banner333

banner309

Bozkır: Eğitimde 4.0 Olmazsa Endüstri 4.0 Olmaz

Güsiad Üretim Sektör Komisyon Başkanı A.Sami Bozkır: Eğitimde 4.0 Olmazsa Endüstri 4.0 Olmaz

İş Dünyası 31.08.2017, 03:31
Bozkır: Eğitimde 4.0 Olmazsa Endüstri 4.0 Olmaz
banner400

Güsiad Üretim Sektör Komisyon Başkanı  Sami Bozkır, üretim sektörünün geleceğine dair değerlendirmelerde bulundu. Pro Grup  Yönetim Kurulu Başkanı Bozkır;  Türkiye’nin gelişiminin tek reçetesi teknolojiye dayalı üretimdir. Üretim sektörü;  otomasyonu ve  teknolojiye dayalı ürün ve üretim sistemlerini zorlamazsa gelişimi yakalamamız mümkün gözükmüyor. Avrupa’da yüksek  işgücü maliyetlerinden kaynaklanan üretim düşüşünün en doğru adresi Türkiye’dir. Ülkemizin Avrasya coğrafyasındaki köprü durumu ve lojistik açıdan fırsatlarını dikkate aldığımızda Türk Sanayicisinin bu potansiyeli  iyi okuması  ve değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Gelecekte Türk Markalarının dünya pazarında tercih unsuru haline gelebilmesi için daha yüksek kapasiteli üretim, kalitesinden taviz vermeden düşük maliyetli ürün üretimi, ArGe gücünü arkasına almış üretim sistemleri, nesnelerin interneti ve nihayetinde Endüstri 4.0 ü konuşabilmemiz gerekiyor. Bunun için çalışmaları işletmelerimizde  yapabilecek nitelikli insan kaynağına ihtiyacımız var. Doğrusu üniversitelerimizin bu beklentileri karşılayacak alt yapıyı oluşturup eğitim sisteminde çok hızlı bir gelişime yönelmesi gerekiyor. Üniversitelerimizin, daha çok sayıda öğrenci mezun etme planından ziyade nitelikli mezunlar programı temel politika haline gelmeli. Bu sebeple üniversite sanayi işbirliğini en yüksek seviyeye çıkaracak çalışmaları zorlamalıyız. Bu konuda Güsiad Sanayi Sektörü olarak 2017-2018 döneminde Üretim Sektöründe Endüstri 4.0, ArGe ve Teknoloji Merkezli Çalışma Sistemleri, Üretimde Otomasyon ve Üretim Sektöründe Teşvik Destekler, başlıklı  4  etkinlik planı oluşturmuş durumdayız. Bunun yanında 2 teknik Üniversite ile işbirliği anlaşması planımızı da eğitim dönemi başladığında devreye alarak güncelleyeceğiz.
Üretim sektörümüzün hızlı gelişime ve dönüşüme ihtiyacı var. 2023 deki 500 milyar dolar ihracat için katma değerli ürün üretmek ve kg değeri yüksek birim ürün için Endüstri 4.0 e hazırlık yapmak zorundayız.Ancak görülüyor ki, Endüstri 4.0 için Üniversite Eğitim Programlarında bir dönüşüm projesi gerekiyor, Eğitim 4.0 olmadan Endüstri 4.0 olmaz. 

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39