banner333

banner309

Mustafa Canlı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kudbettin ARZU'ya kuşburnu ile ilgili soru önergesi verdi

Gümüşhane Milletvekili Canlı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kudbettin ARZU' ya kuşburnu ile ilgili soru önergesi verdi

Gümüşhane 18.09.2015, 08:43 18.09.2015, 08:45
Mustafa Canlı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kudbettin ARZU'ya kuşburnu ile ilgili soru önergesi verdi
banner400
Kuşburnu ülkemiz genelinde kendi kendine yetişen bir bitkidir.Ekonomik açıdan incelendiğinde gerek satış için hazır pazar imkânları ve gerekse yüksek satış fiyatı ile kuşburnu bitkisi dar gelirli çiftçilerimizin en önemli gelir kaynağı olacaktır. Bitkinin çalı formunda oluşu tarıma çok da elverişli olmayan arazilerde bile yetişmesini, atıl sahaların da tarıma kazandırılmasını sağlıyor. Ayrıca açık alanların kalıcı bitki örtüsü ile kapatılmış olması, kuşburnunun köklenme kabiliyeti yüksek kök yapısıyla toprağı tutması, ülkemizin en büyük meselelerinden olan erozyonun önlenmesi bakımından da fayda sağlayacaktır.

Kökleri oldukça derine ulaştığından ve kuraklılığa dayanıklılığı nedeni ile verimsiz alanların değerlendirilmesinde, erozyon kontrolünde, kuşburnu meyveleri marmelat, reçel, meyve suyu, bitkisel çay ve bebek mamalarının yapımında, içerdiği mineral madde ve vitaminler yönünden gıda ve ilaç sanayinde aranan bir bitki durumundadır. 100 gr. Kuşburnu da bir sandık portakala eş değer C vitamini vardır. Kuşburnu meyvesi limon ve domatesten 30–40 defa, elmadan ise 300 defa daha fazla vitamin içermektedir. Kuşburnu bitkisi deniz seviyesinden itibaren, 2500 metre yükseklikteki yerlere kadar çok uzun bir sahada yetişmektedir. Çok değişik iklim şartlarına karşı çok dayanıklı bir bitkidir. Soğuğa karşı çok dayanıklıdır. Çok farklı yapılarda ki topraklarda yetişebilmektedirler. Kuşburnu bitkisinin bakımı kolaydır, düzenli ve fazla budamaya ihtiyaç duymaz. Hastalık ve zararlılara karşı oldukça dayanıklıdır. Meyilli arazilerde rahatlıkla gelişir ve ürün verir. Meyveleri sert ve dayanıklı olduğundan uzun süre depolama şansı bulunmaktadır. Fabrikalar tarafından tercih edilmektedir.
Gümüşhane ilinde ise en kaliteli kuşburnu çeşitleri yetişmektedir.

Bu bağlamda;

1. Bakanlığınızca Kuşburnu bitkisinin toplanmasına yönelik teşvik programınız var mıdır? Vatandaşların kırsal alanlarda kuşburnu toplamasının daha fazla olmasını sağlamak amacıyla kg başına teşvik vermeyi düşünüyor musunuz?
2. Bakanlığınızca Kuşburnu bitkisinin yetiştirilmesi konusunda çalışmalarınız var mıdır?
3.Bakanlığınızın tarım ürünlerine vermiş olduğu teşviğin bir benzerini kuşburnu için de vermeyi düşünüyor musunuz?

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38