banner333

banner309

Karaca Mağarası'nda Turizm Sezonu Sona Erdi

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyünde bulunan ve kentin önemli turizm merkezleri arasında yar alan Karaca Mağarası'nı, bu sezon 56 bini aşkın kişi ziyaret etti.

Gümüşhane 04.12.2013, 14:08 04.12.2013, 14:09
Karaca Mağarası'nda Turizm Sezonu Sona Erdi
banner400
 İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karaca Mağarası'nın 15 Nisan'da turizm sezonuyla ziyarete açıldığını belirtti.

Mağaranın kasım ayı sonu itibarıyla ziyarete kapatıldığını ve 15 Nisan 2014'e kadar kapalı kalacağını ifade eden Akdoğan, mağarayı açık bulunduğu süre içinde 56 bin 293 kişinin ziyaret ettiğini, bu ziyaretlerden 286 bin 685 lira gelir elde edildiğini söyledi.

Karaca Mağarası'nın Gümüşhane'nin "turizm lokomotifi" olduğunu vurgulayan Akdoğan, "Kapalı bulunduğu süre içerisinde Karaca Mağarası'nın ışıklandırma sisteminde değişiklik yapılacak, yürüme parkurları bakıma alınacak" dedi.

Bu sırada mağaranın Gümüşhane-Trabzon kara yolu bağlantı bölümünde bariyer çalışması başlatılacağını da dile getiren Akdoğan, "Bariyer çalışması DoğuKaradeniz Kalkınma Ajansı ve İl Özel İdaremizin kaynaklarından karşılanmaktadır. İhale aşamasındayız. Çalışmamızı sezon açılışına yetiştirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Akdoğan, Doğu Karadeniz Turizm Master Planı kapsamında Karaca Mağarası'nı çevre illerin turizm merkezleri ile birleştirecek çalışmaya Kürtün ilçesinden başladıklarını kaydederek, "Yeşil yol olarak adlandırılan güzergahta, zirvelerde bulunan tarihi ve turistik özelliğe sahip yaylalarımız ile Zigana Dağı, Çakırgöl Turizm Merkezi, Santa Harabeleri gibi önemli turizm merkezlerini birbirine bağlayan ana hatla bağlantıyı sağlamamız halinde inanıyorum ki Karaca Mağarası'nı ziyaret edecek kişi sayısında önemli artış sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

-"Mağaranın oluşumu sürüyor"

Akdoğan, Karaca Mağarası'nın oluşumunun sürdürdüğünü de belirterek, "Zaman zaman aksaklıklar da oluyor. Özellikle kurak geçen yıllarda yer altı sularının azalması ile oluşumda aksamalar oluyor. Böyle durumlarda mağaramıza su takviyesi yapılarak oluşumunu sürdürmeye çalışıyoruz" dedi.

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırlarındaki mağara şehir merkezine 17 kilometre mesafede, denizden 1550 metre yükseklikte yer alıyor.

Yaz aylarında girişten itibaren ısının 18-19 dereceye, yan odalar ve derin koridorlarda ise 16 dereceye kadar düştüğü mağara, her yıl 15 Nisan-15 Kasım arasında turizme açık tutuluyor.

Mağaradaki sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar bayrak şekilleri ve perde damlataşları, mağara çiçekleri, mağara incileri, fil kulakları, traverten havuzları, traverten basamakları, mağara gülleri damlataşı havuzlardan çıkan küçük dikitlerin üzerinde bulunuyor.

Mağaradaki travertenlerin beyazdan laciverte kadar çeşitli renklerde olması suyun içerisindeki demir ve magnezyum gibi erimiş mineral maddelerin yoğunluğunu gösteriyor.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09