banner333

banner309

Şangay Gezi Rehberi

Güncel 13.12.2018, 22:12
Şangay Gezi Rehberi
banner400

Şangay oldukça popüler bir şehir bu yüzden Şangay uçak bileti bulmakta aynı oranda zor olabiliyor. Sizde Şangay uçak biletinizi alıp bu güzel şehri ziyaret edebilirsiniz. Fakat Şangay ziyaretinizden önce yazımızı okumanızda fayda var.

Çin’in iş ve finans başkenti de diyebileceğimiz Şangay Batı ve Uzakdoğu atmosferini aynı şehirde yaşayabileceğiniz, kozmopolit, son aşama canlı ve evet birazcık da varlıklı bir kent. Mabet, müze ve kolonyal dönemden kalma mahallelerde zamanı yaşayabileceğiniz şeklinde nehrin doğu ve batısına yayılmış olan merkezde ışıl ışıl gökdelenler, geniş caddeler ve alış veriş merkezleri içinde metropol havasını havasını da alabilirsiniz.

Şangay Seyahat Rehberi

Çin ekonomisinin de mühim bir lokomotifi olan bu şehri hem zamanı hem de bugünüyle tanıtmak, ziyaret edenlerin gerekseme işitebileceği bilgiler vermek amacıyla hazırladığım Şangay Seyahat Rehberi başlasın o süre!

İdeal Gezi Süresi: İş amacıyla gitmiyorsanız eğer, hem görülebilecek tüm mühim noktaları görmek hem de şehrin atmosferini yaşamak için toplamda 3-4 gün kafi olacaktır.

Zamanı: M.Ö. 2500’lere kadar uzanan Çin tarihiyle paralel olarak Şangay da değişik Hanedanlıklar tarafınca yönetildi. Komünist Devrim’den sonrasında cazibesini yitirse de 1990’lı yıllarda meydana getirilen yatırımlar, şehrin finans ve tecim merkezi olarak tekrardan canlanmasının yolunu açtı. Bugün Şangay internasyonal etkinliklere ev sahipliği icra eden, ülke ekonomisinin can damarı çağıl bir kent.

Nüfus: 2014 sayımında 24 milyon olarak belirlenmiştir ve nüfusun %90’u Çinli, geri kalanı ise öteki tüm azınlıklardır.

Coğrafya: Çin’in doğu kıyısında bulunan kent hem de bir liman kentidir.

İklim: Nemli bir havası olan Şangay’da kış mevsimi sıcaklıklar 0-10 aşama, yaz mevsimi 20-30 aşama arasındadır. Kar yağışı nadiren görülür.

Din: Ülkenin çoğunluğu ateisttir.

Dil: Ülkenin her yerinde konuşulan Çince lehçesi Mandarin ve bu bölgeye özgü Shanghainese dilleri konuşulur. Çin’de genel olarak İngilizce konuşabilen Çin’li bulmak zor olsa gerek. Öte taraftan Çin’de her hususi ismin Çincesi de bulunur ve yerliler çoğu zaman İngilizce adları bilmezler. Mesela yolda karşılaştığınız birine “Starbucks”ı sorarsanız muhtemelen hiçbir şey anlamayacaktır şundan dolayı Çin’de o “Şın-baa-kı” diye bilinir. Dolayısıyla Şangay’a gitmeden ilkin otelinizin ve ziyaret etmek istediğiniz öteki yerlerin adının Çince kişiliklerle yazılı olduğu notları evvel hazırlamalısınız.

Saat Farkı: GMT +8 saat diliminde olan Şangay Türkiye’den 5 saat ileridedir.

Vize: Maalesef Çin vize koşullarını son yıllarda gittikçe zorlaştırmaktadır. Ülkeye gitmeden ilkin ne olursa olsun Çin vizesi almalısınız, kapıda vize uygulanmıyor.

Para Birimi: Ren Min Bi olarak da anlatılan, RMB simgesi ile gösterilen Çin Yuan’ıdır. Uzun senelerdir 1 USD çoğu zaman 6,10-6,50 RMB içinde değişiyor.

Şangay’da Ulaşım

Şangay’a Ulaşım: Türk Hava Yolları’nın her gün karşılıklı direkt seferler düzenlemiş olduğu Şangay’a uçuş süresi averaj 10 saattir. Daha ucuz alternatifler için Asiana Airlines ile 1 aktarmalı uçuşlar da mevcut.

Şangay’da Ulaşım: Yürüyerek gidilebilecek mesafeler olsa da her yere yürünemeyecek kadar büyük bir kent Şangay. Öte taraftan geniş bir metro ağı, otobüs ve taksi seçenekekleriyle kent içi ulaşım son aşama ucuz ve kolay. Herhangi bir metro istasyonunda satın alabileceğiniz metro kartına (Jiaotong Card) para yükleyerek hem metroyu, otobüsü hatta kimi zaman taksileri de kullanabilirsiniz.

16 değişik rotası bulunan metro hattı hem fazlaca geniş bir alana yayılmış hem de İngilizce tabelalar yardımıyla yön bulmanız fazlaca kolay.

Ücretleri 1-2 Yuan içinde değişen otobüslerde ise kimi zaman nakit ödeme yapmanız gerekebilir. Duraklardaki yazıların neredeyse tamamının Çince olması otobüs yolculuğunu zorlaştıran bir etken.

Şangay’da taksi ile bir yere gitmek güvenli ve ucuzdur, ek olarak taksilerde taksimetre de açılır. Öte taraftan trafiğin yoğun olduğu akşam saatlerinde, bilhassa de gezgin olduğunuz için size binmeden ilkin yüksek fiyat veren, kabul etmezseniz almayan araçlara denk gelme ihtimaliniz de yüksek. Şangay’da taksi ile bir yere giderken, gitmek istediğiniz yerin adının Çince kişiliklerle yazılı olduğu bir kart yada ekran görüntüsü almayı da ihmal etmeyin, şundan dolayı taksi şöförleri çoğunlukla İngilizce bilmez.

Sizde Şangay uçak biletinizi alıp bu güzel şehri ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39