banner333

banner309

30.05.2015, 02:27

KENDİMLE ÇAT’IŞ’ABİLİR MİYİM

          Bir konu üzerine düşünmek, o konu üzerine yorum yapmak, ancak bir konumdan hareketle olur. Yani hangi husus üzerinde durulursa durulsun, sonuçta yorum yapandan bağımsız bir resim oluşturulamaz.

Şimdilerde ‘bilimsel görüş’ adı altında olaylara ya da durumlara tüm konumlardan, çıkış noktalarından bağımsız bir hareketle yaklaşım sergilemek diye bir algı var. Bu nereden çıktı meselesinde ise, eski dünya algılama biçiminden uzaklaştığımız herkesçe malum, geldiğimiz noktada bu konu göz önüne alınırsa bilimsellik meselesi de günümüz kavrama biçimine göre şekil aldığı görülecektir.

Ancak, özne, yani kişi, tüm birikimleri sonucunda oluşan kavrayış ve algılayış biçiminden bağımsız, nesneye nasıl yaklaşabilir ki?

İnsan, tabiatı gereği bir özgünlüğe sahip ve bu doğrultuda yaklaşımı da ancak kendine mahsus olur.

Hayata dair tüm seçimlerini, kendi özgünlüğünce dış dünyayla ilişkilerinin harmanlaşması sonrasında oluşan zihniyetiyle yapıyor.

Ve yine, hayatın tüm aşamalarında bakışını yönelttiği şeylere göre bir yorum yapıyor. Bu yorum ise, ancak olgunun kendi zihninde oluşan suretinden ibaret olduğundan, yorumun kesinliğinden ve ilmel yakîn’liğinden de bahsedilemez. Çünkü her yorum birer zan’dır, yani sanı’dır. Asıl olan ise, olgu ya da durumun kendisidir.

Eğer şüphe edilecekse, olgu ya da durumun kendisinden değil, kişinin kendi yorumundan-zannından-sanısından edilmelidir.

Tabii, kişi kendi bakış açısından şüphe edecek bir kabiliyete sahipse(!)

 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46