banner333

banner309

Ekmek Parası İçin Manisa’dan Kelkit’e Uzanan Yolculuk

Gümüşhanenin Kelkit İlçesi bugün; Ekmek parası için Masnisa’dan Kelkit İlçesine gelen Orhan Deniz (26)’i misafir etti.

Kelkit 08.02.2017, 20:50 09.02.2017, 08:34
Ekmek Parası İçin Manisa’dan Kelkit’e Uzanan Yolculuk
banner400

İlçede Nasrettin Hoca kıyafetleri ile dolaşan ve mesir macunu satmaya çalışan Deniz’e Kelkitli vatandaşlar yoğun ilgi göstererek, soğuklara aldırış etmeden ekmek parasını kazanmaya çalıştığı için takdir etti ve mesir macunu alarak katkıda bulundular.

Manisalı Orhan Deniz ile yapmış olduğumuz ropörtajda Deniz; ‘’Ekmek parası için yaklaşık olarak 1200 km yoldan geldim. Babam çalışamaz durumda, Annem ve Öğrenci Kardeşlerimde var. Aileme bakmak zorundayım. Yapmış olduğum iş nekadar zor olursa olsun yapacak bir şey yok, ekmek parası. Sağolsun Kelkitli arkadaşlarda bana yardımcı oldular ve mesir macunlarımı satın alarak tez zamanda tüketmemi sağladılar. Ailemin ve benim tek geçim kaynağı bu görmüş olduğunuz mesir macunlarıdır. Kelkit’i ve Kelkitlileri çok sevdim . İnşallah Yine geleceğim. ‘’dedi.

Bazı Vatandaşlar ise Nasrettin Hoca Kıyafeti ile Hatıra Fotoğrafı Çektirmeyi İhmal Etmedi

Mesir macunu nedir?

İnsan vücuduna şifa vermesi açısından, 41 farklı baharatın karıştırılmasıyla elde edilen macun mesir macunudur. Mesir macununun ortaya çıkış süreciyle alakalı üç farklı iddia vardır. Birincisi; Rum-Pontus kralı Mithridates tarafından hazırlatılmış bir panzehir olduğudur. Mesir macununun isminin ortaya çıkışının da bu kralın sayesinde olduğunun, yıllar içerisinde Mithridates’ten mesire döndüğü hakkında söylentiler vardır. İkinci süreç ise; Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Hatun’un Manisa’da ağır bir hastalık geçirdiği süreçte kendisini iyileştirmek için mesir macunu karışımının yapıldığıdır. Üçüncü ve son iddia ise Manisa’daki bir akıl hastanesinin baş hekimi olan Musa bin Muslihiddin bin Kılıç’ın bu macunu hastaları tedavi etmek amaçlı ürettiğidir.

Mesir macunu nasıl yapılır?

Mesir macununun ilk ortaya çıktığı 15. yüzyılı baz alırsak, o yıllardan günümüze mesir macununun içeriğinde yer alması gereken bir çok doğal baharat türü doğada artık yetişmemektedir. Bulunamayan bu baharatların yerine, günümüz şartlarında aynı etkiyi gösterebilecek baharatlar kullanılmaktadır. Mesir macunu yapımında toplam 41 adet baharat kullanılır ve bu baharatların her birinin vücut için ayrı ayrı yararı vardır.

Mesir macununun içindeki başlıca baharatlar

Çörek otu : Vücuttan gaz söktürücü etkisi için kullanılır.

Kakule : Aynı şekilde gaz söktürücüdür ve bunun yanında iştah da açan bir baharattır.

Kimyon : Vücutta terletici etkisi vardır, aynı zamanda iştah açmak için kullanılır.

Karanfil : İlk olarak ağızdaki kokuyu giderme özelliği için kullanılır. Bunun dışında dişlerde oluşan ağrı ve diğer problemler için kullanılır.

Hindistan cevizi tozu : Midede oluşan ağrılara iyi gelme özelliği vardır.

