banner333

banner309

Öğrencilerden Yemek Protestosu

Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Tesisleri’nde 4.50 liraya mal edilen yemek öğrencilere 2 TL karşılığında verilirken, üniversitenin 25 krş zam yapması öğrencileri ayaklandırdı.

Gümüşhane 07.01.2014, 13:06 07.01.2014, 13:08
Öğrencilerden Yemek Protestosu
banner400

 100 kadar öğrenci ellerinde pankartlarla “Karnımız aç, vicdanımız tok”, “Yemek hakkımız söke söke alırız” şeklinde slogan attı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haydar Akyazı ise, yemeğin % 67’sini devlet sübvanse ediyor. Yapacak birşeyimiz yok” diyerek protestocu öğrencilerin birinin cebindeki 7 TL’lik sigarayı gösterdi.



GÜMÜŞHANE Üniversitesi'nde (GÜ) okuyan bir grup öğrenci, 2 liradan 2,25 liraya çıkarılan yemek fiyatlarını protesto etti ve oturma eylemi yaptı. Grup, eylem sırasında sosyal tesise giren bir grup öğrenciyi de ıslık çalarak protesto etti. Bağlarbaşı Mahallesi’nde bulunan Ahmet Ziyaüddin Merkez Kampüsü'ndeki Sosyal Tesisler önünde toplanan 100 kadar öğrenci, sloganlar eşliğinde yemek fiyatının düşürülmesini istedi. Ellerinde pankartlarla “Direne direne kazanacağız”, “Karnımız aç, vicdanımız tok”, “Yemek hakkımız, söke söke alırız”, “Müşteri değil, öğrenciyiz” sloganları atan grup daha sonra soğuk havaya rağmen 15 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi. Burada grup adına basın açıklaması yapan İnşaat Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi Hüseyin Akkuş, sosyal paylaşım sitesi üzerinden organize oldukları bu eyleme katılan bütün arkadaşlarına teşekkür etti.



“FİYAT DÜŞENE KADAR TESİSTE YEMEK YEMEYECEĞİZ”



Ortada bir haksızlık, bir sorun ve bir yanlışlık olduğunu savunan Akkuş, “Bu sorun hiçbir şekilde siyasi değildir. Bu sorun tamamen bütün öğrenci arkadaşlarımızı ilgilendiren bir öğrenci sorunudur. Bu sebeple eylemimizde siyasi bir slogan ya da pankart dahi istemiyoruz. Bugün burada 2,25 lira olan yemek ücretlerini protesto etmek amacıyla bulunuyoruz. Bu fiyat artışının hepimize yapılan bir haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Burada anayasal ve evrensel hakkımız olan protesto hakkını kullanıyoruz. Umarım protestomuz amacına ulaşır ve bir daha toplanma gereğinde bulunmayız. Umarım yarın 2 liraya burada hep beraber yemek yiyeceğiz. Talebimiz yerine getirilene kadar sosyal tesiste yemek yemeyeceğiz. Fiyatların en kısa sürede düzeltileceğini temenni ediyoruz” dedi.



Protesto alanına gelen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haydar Akyazı ise bir öğrencinin elindeki sigarayı görünce “O içtiğin sigara en az 7 lira” diyerek, 25 kuruşluk fark yüzünden protesto yapan öğrencilerle bir süre sohbet etti.



“YEMEĞİN YÜZDE 67’SİNİ DEVLET KARŞILIYOR”



Konuştuğu öğrencilerden birisinin peçeli olması karşısında “Aç peçeni, rahat ol” diyen Akyazı, Gümüşhane Üniversitesi'nde 2012 yılında verilen yemeğin birim maliyetinin 4,49 lira olduğunu ve bunun yüzde 61’inin devlet tarafından karşılandığını, 2013 yılında 5,34 lira birim maliyetli yemeğin yüzde 63’ünün devlet tarafından karşılandığını ve 2014 yılında da 6,88 lira birim maliyetli yemeğin yüzde 67’sinin devlet karşılandığını söyledi.



Bu noktada 2012 yılında öğrencilerden 1,75 lira, 2013 yılında 2,00 lira ve 2014 yılında da 2,25 yemek başına katkı alındığını ifade eden Akyazı, 2012 yılında yüzde 39 olan öğrenci katkısının 2014 yılında yüzde 33’e çekildiğini de sözlerine ekledi.



“25 KURUŞU TARTIŞIYORSAK ZEMİNİMİZ YANLIŞ YERDE”



Bugün tesiste öğle yemeğinde gendime çorba, tavuk haşlama, sebzeli bulgur pilavı ve mandalina verdiklerini, 6,88 lira birim maliyeti bulunan bu yemeğin 4,63 lirasını devletin karşıladığını, öğrenciden de 2,25 lira talep ettiklerini ifade eden Akyazı, “25 kuruşu tartışıyorsak zeminimiz yanlış yerde” diyerek öğrencilere telkinlerde bulundu.



“BİZ KAFAMIZI KUMA SOKAMAYIZ”



Bazı öğrencilerin “İyi bütçemiz var diyorsunuz ama şenliklerde sanatçı getirmiyorsunuz, yemekler her yıl zamlanıyor, Türkiye’de 1 liraya yemek yedirilen üniversiteler var” diye seslenmesi üzerine konuşan Akyazı, “Burası üniversite. Biz kafamızı kuma sokamayız. Öğrenci hakkını, hukukunu tabi ki arayacak. Ama 25 kuruş üzerinden gidersek yanlış zemindeyiz. Vurmadan, kırmadan, dağıtmadan Gümüşhane’ye yakışır bir şekilde eyleminizi yaptığınız için teşekkür ediyorum” dedi.

Yorumlar (1)
oK 10 yıl önce
haberciliğiniz kopyala yapıştır ne beklenir sizden
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46