banner333

banner309

Şehir Merkezini Güçlendirmemiz Lazım

Gümüşhane il merkezinde yapılması planlanan kamu yatırımlarının yerleri, Vali Okay Memiş’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda istişare edildi.

Gümüşhane 24.10.2017, 08:57
Şehir Merkezini Güçlendirmemiz Lazım
banner400

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen’in makamında gerçekleştirilen toplantıya Sayın Valimizin yanı sıra Belediye Başkanı Ercan Çimen, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, yatırımcı kurumların müdürleri, GTSO Başkanı İsmail Akçay ve şehir plancıları katıldı.

Toplantının açılışında yaptığı konuşmada, mevcut yatırımların bitirilmesi ve bu şehre değer katılması gerektiğini kaydeden Sayın Valimiz, şehir merkezinde yapılacak olan kamu binalarının yerlerinin tespiti konusunda bir fikir birliğinde bulunmak amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini belirterek, "Bu konuda istişare etmek, şehrin gelişimini ve büyümesini sağlamak amacıyla bir araya geldik. Belediye sınırları içerisinde imarla ilgili her türlü plan yapma yetkisi mevzuatımızla belediyelere verilmiştir. Bunun istisnaları var. TOKİ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının plan yapma-değiştirme yetkisi vardır. Ama temelde bu yetki belediyelere verilmiştir. Bütün dünyada da bu yerel yönetimlerin uhdesindedir. Avrupa'da da öyle, bizde de öyle" dedi.

Gümüşhane'nin zor bir coğrafyaya sahip olduğunu dile getiren Sayın Valimiz, "Coğrafya olarak hem avantajlarımız hem dezavantajlarımız var. Özellikle Harşit havzasının içerisinde yapılan yapıların hemen hemen hepsi adeta Sümela Manastırı gibi. Bizdeki konutlar aylarca kayalar oyularak yapılıyor. Onun için Gümüşhane'deki şehir planlamasını çok iyi yapmamız lazım. Alt yapı ve sosyal donatıları yaptığımız sürece çok katlı yapılaşmadan başka bir çaresi yok ilimizin. Şehrin yapılaşmasında buna dikkat etmemiz gerek. Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerine baktığımızda şehir planlamasının en iyi yapıldığı şehir Gümüşhane'dir. Bu illere siz de gidiyorsunuz. Karadeniz Bölgesi’nde şehir planlamasında sorun var. Avrupa'ya gittiğimizde imrendiğimiz tek şey şehir yapılaşmasıdır." diye konuştu.

Gümüşhane’nin geleceği olan bir şehir olduğunu dile getiren Sayın Valimiz, “Yaşanabilir butik bir şehir olma hedefimiz var. Turistik butik bir şehir olmak istiyoruz. Sosyal donatılarımız ve konutlarımızla gelen turistlere burada şehir turu yaptırmak istiyoruz. Geçtiğimiz yıl 5-6 bin turist geliyordu Limni Gölü’ne, bu sene en az 70-80 bin. 500 bin turist hayal değil bu kent için. Bu kentte yapılan her bina şehre değer katacak veyahut yapılan her bina değerimizi alıp götürecek. Bundan sonra şehir planlanmasında daha titiz davranmak, çok daha dikkatli olmak zorundayız. Artık şehirler yarışıyor. Ülkeler, markalar değil, şehirler yarışıyor. Şehrin iki tarafında yapılan modern konutlar Gümüşhane üzerindeki kötü algıyı değiştirmiş. Gecekondu yapılaşmasıyla siz bu işleri yapamazsınız." ifadelerini kullandı.

Gümüşhane şehir merkezinin ilçelere göre geri kaldığını ve güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Sayın Valimiz, "Bütün kamu binalarımızla ilçelerimizden gerideyiz. Okullarından, hastanelere kadar Gümüşhane merkezinde kamu binaları ilçelerden geride. Şehir merkezini güçlendirmemiz lazım. Bizler kamu binalarımızı yenilerken de yeri doğru ölçmemiz lazım. Allah nasip ederse bu yılın sonunda Atatürk ve Cumhuriyet Caddesi’ni trafiğe kapatacağız. Bu Belediyenin hedeflerinden birisi ve çok doğru bir iş. Buraları kapattığımızda bu caddeler zaten park gibi işleyecek. Yani şehirde Tarım İl Müdürlüğü binasını yıkalım, yerine park yapalım planları doğru değildir. Burası 500 bin nüfusluk bir şehir değil. Burası küçük ölçekli bir vilayet. 50 metre dışarı çıktığınızda zaten doğa var. Şehirde kaliteli binalar yapılması gerek. Şehirde bina önemlidir. Şehirleri daha medeni yapmanın en doğru yolu budur." dedi.

Yapılan planlamaların, 'Boş yer bulduk, hadi yapalım' mantığıyla olmaması gerektiğini ifade eden Sayın Valimiz, "Dağın tepesinde Engelsiz Yaşam Merkezi diye bir yer yapılmaya karar verilmiş. Yol yok gitmeye. Bittiğinde ne yapacağız. Engeli vatandaşlar nasıl çıkacak oraya. Bunların planlaması, boş yer bulduk hadi yapalım kafasıyla olmaz. Eğer Mescitli, Akçakale ve Tekke köylerine doğru şehri büyütmeyi düşünüyorsak bunu merkezi zayıflatarak planlamayacağız. Merkezi daha da güzelleştirerek, etkinleştirerek yapmamız gerekiyor." dedi.

Artık yol alınması gerektiğine dikkat çeken Sayın Valimiz, “Birçok kamu binamız yeniden yapılıyorken Halk Eğitim Merkezi binası projesiyle aylarca uğraşıyoruz. 16 aydır burada görevli ve sorumlu bir kişiyim, paramız hazır, yerimiz hazır ama yapamıyoruz Halk Eğitim Merkezi binasını. Kentsel dönüşüm projesini artık yapacaksak yapalım. Bunu eleştirmek için söylemiyorum ama artık yol alalım. Mevcut yatırımların bitirilmesi gerekiyor. Bu şehre değer katılması gerekiyor. Konakları satalım dedik alıcısı çıkmadı. Süleymaniye için devlet daha ne yapsın. Elektriğini suyunu götürdük, butik oteli de biz yapalım diyoruz, devlet daha ne kadarını yapacak. Hani özel sektör. Eğri oturup doğru konuşmamız gerek. Bu kente herkes değer katmalıdır. İlimize tüm yatırımların gelmesinde büyük emeği olan ve bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan Milletvekillerimiz Sayın Cihan Pektaş Bey ve Sayın Hacı Osman Akgül Bey’e sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Her daim istişare halindeyiz." açıklamasında bulundu.

Sayın Valimizin konuşmasının ardından diğer katılımcıların söz aldığı toplantıda, Gümüşhane’de yapılması planlanan kamu yatırımlarının yerleri konusunda istişarede bulunuldu.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46