banner333

banner309

Ticaret Merkezi Otel Olacak

Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan ve yüzyıllar boyu madencilik faaliyetleri ile ekonomik anlamda önemli bir yer edinen Süleymaniye Mahallesini ziyarete gelecek olan turistler Gümüşhane İl Özel İdaresi tarafından yapımına başlanan Suluhan’da konaklayacak.

Gümüşhane 09.07.2018, 10:00
Ticaret Merkezi Otel Olacak
banner400

Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan ve yüzyıllar boyu madencilik faaliyetleri ile ekonomik anlamda önemli bir yer edinen Süleymaniye Mahallesini ziyarete gelecek olan turistler Gümüşhane İl Özel İdaresi tarafından yapımına başlanan Suluhan’da konaklayacak.

Süleymaniye’ye gelecek ziyaretçiler, tarih boyunca ve özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde madenciliğin hüküm sürdüğü coğrafyadaki insanların günlük yaşantısına tanık olma şansını yakalayacakları gibi, dönemin AVM’leri olan hanın konforlu odalarında konaklama fırsatı bulacak.

Eski Gümüşhane, Canca gibi adlarla anılan ve tarihi ve turistik değerleri nedeniyle 3.derece kentsel ve doğal sit alanı olarak ilan edilen Süleymaniye Mahallesi Hagios Stephanos Kilisesi, Köprü, Dükkân, Ulu Cami (Süleymaniye Camii), Ulu Cami Çeşmesi, Ulu Cami Haziresi, Bagios lonnes Kaya Kilisesi, Hacı Tahir Efendi Türbesi, Bagios lonnes Kaya Kilisesi, Hagios lonnes Kilisesi, Rum Erkek Lisesi, Cami-ı Sağir Mahallesi Kilisesi, Camii Sağir Mescidi, Camii Sağir Mahallesi Kaya Kilisesi, Süleymaniye Hamamı, Dere Hamamı, Kavaklık Hamamı, Paşa Hamamı, Güzeller Mahallesi Çeşmesi ve Güzeller Mahallesi Camii gibi yapılarıyla aynı zamanda üç farklı inanışın bir arada nasıl yaşadığının simgesi olarak dikkat çekiyor.

“Çok Yavaş İşliyor”

Kent merkezinden Süleymaniye Mahallesine yapılan standardı yüksek yol ile daha kolay ulaşılabilir hale gelen mahallede, çok yavaş işliyor olmakla birlikte gerçekleştirilen restorasyonlar önemli bir turizm potansiyelinin oluşmasına katkıda bulunuyor.

“Biz Ne Yapabiliriz?”

Ziyaretçiler tarafından yapılan değerlendirmede kat edilecek çok mesafenin olduğu dile getirilirken, bu anlamda herkesin elini taşın altına koyması gerektiği ve kamunun yanı sıra özel sektörün de yatırım yaparak Süleymaniye’yi hak ettiği yere taşımak durumunda olduğu kaydedildi. Gümüşhaneliler nezdinde Vali Okay Memiş’in çalışmaları sonucu bir duyarlılık oluştuğu ifade edilirken, her kurum ve kuruluşun görev beklemeden “Biz ne yapabiliriz?” sorusunu kendisine sorarak harekete geçmesi istendi.

Bugünün İnsanına Barış ve Kardeşlik Dersi

Türk, Ermeni, Rum halkının birlikte yaşama kültürünü edindiği tarihi mahallede, Ermeni kilisesi, Rum Ortodoks kilisesi ve Müslümanların camileri yan yana görmek mümkün. Yine; Osmanlı sübyan mektepleriyle Ermeni ve Rum okullarının birbirine bitişik hali bugünün insanına barış ve kardeşlik dersi verecek nitelikte.

Suluhan İhya Ediliyor

Bir zamanlar binlerce tüccarın uğradığı, günlük hayatın alabildiğince canlı olduğu yerleşim yerinde camiler ve minareler ile başlayan restorasyon işlerinde, bu güne kadar 3 konak ve bir hamam için mesafe kat edilirken, baş gösteren konaklama sorunu için son olarak İl Özel İdaresi bünyesinde kurulan şirket üzerinden Suluhan’ın tekrar ihya edilmesine başlandı. Hızla sürdürülen çalışmalar vatandaşlarda memnuniyet oluştururken Suluhan’ın yanı sıra; Bülbül Han, Mırdıkoğlu Han, İsrailoğlu Han ve Yeni Han’ında tekrardan turizmin hizmetine sunulması isteniyor.

“Süleymaniye’de Zengin ve Güçlü Bir İmparatorluğun İzleri Var”

Öte yandan Türk sivil mimarisi açısından Safranbolu’yu bile kıskandıracak denli büyük bir öneme sahip olan Gümüşhane evlerinin de başlatılacak bir kampanya ile eski ihtişamlı günlerine döndürülmesinin zorunlu olduğunu kaydeden vatandaşlar,  zengin ve güçlü bir imparatorluğun izlerini barındıran Süleymaniye’nin yaşıyor hale getirildiğinde önemli bir turizm destinasyonu olacağı yönünde görüş birliğine varıyor.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39