkanı ve KÖSEV Başkan Yardımcısı Tuncay Kesler, Yeşil Köse gazetesi sahibi ve Haber 29 Köse temsilcisi Veysel Cebel'e Bölgemiz ve Köse ile alakalı değerlendirmeler ve tespitlerde bulundu.

Köse 29.08.2013, 14:07
Başkan Kesler'den Değerlendirmeler !
banner400
İlimizi ziyaret eden bakanlarımız milletvekilleri-mizin görüşleri yerel yöneticilerimizin düşünceleri ve söylemleri üzerine değinilen konu başlıklarında görüşlerini aldık.

Bir STK görevlisi olarak üyelerinin İstanbul dışındaki yaşayan halkın beklentilerini sorduk.

Başkan  Kesler;"Savunma bakanının başlatmış olduğu Acemi birliği projesini çıkan kanun ile belirtilen iller arasında Gümüşhane ve Bayburt'un olması biz STK görevlileri olarak, AK Parti hükümetinden önce dile getirmiş olduğumuz ifadeler beklentiler olup, bu projenin güçlü bir iktidar eli ile yapılabileceği hayallerimiz gibi görünürken, AK Parti hükümetinin iktidara gelmesi ile siyasi istikrarın sağlanması Türkiye'nin kalkınması için bir fırsat olmuştur. İstikrar sürsün Türkiye büyüsün sloganı ile ilimiz her seçim döneminde en yüksek oyu AK Parti vererek desteğini sürdürmüştür ve sürdürmeye devam edeceğini sinyalini vermektedir. AK Parti hükümetinin Türkiye de başlatmış olduğu kalkınma hamlelerinde Türkiye olarak bütün göstergelerde payını almışken Gümüşhane ölçeğinde aynı kalkınma sürdürülememiştir. Anadolu'muzun yatırım almayan sanayisi olmayan Gümüşhane, Bayburt gibi iller içinde olan bölgemiz kalkınmadan Türkiye kalkınmasında nisbi olarak faydalandırmıştır. Özellikle başta İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere yürütülen yüz yıllık projeler içerisinde ilimiz nispi ölçekteki projelerle yatırımlarını sürdürmesi AK Partiye gönül ve destek vermiş biz Gümüşhanelilerinin beklentisini karşılamamıştır. Ancak bizlerin yıllar önce dile getirmiş olduğumuz acemi birliği projesi Anadolulun kalkınması için çılgın projelerin başında gelmektedir. Bu konuda destek veren millet vekilimiz Feramuz Üstün, valimiz ve milli savunma bakanımıza teşekkür ediyoruz. Ancak yerele düşen bu projenin Gümüşhane de havaalanı ile birlikte planlanarak değerlendirilmesi kesinlikle ve kesinlikle köse ve Bayburt arasında yapılması kaçınılmaz olmuştur. İlimize katma değeri de bu açıdan düşünülmelidir. Nüfus olarak ve kalkınmaya ihtiyaç duyan ilçeler içerisinde konumu durumu itibari ile kösede olması ile Köse’ye yapılmasıyla ilimize en büyük katkıyı sağlayacaktır. Aksi takdirde amacı dışında siyasi mülahazalara konu edilerek başka ilçelere yapıldığı takdirde Gümüşhane ve Bayburt'a yeterli katkıyı sağlamayacaktır. Kurumuş topraklara umudu tükenmiş insanlara ve tersine göçün başlatılacağı bu çılgın projenin hepimize umut ve heyecan katacağı kaçınılmazdır" dedi.

"HAVAALANI BÖLGEYE KATKI YAPAR"

Köse Havaalanının yapılması ile bölgenin kalkınacağını söyleyen Köse Dernek Başkanı Tuncay Kesler, "Havaalanı noktasında düşüncelerimiz ve yıllar önce planlanan yatırımın askeri havaalanı olarak kullanılabileceği düşünülürse yapılması devletin imkânlarının heba edilmeyeceği ve ilçemize ilimize ve bölgemize sağlayacağı katkı ile kalkınmaya Türkiye ölçeğinde pilot bölge olacak Türkiye'ye örnek olacak bir çalışmadır. Yıllardır atıl kalması ve hizmete açılamaması Türkiye'deki siyasi istikrarsızlığın sebeplerindendir. Bir yıl iki üç yıllık iktidarlar döneminde bu hizmetlerin getirilmesi söz konusu değildir. Türkiye'yi Ankara, İstanbul, İzmir ölçeğinde düşünülerek hizmetleri planlaması ile ülkeye hizmet edilemeyeceği büyük şehirlere göçün durdurulamayacağı yapılacak bu yatırımların büyük şehirlerde yaşayan insanlara da bir katkı sağlayamayacağı uzun vadede görülmüştür. Türkiye Anadolu'su ile bölgeler arası kalkınma dengesi ile bir önem arz etmektedir. Avrupa bu konuda planlamaları böyle yapmaktadır" dedi.

