banner333

banner309

Karaca Mağarasına Ziyaretçi Akını

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırlarında bulunan dünyanın sayılı damlataşı mağaralarından Karaca Mağarasını 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde 4 bin 690 kişi ziyaret etti.

Gümüşhane 29.09.2015, 16:44 30.09.2015, 08:33
Karaca Mağarasına Ziyaretçi Akını
banner400

 Erime sonucu oluşan mağaraların en büyük ve en güzel örneklerinden, doğa harikası 150 milyon yıl yaşındaki Karaca Mağarası, sezonun son günleri olmasına rağmen yoğun ziyaretçi akınına uğradı.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, kurumu tarafından işletilen Karaca Mağarasının 9 günlük tatil süresince 835 yabancı, 3 bin 855 yerli olmak üzere toplam 4 bin 690 kişinin ziyaret edildiğini söyledi.

SEZONUN BİTMESİNE 2 AY KALA GEÇEN YILA GÖRE ZİYARETÇİ SAYISINDA YÜZDE 6’LIK ARTIŞ VAR

İl merkezine 17 kilometre uzaklıkta Gümüşhane-Trabzon karayoluna çok yakın bir noktadaki mağarayı 2015 turizm sezonunda bugüne kadar 65 bin 861 kişinin ziyaret ettiğini hatırlatan Akdoğan, 15 Kasım’da kapanacak olan mağaranın bu yıl ki ziyaretçi sayısının geçen yılın toplamını şimdiden yüzde 6 oranında geçtiğini söyledi.

Yaklaşık 150 milyon yıllık dolomitik kireçtaşlarının zengin yeraltı suları tarafından aşındırılmasıyla oluşturulan ve pasif karakterli bir mağara olan Karaca Mağarasının, yatay yönde gelişim gösteren ve 6 ayrı salonun birleşmesinden bir araya geldiğini dile getiren Akdoğan, mağaradaki ılık ve nemli havanın astım hastalarına da iyi geldiğinin uzmanlar tarafından ifade edildiğini söyledi.

YABANCI TURİST KARACA MAĞARASINI KEŞFETTİ

Arap turistlerin sezonun sona ermesi nedeniyle Doğu Karadeniz bölgesini yavaş yavaş terk edip memleketlerine dönmelerine rağmen yabancı turistlerin mağarayı ziyaretlerinin sevindirici oranda olduğunu dile getiren Akdoğan, geçen yıl tüm sezon boyunca toplam 7 bin 50 yabancı turistin ziyaret ettiği Karaca Mağarasında bu yıl ki yabancı ziyaretçi sayısının sezonun bitmesine 2 ay kala yüzde 76 oranında artarak 12 bin 424’e ulaştığını kaydetti.

15 KASIM’DA KAPATILACAK

Akdoğan, bu yıl sezon başında mağarada Arapça ve İngilizce bilen rehber istihdam edildiğini hatırlatarak, denizden bin 550 metre yükseklikte bulunan ve 15 Nisan’da ziyarete açılan Karaca Mağarası’nın 15 Kasım’a kadar turizme açık tutulacağını ifade etti.

Akdoğan, benzer mağaralar arasında en emsalsizlerinden birisi olan, damlataşı şekillerinin en güzel, en görkemli ve görenleri büyüleyici örneklerine sahip, görenlerin tekrar görmek istedikleri, UNESCO'nun Dünya Miras Listesine girecek güzellikte ve değerde bir mekan olan Karaca Mağarasını koruyarak, sürdürülebilir bir şekilde uzun yıllar Gümüşhane turizmine hizmet vermesi için gerekli çalışmaları yaptıklarını da sözlerine ekledi.

KARACA MAĞARASI

İlin 17 kilometre kuzeybatısında, Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırları içindedir. Denizden 1550 metre yükseklikte bulunan mağaranın damlataşı şekilleri, sarkıtları, dikitleri, sütunları, bayrak şekilleri, org desenli duvarları, mağara çiçekleri, incileri ve traverten basamakları eşine az rastlanır güzelliklerdendir.

Yaklaşık 105 metre uzunluğunda, 18 metre tavan yüksekliğine sahip mağaranın toplam iç alanının bin 500 metrekaredir. Yatay olarak gelişme göstermiş ve yaklaşık elipse benzeyen dört ayrı salonun birbiri ile birleşmesinden meydana gelmiştir. Bu salonlardan, ikisi çatlak sistemlerden sızan suların oluşturduğu duvar damlataşları ile ikiye bölünmüş ve böylece salon sayısı altıya çıkmıştır. Damlataşları oluşumları bakımından hem çok zengin renk ve şekilleri arz eder. Mağara içerisinde sarkıtlar, dikitler, sütunlar, bayrak şekilleri, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri, traverten havuzları ve traverten basamakları görmek mümkündür.

Kaynak: www.gumushane.gen.tr
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09