banner333

banner309

Şeyh Kasım Türbesi Virane Halde

Kelkit ilçesi Çamur Köyünde bulunan Şeyh Kasım türbesi virane hale geldi.

Kelkit 06.08.2014, 08:53 06.08.2014, 08:56
Şeyh Kasım Türbesi Virane Halde
banner400
Kelkit ilçesi Çamur Köyünde bulunan Şeyh Kasım türbesi virane hale geldi.

Kelkit İlçesi’nin Çamur Köyünde bulunan Tarihi Kümbet’in Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından restore projesi 2006 yılında hazırlanmış ve kümbet restore edilmişti.

Ancak bu restorasyon esnasında kümbetin içerisine ne bir sanduka nede girişine bir kapı koyulmamıştır. Zamanla kaçak kazı yapan defineciler kümbetin içerisinde ve çevresinde tarihi eser bulabilmek için ciddi tahribata yol açmışlardır.

Bazı vatandaşlar ''Dua etmek için gittiğimiz Ahmet Yasevi’nin talebelerinden olan Şeyh Kasım (Evliya) türbesinin içerisinde köylülerin hayvanlarını gölgelendir diklerini görünce şaşkınlığımızı gizleyemedik. İslamiyet için cihat etmiş, tarihe mal olmuş bir zata İnsanoğlu bu kadar mı saygısızlık yapar anlamıyoruz. Yetkililerin bu kümbet’e bir kapı ve bir sanduka yaptırmaları gerekirken neden böyle virane oluşuna seyirci kalıyorlar. ''Dediler.
     ŞEYH KASIM..
    İki dere arasında, etrafı dağlarla çevrili plato görünümünde olan Çamur Köyü’ne rivayete göre Şeyh Kasım isminde bir evliya gelerek bu kümbet etrafına yerleşmeye karar verir. Bir rivayette Ahmet Yesevi’nin talebelerinden olan Şeyh Kasım’ın yedi kardeş olduğu söylenmektedir. Eski Rum Pontus Devleti yerleşim yerlerinden biri olan Çamur Köyü, ismini Şeyh Kasım’ın ‘Benim devemin ayağı nerede çamura batarsa biz oraya konacağız’ sözünden aldığı ifade ediliyor. Böylece köyde yerleşik hayat başlar. 145 hanelik olan Çamur Köyü, ilçe merkezine 40 kilometre mesafede bulunuyor. Bir Selçuklu mimarisi olan kümbet Yapılan restorasyon projesiyle Çamur Köyü Şeyh Kasım Kümbeti  kültür değerleri arasında yerini almıştı.

Kaynak: Haber Kelkit
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 03:49
Güneş 05:23
Öğle 12:25
İkindi 16:12
Akşam 19:17
Yatsı 20:45