"HER İLE BİR ÜNİVERSİTE TÜRKİYEYİ KALKINDIRDI"

Eğitim noktasında yine AKP ile gündeme gelen her ile bir üniversite projesi başka bir açıdan Türkiye'nin kalkınmasına en büyük desteği sağladığını belirten Kesler, "Eğitim seviyesinin yükselmesi Türkiye'nin kalkınması ile paralel olarak sürdürülmesi mümkün olacağından yıllar önce hayal edilemeyen her ile bir üniversite projesi tutmuştur. Üniversiteye bağlı bir meslek yüksek okulunu ilçemize kazandırılması ilçe-mizde sevinçle karşılanmıştır. Hayırsever iş adamımız Mustafa Can'a bu konuda müteşekkiriz. Ancak plansız eğitim politikaları ile bugün itibari ile 600 olarak planlanan öğrenci sayısı 300 rakamını yakalayamamıştır. Bunun başlıca sebebi de ilçemizde öğrenciler için yurt, gelecek idari personel için lojman sorunundur. İlçemiz de yurt olmaması ve lojman sorunu ile yüksek okulumuz gelişmemekte bu şekilde gittiği taktirde kapanacağı duyumları ilçe halkını tedirgin etmektedir. İlçe halkı ise STK'larıyla iş adamlarıyla bürokrat ve siyasileriyle birlik olup, dirlik içerisinde yurt ve lojman sorununu aşamamıştır. İlçe halkı duyarsız. Her şeyi bi-rilerinden beklemektedir. İhtiyaca cevap veremeyen MYO'ların meslek liselerine dönüştürüleceği basında yer almış, olumsuzluklar devam ederse Meslek Yüksek Okulumuzun kapanacağından endişe duymaktayız"

"KÖSE-GÜMÜŞHANE YOLU KANGREN OLDU"

"Köse-Gümüşhane bağlantı yolunun yıllardır kangren olmuş bir sorundur" diyen Köse Dernek Başkanı Tuncay Kesler, "700-800 m'lik bir tünel ile sorunu çözüp, ilçemiz il bağlantısı yolu gerçekleşmesi beklentilerin başında gelmektedir. Umudumuz bu hizmetinde AKP eli ile yapılmasıdır. Gümüşhane-Kürtün bağlantı yolunda her 5-10 km'de 500 metre onlarca tünel vurulmuşken Köse-Gümüşhane arasına bir tünel vurulmaması bizleri derinden üzmektedir. Gümüşhane, Köse, Erzincan arası bağlantı yolu Pöske dağı geçidinden değil de Köse'den Övünce köyü üzerinden 50 Km daha kısa olacak ve Pöske dağı çilesinden kurtarılacak yolumuzun yaptırılmasıdır. Eskiden Trabzon-Gümüşhane üzerinden gelen kervanlar bu yolu kullanmıştır. Bölgeyi bilen ilimizi bilen milletvekillerimiz hizmetin yerindeliği incelediğinde ve değerlendirildiğinde taleplerimizin haklılığını görecektir. İlçemizde karayollarına bağlı bir şube ve personel bile bulunmamaktadır. İlçemizin çevre yolu yapılması ile eski giriş ve çıkışları karayolları ağının çıkarılması ile birlikte ilçemiz yerel imkânları bu 2 kmlik yol genişlemesi ve çevre düzenlemesini yapamamaktadır. Karayolları buralara resmi prosedürleri aşıp ilçemizin giriş ve çıkışlarını planlanan ölçeklerde yapmalıdır. Hükümet konağı bir an önce yapılmalı ilçemizin içerisindeki ve çevre yolları üzerinde bulunan eski harabe yerlerin kaldırılması gerekmektedir. 1960 yılların görüntüsü ile ilçemiz imajı zedelenmektedir."

"KURUMLAR İLÇEMİZE GETİRİLMELİDİR"

İlçede başlıca olması gereken kurumların dahi Köse'de bulunmadığını belirten Kesler, "İlçemizde adliyelerimizin, askerlik şubemizin, kadastromuzun, Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü ve orman işletme şef-liğinin dahi olmaması ilçemizin en büyük eksiğidir. Bu kurumların ilçemizden gitmesiyle birlikte ilçe halkının hizmetlerde ve nüfus yoğunluğunun düşmesiyle belli başlı yatırımlarda gelmemektedir. Köylerin boşalması göçü hızlandırmış bununla birliktede tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelmiştir. İlçe halkı bu kurumların tekrar gelmesini istemektedir." Şeklinde konuştu.

