banner333

banner309

07-13 Nisan Dünya Sağlık Haftası

Güncel 08.04.2016, 09:15 22.04.2016, 11:37
07-13 Nisan Dünya Sağlık Haftası
banner400

 1948'te kurulan Dünya Sağlık Örgütü'nün kuruluş yıldönümü olan 7 Nisan günü tüm dünyada Dünya Sağlık Günü ve 07-13 Nisan haftası da Dünya Sağlık Haftası olarak kutlanmaktadır.

Sağlık, genel olarak sadece bireyin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, aynı zamanda kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden huzur ve mutluluk halinde olması demektir.

Sağlık Haftasının amacı; toplumun ihtiyaçları doğrultusunda, sağlıkla ilgili bilgilerin geniş halk kitlelerine ulaştırılması, koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, bireylerin sağlıklı yaşam konusunda bilinçlenmeleri, hastalanmadan gerekli tedbirlerin alınmasıdır.

İnsan sağlığının sürekliliği için aşağıdaki önerilere dikkat edilmesi gerekir:

 1-Öncelikle Hipertansiyondan korunmak için önlemler alınmalıdır: Tuz alımını azaltmak, dengeli bir diyetle beslenmek, alkolün zararlı kullanımından kaçınmak, düzenli fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak ve tütün kullanımından kaçınmak hipertansiyon riskini azaltmaktadır.


 2- Sigara içilmemeli ve diğer tütün ürünleri kullanılmamalıdır: Sigara içmek en tehlikeli alışkanlıkların başında geliyor. Önlenebilir hastalıklara en çok sigara neden oluyor. Dünyadaki ölümlerin temel nedenleri arasında, sigara üst sıralarda yer alıyor.


 3- Düzenli beslenmeye özen gösterilmelidir: Beslenmeyle doğrudan ilişkili hastalıklar var. Örneğin: Kalp hastalıkları, yüksek kan basıncı (tansiyon), şeker hastalığı, yüksek kolesterol, şişmanlık, safra kesesi hastalıkları, bazı kanser türleri.


 4-Egzersiz yapılmalıdır: Egzersiz yapmak, yüksek kan basıncı (tansiyon), diyabet, osteoporoz, depresyon, olası bağırsak kanseri, felç ve sırt hasarlarını azaltmaya yardımcı oluyor.


 5-Güneşin zararlı etkilerinden korunmak: Kanser tiplerinden en yaygını deri kanseridir. Güneş altında kalma ile deri kanseri arasında direkt bağlantı bulunuyor. Bu nedenle, güneş ışınlarının en zararlı olduğu saatlerde güneşe çıkılmamalıdır. Eğer herhangi bir nedenle güneş altında kalınacaksa, mutlaka koruyucu giysi giyilmeli, şapka takılmalı ve koruyucu ürünlerden uygun olanı kullanılmalıdır.


6- Kolesterol düzeyi kontrol altında tutulmalıdır: Kolesterol düzeyi yüksek ise, doğru beslenerek düşürülmelidir. Örneğin, yenilen yağ oranı azaltılıp, lifli besin tüketimi artırılmalı, egzersiz yapmaya başlanmalıdır.


7- Kan basıncı (tansiyon) dengede tutulmalıdır: Kalp, felç ve böbrek hastalıkları riskini yüksek kan basıncı artırır. Kan basıncını kontrol altına almak için kilo verilmeli, egzersiz yapılmalıdır. Sodyum içeren besinler ve alkol az tüketilmeli. Sigara içilmemeli ve ilaçlar mutlaka hekim kontrolünde kullanılmalıdır.


8- Meme kontrolünü aksatmayın: Kadında en sık görülen kanser meme kanseridir. 20`li yaşların başından itibaren, her ay, memelerin elle muayene edilmesi gerekiyor. 40 yaşından sonra yılda bir kez memeler hekim kontrolünden geçmeli ve mamografi çektirilmeli. 


9- Pap smear (sürüntü) testi, bağırsak ve prostat kanseri kontrolünü düzenli olarak yaptırın: Rahim kanseri, düzenli yapılan pap smear (sürüntü) testiyle ortaya çıkartılabiliyor.


10-Aşı olun: Belli bir yaşa geldikten sonra da aşı olmak gerekebilir. Hepatit B aşısı için yaş sınırı yoktur, her yaştaki kişiye mutlaka yapılmalıdır. Yetişkinlerin, tetanos ve difteriyi tetikleyici nedenlere karşı 10 yılda bir aşıya gereksinimleri vardır.


11-Dişlerinizi düzenli fırçalayın: Diş Hekiminizi 6 ayda bir ziyaret edin. Dişlerinizin tedavisini yaptırarak ağız ve diş sağlığınızı koruyun.

 

12- Düzenli sağlık kontrolü yaptırın: Kişinin sağlık durumu yıldan yıla değişiklik gösterebilir. Herkesin aynı testi ve muayeneyi yaptırması yerine, kişiye özel testler yapılması gerekir. Kişi için doğru olan muayene ve testler, bununla birlikte risk içeren faktörler hakkında hekimden bilgi alınmalıdır.

Dr. Mustafa AĞAR
  İl Sağlık Müdürü

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:04
Güneş 05:35
Öğle 12:27
İkindi 16:10
Akşam 19:09
Yatsı 20:34