banner333

banner309

Yeni Hastane İçin Son Şans

Gümüşhane Yeni Devlet Hastanesi’nde Diyafram Duvarlarını Yapımına Başlanıldı, Çalışmanın 400 Günde Tamamlanması Bekleniyor.

Gümüşhane 17.03.2019, 13:33
Yeni Hastane İçin Son Şans
banner400

Gümüşhane Yeni Devlet Hastanesi’nde Diyafram Duvarlarını Yapımına Başlanıldı, Çalışmanın 400 Günde Tamamlanması Bekleniyor.

Yeni Hastane İçin Son Şans

Gümüşhane’de 2012 Yılında yapımına başlanılan ve 2015 yılında inşası tamamlanan Yeni Devlet Hastanesi, yaşanan toprak kayması, yol sorunları nedeniyle 4 yıldır hizmete açılamıyor.

Geçen yıl Temmuz ayında Gümüşhane Valiliği bölgedeki arazinin yapısı ve sorunlarının çözümü noktasında ODTÜ'den yardım istedi. Davet üzerine ODTÜ'den Gümüşhane'ye gelen bir grup uzman heyetin, hastane ve çevresinde yaptığı inceleme ve çalışma sonrası toprak kaymasını önlemek amacıyla diyafram duvar yapılması yönünde rapor verdi.

Sağlık Bakanlığı, Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü rapor doğrultusunda diyafram duvarı yapılması amacıyla açık ihale usulüyle 17 Eylül 2018 tarihinde saat 10.30'da Ankara'da Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü İhale Daire Başkanlığında yapılan ihaleye 12 firma katılırken, 11 firma teklif verdi.

Yaklaşık maliyeti 51 milyon olan ihaleye en düşük teklifi 39 milyon 668 bin lira ile MYS Yol Yapı + Raymak Yapı ortaklığı verdi. Firma yer tesliminden sonra diyafram duvarı yapılması için çalışmalara başlanıldı. Yer tesliminden sonra 400 günde tamamlanacak çalışmalara ancak başlanabildi.İhale tarihinin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen hastanenin diyafram duvar inşaatı ancak başlayabildi.400 yüz bin metre küp hafriyatın boşaltıldıktan sonra diyafram duvarlara başlanacak olan hastanenin 400 günde bitirilmesi zor gözüküyor.Hastane konusunda yetkililerin ağzını bıçak açmazken yapılacak olan diyafram duvarında ne kadar verimli olacağı şimdiden akıllarda soru işareti doğuruyor.

Yeni Devlet Hastanesi’nin Yapım Hikayesi

Gümüşhane’de, Bağlarbaşı mevkiinde yapımına 2012 yılında başlanan ve 51 milyon liraya mal olan 8 katlı, 200 yataklı ve bünyesinde 10 ameliyathane ile 30 yoğun bakım ünitesi yer alan yeni devlet hastanesinin inşaatı 2015’te tamamlandı. İnşaatının tamamlanmasının ardından, yamaç arazide elde edilen alan üzerine inşa edilen hastane binasında ve zemininde çatlaklar oluştuğu gözlendi. Yüklenici firma aracılığıyla, hastane binasının çevresinde olası bir kayma riskinin önüne geçebilmek için arazide 'fore kazık' uygulamasıyla önlem alınması gündeme geldi. Fore kazık uygulanacağı planlanan ve kayma riski taşıyan alan için harekete geçen Gümüşhane Valiliği de, Gümüşhane Üniversitesi'nden bazı jeoloji, inşaat ve harita mühendisliği bölümlerinde görevli akademisyenlerle görüştü, ortak çalışma başlattı. Çalışmalar sonucunda, hastanenin hizmete girebilmesi için bölgede 40 milyon liralık maliyeti bulması öngörülen zemin güçlendirme ve heyelan önleme çalışmalarının yapılması gerektiği belirlendi. Mevcut binada sadece MR ünitesinin faaliyette olduğu hastanede, çalışmaların kısa süre tamamlanarak diğer ünitelerin de hizmete açılması planlanıyor.

Vatandaş Tepkili

Öte yandan Gümüşhane Yeni Devlet Hastanesi’nin dört yıldır hizmete girmemesine tepki gösteren Bilgin Bozkır yetkililere seslenerek, “Buraya harcanan paraların kurtarılmasını istiyoruz.Asgari ücretle çalışan insanlarımızı maaşlarından kesilen vergilerin ve bizim vergilerimizle olmayacak bir yere yatırım yapılması bizler tarafından heba olarak gidecek bir para olarak görünmektedir.Buraya yapılan harcamaların ciddi boyutta olduğu ve halen bir takım paraların harcanmaya devam etmesi  olmayacak işe dua etmek anlamına geliyor.Bu bir akıl tutulmasıdır.Hastane bitene kadar hastane kendini deforme edecektir.Bir an önce bu yanlıştan dönülmesi gerekmektedir.Bu yatırımın başka bir yere kaydırılarak yeni bir hastane yapılması gerekir.Yeni hastaneye ulaşım çok zor. Belki ellerinde değil, belki olmadı, bilemiyoruz. Ama hastanenin kaydığını, sadece çamaşır yıkandığını ve MR çekildiğini söylüyorlar. Biz bundan memnun değiliz. Şehir merkezinden hastaneye ulaşım da zor. İnsanlar taksi tutup gitmek zorunda kalıyorlar. Herhangi bir servis yok. Kesinlikle bir çözüm bulunmalı" diyerek tepki gösterdiler.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (1)
FUATAYGUN 5 yıl önce
yadahaöncedeyazdimbuhastanrtipfakultesiacilolarkolsunacilsibucihanosmanercanneyeyararsaberinetyeyararbiseleryapimnbabacacigicinogul
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48