“AĞAÇLANDIRMAYA İHTİYAÇ VAR"


Ağaçlandırma noktasında bir hayli eksiklik olduğunu söyleyen Dernek Başkanı Kesler, "Ağaçlandırma ve yeşillendirme konusunda Bakanlığın büyük desteği vardır. Ancak yerel yönetim ve ilçe halkı bu konuda duyarsızdır. İlçe içerisinde bulunan hayvan yetiştiricilerinin şehir dışına çıkarılması gerekmektedir. İlçemizin karasal iklimi ile ağır geçen kış şartlarında Köse Kelkit Şiran doğal gaz hattının acilen açılması gerekmektedir. Hastanemiz kaymakamımızın tespit ettiği ve planlaması yaptığı personelin bir an önce ye-rine getirilmesi gerekmektedir"

“KÖSEV VE DERNEKLERİMİZ KAPANMA NOKTASINDA”

İlçemizdeki STK'lar kapanma noktasına geldiğini savunan Kesler, "Bin bir umutla kurulan Köse Sağlık, Eğitim Vakfı (KÖSEV) ve Köse ve Köyleri Eğitim Derneğinin tabelaları bile bulunmamaktadır. İlçe halkı bu stklara destek vermemiştir. Halktan desteği almayan STK'ların bu durumu yetkili ve etkili kişiler tarafından gündeme getirilmemiştir. STK'larımız, Milletvekilleri, Kaymakam ve Belediyenin desteği ile belli bir ivmeye getirilmeliydi. Karanlığa küfredeceğine bir mum yak düşüncesiyle ilçe halkı da köyleriyle birlikte eline taşın altına koymalıdır. Bu çalışmaların bir program dahilinde Kaymakam ve Belediye Başkanı öncülüğünde program ve tertiplenmesi gerekmektedir. Kent konseyi ve akil adamlar devreye sokulmalıdır." dedi.
Yaz dönemi vesilesi ile bulunmuş olduğum ilçemde bu konuları dile getirebilecek bir ortam bulamadığını söyleyen Kesler açıklamasını şöyle sürdürdü:
Taleplerimizde halk tarafından yeterli ilgiyi görmemiştir. Bu noktada kösenin sesi gazetesi adına yakışır haberleri ön plana çıkarmalıdır. Gazete köşe yazarları ile birince sayfa haberleri ile gündemi belirlemeli halktan bu konuda gerekli desteği almamdır. Biz bir STK olarak yerelin sesi kösenin sesi gazetesine inanıyor. Kalkınmamıza sorunlarımızın dile getirilmesinde büyük umutlar yüklemekteyiz. Bardağın dolu ve boş taraflarını birlikte değerlendirmeli gazetenin gündemi ile planlanan hizmetlerin aynı amaca hizmet etmesi gerekmektedir. 2012 SBS de birici olan köse ilçesinin bu yıl 6 olması incelenmelidir.

“VAKIF YATIRIMA KAYNAK AKTARMALI”

Köse sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı yıllar itibari ile trilyonlarca kaynağı bağış ve yardıma ayırmış bu bütçeden yatırıma ayrılmış herhangi bir proje geliştirilememiştir. Devletin hazır ve kolay bu tür planlamaları vakfın eli ile dağıtması hizmetin etkin ve verimli olmadığını göstermektedir. Bu uygulamalardan kısıtlamalara gidilmesi fondan yatırıma kaynak aktarılması gerektiğini ifade etti. Köse’nin ana caddesi geliştirilecek bir proje ile dış cephe mantolaması yapılarak vatandaş kamu eli ile çirkin görünümlerden kurtarılmalıdır. Bu konuda İstanbul Esenler Belediyesinin projesi incelenmeli ve ilçe-mizde uygulanmalıdır.

“SALYAZI BELDESİ KAPANMAMALI”

İlçemize bağlı olan tek beldemiz Salyazın beldesini köye dönüştürülmesi ilçemizin kabul edemeyeceği bir durumdur. Gerekli itirazların yerindeliğiyle kabul görerek beldemizin köye dönüştürülmesine itirazlarımızı yüksek sesle ifade etmeliyiz. Beldesiz bir ilçenin düşünülmesi mümkün değildir. Salyazı beldemiz bu karar ile umudunu ve yerelde yaşama inancını yitirerek büyük şehirlere göç edecektir. Bu da ilçe planlarımıza ters düşmektedir ki siyasilerimizi bu konuda gerekli hassasiyeti ve iradeyi ortaya koymalıdır. Havaalanı ve askeri acemi birliği projeleri bu beldemiz sınırları içerisindedir.450 Bin TL'lik Kırklar mağarası projesi ilçemiz için hayati önem arz etmektedir. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.
Köse ilçesi ve Köyleri Derneği olarak öneri ve projelerimizle yerelin yanında olacağımızdan İstanbul’da bulunan hemşerilerimizin desteği ile ilçemize katkı sağlamaya imkânlar ölçüsünde devam edeceğiz. Köylerimiz bu noktada bir hayli desteğe ihtiyaç duymaktadır. Hedefimiz ve planlarımız atalarımızın zor şartlarda ortaya koyduğu imece usulüdür. İfade etmiş olduğumuz beklentilerimiz yapıldığı takdirde 'Hayallerimiz gerçek olur.'

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 03:51
Güneş 05:25
Öğle 12:25
İkindi 16:12
Akşam 19:16
Yatsı 20:44