banner333

banner309

Gümüşhane TEMA'dan “Yeşil Yol“ Basın Açıklaması

Gümüşhane TEMA'dan “Yeşil Yol“ Basın Açıklaması geldi.

Güncel 27.07.2015, 10:17 27.07.2015, 10:19
Gümüşhane TEMA'dan “Yeşil Yol“ Basın Açıklaması
banner400

YEŞİL OLAN YOL MU ?                                                                                                                                                    26.07.2015

                TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilciliği olarak, geçtiğimiz günlerde Yeşil Yol olarak bilinen 2600 km uzunluğundaki Doğu Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayacak olan yol projesi ile ilgili endişelerimizi dile getirdik. TEMA Vakfı olarak bu projeye 2011 yılında hukuki itirazımızı yapmış olup Trabzon, Rize, Giresun , Artvin ve Gümüşhane  illerini kapsayan 1/ 100.000  ölçekli çevre düzeni planının bölgedeki doğal yaşama zarar verebilecek kısımlarının iptali için dava açmış  bulunmaktayız ve hukuki süreç devam etmektedir. Çevre Düzeni Planında bulunan Yeşil Yol projesi bölümüne de itiraz edilmiş olup devam eden hukuki süreçte bilirkişi raporları lehimizedir.

                Doğu Karadeniz bölgesinde henüz yeterli literatür araştırması yapılmamış olup onlarca tür keşfedilmeyi beklemektedir. Fazlası ile endemik tür bulunan Doğu Karadeniz Bölgesinde hesabı yapılmadan yeri değiştirilen her taş, endemik türler için tehdit oluşturmaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesini özel kılan bakir durumdaki doğasıdır. Yeşil Yol projesi bu güzelliğe vurulacak olan bir neşterdir. Mevcutta yaylalarımızın tamamına yakınının yolu var iken ve ulaşım problemi yaşanamaz iken yapılacak olan yol genişletmeleri ve 8 metre genişliğindeki yeni yollar ağır tahribatların oluşmasına ve  bakir doğamızın bozulmasına  neden olacaktır.  Bu gün Giresun ve Gümüşhane  yaylalarının bir çoğunda 3 ve üzeri katlı beton yapılar mevcuttur. Projenin gerçekleşmesi bu uygunsuz yapı tiplerinin artmasına ve yaylalarımızın özelliğini kaybetmesine neden olacaktır.  Onlarca yıldır yapılamayan denetimlerin proje sonrası da yapılayamayacağı aşikardır.

                Yaylaları bakir doğası kadar, kültürleri de önemli kılmaktadır. Eko turizmdeki yayla turizminin temelinde yayla kültürü yatmaktadır. Yeşil yol projesi ile yaylalar arasında oluşacak entegrasyon düşünülenin aksine yayla kültürünün kaybolmasına neden olacaktır. Çünkü her yaylanın gerek ulaşım zorlukları ile gerekse de iklimsel koşulları ile yüzyıllar boyunca oluşabilen kültürleri mevcuttur. Yaylalar arası entegrasyon bu kültürlerin önümüzdeki yıllarda kaybolmasına ve tek tip yayla kültürü oluşmasına neden olacak ve eko turizm planlamalarına aykırı bir durumun ortaya çıkması söz konusu olacaktır.

                Son günlerde Gümüşhane'de yerel basında rastlanan '' Gümüşhane Sivil Toplum Örgütlerinden Yeşil Yola Destek '' haberi Gümüşhaneli doğaseverlerin canını fazlası ile acıtan bir gelişmedir. TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilciliği olarak 28 STK' nın ortak kararı gibi servis edilen haberin arka yüzünü kamuoyu ile paylaşma gereksinimi duymaktayız.  Çünkü yapılan açıklamalar Doğu Karadeniz Bölgesinde yeşil yola karşı duruş sergileyen vakıf temsilciliklerimizi ve çevre gönüllülerini hedef alır niteliktedir.

