banner333

banner309

Gümüşhane’de kuşburnu hasadı tamamlanmak üzere

Adı pestil ve kömenin yanı sıra kuşburnu ile özdeşleşen Gümüşhane'de kuşburnu hasadında sona gelindi.

İş Dünyası 06.11.2017, 09:40 06.11.2017, 08:44
Gümüşhane’de kuşburnu hasadı tamamlanmak üzere
banner400

Kış aylarında marmelat ve reçel olarak kahvaltı sofralarında yer almasının yanı sıra çay ve meyve suyu olarak da tüketilen kuşburnu, Gümüşhane'de önemli tarım ürünlerinin başında geliyor. Yıllık 500 ton kuşburnu üretimiyle Türkiye'nin en fazla kuşburnu üretimi yapan il konumundadır.

Büyük bir bölümü geleneksel yöntemlerle işlenmesinin ardından kış mevsiminde tüketilen, ilin ekonomisine katkı sağlayan kuşburnu soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili ve lezzetli  olarak yerini alıyor.

Gümüşhane İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane'de Kuşburnu ciddi bir üretim potansiyeline sahip olduğunu ve  Kuşburnu denilince akla Gümüşhane'nin geldiğini  belirterek, kuşburnu bitkisinin Türkiye'de doğal olarak yetişen 27 türünden 17'sinin Gümüşhane'de bulunduğunu söyledi. Gümüşhane kuşburnunun gen merkezidir. Neredeyse Gümüşhane'nin 320 köyünün tamamında doğal olarak kuşburnu yetişmektedir. Bu nedenle çok geniş ürün kapasitesine sahibiz dedi.

Türkiye'de böyle bir toprak yapısı üzerinde bu kadar tür ve çeşidi bünyesinde bulunduran başka bir ilin olmadığını ifade eden İl Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane'de daha çok yoğun olarak İl Merkezi, Kelkit, Şiran ve Köse ilçelerinde doğal olarak yetişen kuşburnu bitkisinin Gümüşhane yöresine çok büyük ekonomik katkılar sağlayacak özelliğe sahip olduğunun belirterek  Gümüşhane'nin dağlarını taşlarını kuşburnu yapma arzuları olduğunu, amaçlarının köyde yaşayan insanların ek gelirini artırmayı amaçladıklarını ifade etti. 

 Türkiye'nin en önemli gen merkezi durumunda olan ve yörede yıllık 500 (beşyüz) ton kuşburnu üretimin gerçekleştiğini belirten  Birşen, İlimizin tarımsal hasılasına katkısı yaklaşık 2 milyon TL dir. Kuşburnu doğal olarak dağlarda kendiliğinden yetiştiği için bunun toplaması zahmetli bir iş bir kişi günde yaklaşık 15 kg toplayabiliyor. Gümüşhane'de  birçok ailenin kış mevsimi gelmeden önce kuşburnu hasadı yaptığını anlatan Birşen, toplanan bu meyvenin hem kurutularak çay olarak kullanıldığını hem de pişirilerek reçel ve marmelat olarak hazırlandığını ifade etti.

Gümüşhane'de kuşburnunun işlenmesi ile ilgili 5 adet işletme mevcut olduğunu kaydeden Birşen, Gümüşhane İl Müdürlüğü olarak Kuşburnu Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi" hazırladıklarını ve  bu yıl 7 bin dikensiz kuşburnu fidanı getirerek kapama bahçeleri oluşturduk. Ve buralardan ciddi sonuçlar bekliyoruz. Gerek iklimsel olarak gereksede toprak yapısı olarak bölgemize adapte olmuş ciddi bir üretim potansiyeline sahibiz. Amacımız üretimimizi artırmaktır dedi. C vitamini açısından en zengin meyvenin kuşburnu olduğunu belirten Birşen, 100 gr kuşburnundaki vitaminin bir kasa portakaldaki vitamine denk geldiğini ve besin değeri açısından da oldukça zengin bir bitki olduğunu kaydetti. Toplanan kuşburnu meyvesinden evlerde marmelat, meyve suyu ve çay yapıldığını belirterek, bu ürünlerin kış yiyeceği olarak köylerde yaşayanların ambarlarında yerini aldığını söyledi. 

Gümüşhane'nin Merkeze bağlı Gümüşkaya  Köyünde kışın tüketilmek üzere kuşburnu marmelatı yapan ev hanımı Ramile Çiçek de bu meyvenin toplanmasının ve reçelinin yapılmasının çok zahmetli işler olduğunu ifade ederek, Kuşburnunun birçok aşamadan geçtikten sonra marmelata dönüştüğünü söyledi. Çiçek Kuşburnunu dağlardan topluyoruz. Toplanan kuşburnular yıkandıktan sonra uç kısımları bıçak ile kesildikten sonra kazanlarda pişiriliyor. Pişen kuşburnuların içindeki çekirdeklerinin çıkması için ezilerek kevgirden geçiriliyor. Daha sonra elekten geçirilen kuşburnular kazanda pişirildikten sonra kavanozlara koyuyoruz. Yaptığımız kuşburnu marmelatı Tamamıyla organik hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz dedi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46