banner333

banner309

Kelkit Çayı Şiir Şöleni ve Şiir Yarışması düzenlenecek.

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde Belediye Başkanlığı tarafından ‘Vatan’ şiirinin sahibi ünlü şair Nurettin Özdemir'in anısına 'Kelkit Çayı Şiir Şöleni ve Şiir Yarışması' düzenlenecek.

Kelkit 19.06.2017, 21:08
Kelkit Çayı Şiir Şöleni ve Şiir Yarışması düzenlenecek.
banner400

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde Belediye Başkanlığı tarafından ‘Vatan’ şiirinin sahibi ünlü şair Nurettin Özdemir'in anısına 'Kelkit Çayı Şiir Şöleni ve Şiir Yarışması' düzenlenecek.

Müracaatların www.kelkit.bel.tr internet sitesi üzerinden yapıldığı yarışmaya 18 yaş üzeri herkes katılabiliyorken, serbest konuda aruz, hece ve serbest kategorilerinde şiirler değerlendirmeye alınacak.

Yarışmacıların her alda 1 toplamda 3 şiirle katılabileceği yarışma için son başvuru tarihi 8 Eylül, sonuçların ilanı 22 Eylül ve ödül töreni 30 Eylül tarihlerinde yapılacak.

Yarışmanın seçici kurulunda ise Turan Tuğlu, Prof.Dr. Selami Şimşek, Yrd.Doç.Dr. Mustafa Ayyıldız, Talat Ülker ve Hışır Osman Nebioğlu yer alıyor.

Yarışma sonucunda birinciye 2 bin, ikinciye bin 500, üçüncüye bin ve 3 adet mansiyona 500'er TL para ödülü takdim edilecek.

‘Vatan, Antalya'da bir mavi su, Posof'ta bir çorak tarla, Gümüşhane'de bir yemyeşil bahçedir’ dizelerinin sahibi eski Gümüşhane Milletvekili, şair, hukukçu 89 yaşındaki Nurettin Özdemir hayatını kaybetti. Geçtiğimiz Ağustos ayında hayatını kaybetmişti.

Gümüşhane'nin yetiştirdiği en önemli sanatçı ve devlet adamları arasında yer alan Özdemir için 26 Aralık 2007 tarihinde dönemin Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu tarafından başlatılan "Gümüşhane Değerlerini Tanıyor" projesi kapsamında Atatürk Kültür Merkezinde program düzenlenmişti. (http://www.gumushane.gen.tr/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=4160)

Nurettin Özdemir kimdir?

1927 yılında Gümüşhane’nin Kelkit İlçesi’nde doğan Özdemir, ilk ve ortaokulu Kelkit ve Gümüşhane'de, liseyi Trabzon ve Haydarpaşa Liselerinde okudu. 1948'de şiirlerine ilham kaynağı olduğunu söylediği çocukluk arkadaşı Hikmet Odabaşıoğlu ile evlendi.

İlk şiiri 1944’te Trabzon Halkevi Dergisi İnanç’ta yayımlanan Özdemir, 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi, serbest avukat olarak çalıştı. 1961-1972 yılları arasında Gümüşhane Milletvekili olan Özdemir, bu süre içinde TBMM İdare Amirliği yaptı.  1980’de Kültür Bakanlığı Müşavirliği’ne atandı. Bu görevinden emekli oldu.

Özdemir'in şiirleri Varlık, İstanbul, Şadırvan, Hisar ve Çağrı dergilerinde yayımlandı. Eserleri: Hayat Şiiri (İst.1949), Yağmur Sonrası (İst.1955), Yitik Sevgi (Ank.1959), Vakit Geçti Yorgunum (1981), Zaman ve Aşk (1997).Özdemir bütün şiirlerini  'Zaman ve Aşk'  isimli son kitabında toplamıştı.

*****

Vatan,
Antalya'da bir mavi su,
Posof'ta bir çorak tarla,
Gümüşhane'de bir yemyeşil bahçedir.

Vatan,
Sivas yaylasında
Yıldız bakışlariyle aydınlanan
Ip-ıssız bir gecedir.

Vatan,
Kelkit'te bir kardeş mezarı,
Zonguldak'ta bir maden işçisi,
Rize'de çay toplayan bir gelin
Ve seccâdesinde namaz kılan bir ihtiyar annedir.

Vatan,
Aydın tebessümüyle Aslıhan
Ve duru bakışlarıyle Emine'dir.

Vatan,
Ceylânpınar'da bir ince ceylân,
Edirne'de bir ince minaredir.

Vatan,
Hudut boylarında dalgalanan
Güzel bayrağımızda
Hare hâredir.

Vatan
Küçük ellerinin avuçladığı
Sâde bir toprak parçası değil çocuğum,
Toprakla büyüyen bir kutsal düşüncedir.
 

Nurettin Özdemir

Kaynak: www.gumushane.gen.tr
Yorumlar (1)
gümüş 7 yıl önce
şirkette eksik var ,
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11