FED’in Enflasyon Üzerine Endişeleri Doların Önünü Kapattı

Dolar, ABD Merkez Bankası FED’in faiz oranlarında değişiklik yapmayarak sabit bırakmasının ardından son dönemdeki kazançlarının büyük kısmını geri verdi.

Güncel 03.08.2016, 15:21 03.08.2016, 15:23
FED’in Enflasyon Üzerine Endişeleri Doların Önünü Kapattı
 Dolar, ABD Merkez Bankası FED’in faiz oranlarında değişiklik yapmayarak sabit bırakmasının ardından son dönemdeki kazançlarının büyük kısmını geri verdi. Bu hareket birçok ekonomist ve yatırımcı tarafından genel olarak tahmin edilirken, piyasalarda şu anda enflasyon kaygısı ile birlikte FED’in Eylül ayında da faizlerde değişikliğe gitmeyeceği olasılığı fiyatlanmaktadır. Bu arada Petrol fiyatları düşmeye devam ederken ve tahıl fiyatları baskı altında kalmayı sürdürürken, enflasyondaki artış hızının korunması zor gözükmektedir. FED’in amacı ise tüketici fiyat endeksinde yıllık bazda %2’lik bir artış oluşturmaktır.

 FOMC toplantısında faiz oranları sabit tutulmuş ve yapılan açıklamada risklere karşın biraz daha iyimser bir bakış açısı sunulmuştur. FED tarafından yapılan açıklamada, yakın dönemde ekonomik görünüm üzerine risklerin azaldığı belirtilirken, bunun risklerin dengelenmesinde bir atlama ataşı olarak değerlendirildiği görülmüştür. Ayrıca açıklamada ekonomik aktivitenin ılımlı bir oranda genişlemeye devam ettiği ve daha önceki toparlanma gözlemlendiğine dair açıklamanın hafif yumuşatıldığı gözlemlenmektedir. Bunun yanında Mayıs ayında açıklanan zayıf verinin sonrasında Temmuz ayında işletme kazançlarının güçlendiği söylemi de eklenmiştir.  Diğer yandan bordrolar ve diğer işgücü piyasası göstergeleri, son aylarda istihdama yönelik pozitif sinyal verdiği de belirtilmiştir. Bunlarla birlikte, piyasa bazlı enflasyon önlemleri düşük kalmış ve komite küresel ekonomik gelişmeleri yakından takip edeceğini yinelemiştir. Oylamada bir üyenin muhalif kaldığı görülürken, Kansas City FED başkanı George kararın aleyhinde oy kullanarak faiz artırımına yönelik duruşunu korumuştur. Faiz artırımı konusu, FED’in Eylül ayı için açık kapı bırakması ile yine masada durmaya devam etmektedir. Fakat görünüşe göre geçek anlamda acil bir aksiyona yönelik ekonomik bir işaret bulunmamaktadır.

 

Kısa vadede enflasyon tarafında gerçek anlamada bir değişim olmaması durumu FED’in en zayıf noktası olmaya devam etmektedir. Güvercinler para politikasında normalleşme sürecinin ilerlemesi için daha fazla kanıta ihtiyaç duydukları görüşünü şu cümlelerle ifade etmektedirler: “Enflasyon oranı, daha önceki enerji fiyatlarındaki düşüşün kısmen yansıması olarak ve enerji kalem dışındaki ithalata bağlı olarak komitenin uzun vadeli %2 seviyesi hedefinin altında kalmaya devam etmektedir.” Piyasa bazlı enflasyon kompanzasyon önlemleri düşük kalmaya devam etmektedir. Birçok araştırma uzun vadeli enflasyon önlemlerine dair beklentilerde hafif değişim olduğunu göstermektedir. Enflasyonun daha önceki dönemde enerji fiyatlarındaki düşüşle birlikte  önümüzdeki süreçte de düşük kalması beklenirken, fiyatlardaki negatif etkilerin azalması ve iş gücü piyasasının güçlenmesi  ile orta vadede %2 oranına yükseleceği tahmin edilmektedir. Yakın vadede ekonomik görünüme dair riskler azalmıştır. Komite enflasyon göstergelerini yakından takip etmeye devam etmekte ve küresel ekonomik ve finansal gelişmeleri izlemektedir.

 

Enflasyon oranı beklentilerin altında ilerlerken, FED’in Eylül ayındaki toplantıda normalleşme sürecine devam edilmesi gerektiğine dair piyasa katılımcılarını ikna etmesi, bu durumda zor gibi gözükmektedir. İşgücünde elle tutulur bir artış varken, piyasanın dikkate alacağı ve odaklanacağı şu anda yeni bir konu bulunmamaktadır. Bu durum Doları kontrol altında tutarken, diğer yabancı ülke para birimlerinin ralli yapmasına olanak tanımaktadır. 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39