banner333

banner309

Mağdur İşçilerden Basın Açıklaması

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Karamustafa köyünde faaliyet gösteren ve yıllardır çalışanlarını mağdur eden maden işletmesinde çalışan işçiler basın açıklaması yaptı.

Gümüşhane 13.01.2019, 12:03
Mağdur İşçilerden Basın Açıklaması
banner400

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Karamustafa köyünde faaliyet gösteren ve yıllardır çalışanlarını mağdur eden maden işletmesinde çalışan işçiler basın açıklaması yaptı.

Gün içerisinde yaklaşık 150 işçi 3 aydır maaş alamadıkları için kent merkezinde yürüyüş yapmak istemiş fakat buna izin verilmemişti. Bunun üzerine Fatih Parkında basın açıklaması yaparak ayrılan işçiler köy muhtarlarıyla beraber bazı temaslarda bulundu.

Mağdur işçilere hukuki danışmanlık yapan Av.Ali Haydar Dereli, işçilerin istifaya zorlandığını, işçilerin istifa etmeleri halinde işverenin onlar hakkında KOD 3’ten çıkış vereceği için işsizlik maaşını alamayacaklarını ilgili mercilere aktardıklarını söyledi.

İşverenin işçileri mağdur etmek istemiyorsa sözleşmeyi kendisinin feshetmesini isteyen Dereli, “Bu işçiler de devletten yasal hakları olanı alsınlar. Bizim tek derdimiz işçilerin daha fazla mağdur edilmemesi. En azından yaklaşık 3 aydır maaşlarını alamayan işçilerin en azından bu aşamada işsizlik maaşını alarak bir nebze olsun ailelerine katkıda bulunmalarıdır. İşveren bunları kendisi istifaya zorlamakta. Bu durumda işsizlik maaşını alamayacağı kanunda açıktır” dedi.

Av.Dereli, “İşçiler kendileri istifa ederlerse, haklı olduklarına ilişkin dava açıp kesinleşmiş Yargıtay kararı getirinceye kadar İŞKUR ödeme yapmıyor. Bu da ortalama 1 yıl sürüyor. Faiz de ödenmiyor. İşveren işten çıkarıp kod 04 ten çıkış yaptırırsa işsizlik maaşından hemen faydalanırlar” diye konuştu.

İşçiler maden şirketinin kendilerinden ücretsiz izin talebinde bulunduklarını ve bunu kabul etmediklerini belirterek, “Ücretsiz izini kabul etmediğimiz içinde bizlere işten çıkış vermek için kağıt gönderdiler. Kağıtta sadece ücretsiz veriyoruz, kabul edip etmediğimiz soruluyor. Bizlere çıkış vermek istiyorlar ama herhangi bir haktan yararlanamıyoruz. 3 aydır maaş alamıyoruz. Geçim sıkıntısı yaşıyoruz. Kredi kart borçlarımız var. Faturalarımızı ödeyemiyoruz. Herhangi bir yetkilinin ilgilendiği de yok” şeklinde konuştu.

Bir diğer işçi ise “Ben bu şirkette 1,5 yıla yakındır çalışıyorum. Bu süreçte 6 aylık sürede 2 ay maaş aldım. Yakıt gelmedi, elektrik kesildi gibi problemler yaşıyoruz. Benden önceki dönemde de bu sıkıntıları insanlar çekmiş. 6-7 ay maaş alamadıkları olmuş. Son dönemde bize “Biz artık çalışamıyoruz” da diyemiyorlar, “İflas ettik, battık” da demiyor. Arkadaşlar bizi işyerinin önüne çağırıyor içeriye de almıyorlar. Bizi soğukta bekletip elimize bir kağıt verip bunu 'imzalayın', imzalamıyorsanız çıkın gidin diyorlar. Buradaki insanlar ortaokul ve lise mezunu olmuş olabilir ama hiç kimse cahil insan değil. Yasal sürecinden hepimiz farkındayız. Yıllarca bu şehre faydanız olmamış. Batıyorken bu insanlara faydanız olsun bırakın bu insanlar işsizlik maaşından yararlansın. Biz tazminat alamayacağımızı da biliyoruz. Devlet sizden para alamıyor biz sizden tazminat nasıl alacağız. Bunca dönem piyasadan aşağı maaş aldık. Ağır işte çalışıyoruz ama yine de eyvallah demişiz. Kimse bu insanlara destek olmuyor. Yıllardır bu şirket böyle devam ediyor. Taşıma suyla değirmen dönüyor burada. Krediyle değil kalıcı çözümle bu şirkete yardım etsinler ki biz de mağdur olmayalım” ifadelerini kullandı.

Elektrik borcunu ödemediği için bir süre elektrikleri kesilen maden firmasında yaklaşık 10 gün boyunca işe gitmeyen işçiler bu kez her bölümden belirlenen personele ya ücretsiz izin ya çıkış şartı sundu.

Zaten 3 aydır maaş alamadıkları için ücretsiz izni kabul etmeyen işçilere bu kez boş kağıt imzalatmak istendiği iddia edilirken, bu durumu kabul etmeyen işçiler gün boyu çeşitli temaslarda bulundu.

Yaklaşık 450 kişinin çalıştığı madende işçiler eğer çıkarılacaklarsa tüm yasal haklarını kullanabilecek şekilde çıkış verilmesini isterken firma yetkililerinin işçilere yönelik gönderdiği bir mesaj sosyal medyada paylaşılmaya başlandı.

Mesajda adeta işçilere aba altından sopa gösteren firmaya tepki yağarken, Gümüşhane ve Gümüşhanelinin başına bela olan firmaya devletin gerekli tepkisini koyması isteniyor.

Kaynak: www.gumushane.gen.tr
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46