Hardal tohumu : Ciltte oluşan hastalık ve iltihaplar için ağrıyı kesen bir etkisi vardır. Mide sıkıntılarına da iyi gelir.

Limon tuzu : Oluşturulan macunun vücutta gereğinden fazla tesir yapmaması için kullanılır.

Kebabe : Solunum yolları ve özellikle idrar yolları için iyileştirici özelliğinden dolayı kullanılmaktadır.

Hiyarşenbe : En önemli etkisi müshil niyetine kullanılabilmesidir.

Şeker : Macunun tadını alması için ana madde şekerdir.

Tarçın : Kabızlık sıkıntısı yaşayan kişiler için birebir bir baharattır.

Zencefil : Astım gibi solunum yolları hastalıklarıyla ilgili hastalıklarda şifa kaynağıdır.

Anason : Bağırsak sıkıntılarını giderici etkisi vardır.

Vanilya : Vücuda uyarıcı etkisi olması açısından kullanılır.

Damla sakızı : Öksürük için birebir iyileştirici etkisi vardır.

Safran : Vücutta oluşan ani çarpıntıların giderilmesi için kullanılır.

Portakal kabuğu : Macuna hoş bir koku vermek adına ve midenin bu karışım yendikten sonra rahatsız olmaması adına kullanılır.

Mesir macununun faydaları

Mesir macunu ilk olarak lezzetli bir doğal bir şifa kaynağıdır ve doğal içeriği sayesinde vücuttaki bir çok hastalığa doğal tedavi edici özelliği bulunmaktadır.

İdrar yollarındaki sıkıntıyı ve idrarı yapmada yaşanan zorlukları giderir.

Kanı temizleyici bir etkisi vardır.

Göğüsteki ağırlığı ve balgam problemlerini giderir.

Kabakulak hastalığı için iyileştirici etkisi vardır.

Romatizması olan kişilerde ve bel ağrısı yaşayan kişiler mesir macununu ağrı giderici özelliği için kullanabilir.

Hemoroid hastalığı için birebir bir şifa kaynağıdır.

Ciltta oluşan egzamaları giderici bir özelliği vardır.

Sinirsel bir ferahlık sağlar ve mesir macununu tüketen kişiyi psikolojik olarak rahatlatır.

Mide problemleri ve mideden kaynaklı gaz problemleri için birebir tedavi aracıdır.

Mesir macununun cinsel güce yararı

Özellikle erkeklerin ve kadınların cinsel isteklilik ve güç için kullandıkları başlıca doğal kaynak mesir macunudur. Mesir macunu, cinsel güç arttırıcı ve cinsel isteklilik yaratıcı özelliğinden dolayı halk arasında en çok tercih edilen ürünlerden biridir. Cinsel problemlerini bir doktorla ya da bir yakınıyla paylaşmadan mesir macunu yiyerek halletmeye çalışan çok sayıda kişi vardır. Bunların dışında mesir macununun mesir bayramı denilen 15 Nisan’da özellikle tüketilmesi; kişinin o yıl boyunca hiç bir zehirli hayvan tarafından sokulmayacağına, evliliğe hazırlanan kadınların o yıl kesinlikle güzel bir evlilik yapacağına, çocuk yapmayı düşünen çiftlerin kesinlikle çocuk sahibi olmasına katkı sağlayacağına dair inanışlar da bulunmaktadır.

Mesir macununun zararları

Her tıbbi yöntemde olduğu gibi, bir ürünün aşırı tüketilmesi doğal olarak bir takım zararlara yol açmaktadır. Mesir macununun da aşırı tüketilmesi; içerisindeki sarımsak, pul biber, bayır turpu gibi baharatlardan kaynaklanan mide sıkıntıları (gastrit ya da ülser gibi), sindirim sıkıntıları ve basur problemi gibi bir çok sıkıntı yaşanabilmesine neden olmaktadır. Karaciğer hastalıkları, mide hastalıkları, mesane hastalıkları, şeker ve şişmanlıkla alakalı hastalıkları olan kişilerin mesir macunu kullanırken son derece dikkatli olması gerekmektedir.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46