banner333

banner309

Uruguay’lı Anguslar Teker Teker Ölüyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2016’da başlatılan, Genç Çiftçi Hibe Programı kapsamında dağıtımı yapılan Angus cinsi hayvanlardan bazıları telef oldu.

Gümüşhane 08.01.2017, 23:26
Uruguay’lı Anguslar Teker Teker Ölüyor.
banner400

Uruguay’dan Gümüşhane’ye getirilerek Genç çiftçilere dağıtılan Anguslar yolculuğa dayanamadı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2016’da başlatılan, Genç Çiftçi Hibe Programı kapsamında dağıtımı yapılan Angus cinsi hayvanlardan bazıları telef oldu.

Gümüşhaneli Genç Çiftçilere Uruguay’dan ithal edilen Angus ve Hereford cinsi hayvanların teslim edilmesinin ardından aradan geçen bir haftalık süre içerisinde Angus cinsi hayvanlardan bazılarının telef olduğu öğrenildi.

Konu ile ilgili Gümüşkoza’ya açıklamalarda bulunan Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, hayvanların ölüm sebebinin henüz netleşmemekle birlikte yolculuğa dayalı sebeplerden, yada bölgeye uyum sağlayamamasından veya iklim değişikliği nedeniyle olabileceğini söyledi. Telef olan hayvanların beyinlerinin alınarak Erzurum’a gönderildiğini ifade eden Birşen, sonuçların belli olması ile birlikte basınla paylaşılacağını dile getirdi.

Hayvanların Samsun’da Veterinerlik kontrol noktasında gerekli kontrollerinin yapıldığını kaydeden Birşen, “Bu kontroller sonucunda veteriner raporuyla Gümüşhane’ye gönderildiler. Yaklaşık 36 saatlik bir yoldan geldiler. Bu ölümleri normal karşılıyoruz. Veteriner hekimlerimizin kontrolü ve Gümüşhane’ye göndermelerinin ardından burada aşılarını yapıp millileştiriyoruz. Karantina süresi olan 21 gün içerisinde gerekli çalışmalar yapılarak, kulaklarında ki Uruguay küpelerinin yerine Türkiye küpeleri vurarak millileştirme işlemini gerçekleştiriyoruz. Süreç devam ediyor” diye konuştu.

Hayvanları telef olan çiftçilere yeni hayvanların teslim edileceğine söyleyen İl Müdürü edip Birşen, “Telef olan hayvanların beyinleri alınarak Erzurum’a gönderiliyor. Bu durumda şu an için iki tane hayvanımız var. Gümüşhane’de 558 hayvan dağıttığımız dikkate alındığında bu çok normal. Yüzdelik olarak 5-10 hayvanın ölümünü normal karşılıyoruz. Biz yüzde beş fire olabileceğini öngördük. Telef olan hayvanlarımızdan biri Kurtoğlu köyünden olmakla birlikte tutulan raporla, mağdur olan genç çiftçilerimizin bu mağduriyetleri karşılanacak” dedi.

Birşen, 2016 yılında proje kapsamında il ve ilçelerde Genç Çiftçi projesine katılmak için bin 656 müracaatın gerçekleştiğini, Gümüşhane Merkez ve ilçelerde proje kapsamında 93 çiftçiye 6’şar büyükbaş hayvan dağıtımının gerçekleştirildiğini belirterek,  toplam 558 hayvan desteği sağlandığını genç üreticilerin, yetiştiricilikte karşılaşılabilecek sorunlara karşı İl/İlce müdürlükleriyle irtibatlı olmalarını tavsiye etti.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38