                28 STK' nın imzası ile servis edilen açıklamanın içinde 28 STK' nın iradesi yoktur. Açıklama Gümüşhane Kent Konseyi tarafından hazırlanıp sivil toplum kuruluşlarına imzalanması yönünde götürülen bir çalışmadan ibarettir. Bir çok sivil toplum kuruluşu imzalamadığı ve destek vermediği çalışmadan  ''STK'lardan Yeşil Yola destek'' sonucunun nasıl çıktığını merak konusu olmaktadır. Destek veren STK'ların  isimlerinin haberin altına  yazılmış olması bu yanlış davranışın meşrulaştırılması anlamını taşımamaktadır. Hedefimizde bu çalışmaya destek veren STK'lar  katiyen yoktur. Çünkü saygınlığı ile öne çıkan Gümüşhane Kent Konseyinin bir takım kararları, sorgulanmadan destek bulmaktadır. Açıklamada Yeşil Yol projesine karşı olanların art niyetli olarak nitelendirilmesi ve Gezi Parkı olayları ile bağlantı kurulması yapılan açıklamanın çevreci değil daha çok politik ve siyasi olduğunun bir göstergesidir.

                Yine yerel basında Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanının yeşil yol ile ilgili benzer açıklamaları bulunmaktadır. Sayın başkan bilmelidir ki hiçbir çevre gönüllüsünün kaos çıkarmak gibi bir derdi yoktur. Her alanda olduğu gibi bizlerin  bu gönüllü davasında da mücadelemizi siyasi emellerine alet etmek isteyen kesimler olacaktır. Ama bu durum tek derdi daha yaşanılabilir bir dünya olan çevre gönüllülerinin haklı davalarını karalama hakkını kimseye vermemelidir.  

 

                Son yıllarda Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığı ile Gümüşhane Belediye Başkanlığının şehrimizi işkal eden madencilik sektörünün en rahat şekilde hareket etmesi için gösterdikleri üstün çaba kamuoyu tarafından iyi bilinmektedir. Milletvekili seçilen o dönemin belediye başkanının Festival sponsorluklarında , Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odasının 'da aylık çıkan dergilerinin arkasına aldığı maden firmalarının sponsorlukları ile ne kadar çevreci oldukları iyi bilinmektedir. Organize sanayi bölgesinde gıda ürünleri üretilirken bir maden şirketinin atık depolama tesisinin o bölgeye konuşlandırılması sonucu insan sağlığına verilen zararlar, bu kurum ve kuruluşların ne kadar insan odaklı olunduğunun bir göstergesidir. Sayın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanının cebindeki son kuruşu  hiç düşünmeden çevresi ve doğası uğruna harcayacak olan gönüllüleri yan gelip yatmakla suçlanması hakaret niteliğindedir.

                Bizim TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilciliği olarak ortamı germek yada kaos oluşturmak gibi bir derdimizin asla olmayacağını özellikle belirtmek isteriz. Biz bölgemizin bakir kalması için yıllardır verdiğimiz mücadelemize son nefesimize kadar devam edeceğiz. Doğanın para ile , milli gelir ile ve kalkınma ile işi olmaz. Doğadan kazanılan her kuruş insanların ve diğer canlı türlerinin yaşam alanlarının kaybolması anlamını taşımaktadır. İlimizin doğal kaynakları olan elması' nın, kuşburnu 'sunun, dut 'unun ,  ceviz 'inin, vişne 'sinin kalkınmamıza katkı sağlamaları için Yeşil Yola ihtiyaçları yoktur. Yıllardır yönetilemeyen şehrin kaderinin yeşil yola bağlı olduğunu savunmak başarısızlıklarını örtmek için oluşturulan algının bir parçasıdır.  Bu durum başka şansımız yok deyip oluşturulan algı ile şehrimizin  madenciliğe feda edilmesi ile paralel niteliktedir. 

                TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilciliği olarak yaylasını ve köyünü seven vatandaşlarımızın bu projeye karşı duruş sergilemelerinin, yaylalarını korumak adına atabilecekleri en büyük adım olduğunu belirtmek isteriz.  Tüm Gümüşhane halkına çağrımız yaylalarımızın kaderinin iş makinesi operatörlerinin inisiyatiflerine bırakılmamasıdır.

                TEMA  Vakfı  Gümüşhane Temsilciliği olarak yeşil yol  projesi ile ilgili gerekli araştırma  ve bilgilendirmenin yapılmasından sonra  karşı duruş sergileyecek  olan vatandaşlarımızı ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızın desteğini beklemekteyiz.

Saygılarımızla...

Yusuf ORAL
TEMA VAKFI Gümüşhane Temsilcisi

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38