banner333

banner309

Gümüşhanevi Sempozyumu Başladı

Gümüşhane’de Valilik ve Gümüşhane Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi sempozyumu başladı.

Gümüşhane 03.10.2013, 18:02 03.10.2013, 19:09
Gümüşhanevi Sempozyumu Başladı
banner400
Gümüşhaneli büyük İslam alimi Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi’nin memleketinde ilk kez düzenlenen uluslararası sempozyumda 61 tebliğ ile Gümüşhanevi’nin yaşam hikayesi, amaçları, çalışmaları, eserleri ve günümüze kadar uzanan etkileri anlatılacak.


Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çok Amaçlı salonda gerçekleştirilen törenle başlayan sempozyumda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim tivaleti gerçekleştirildi.



Açılış konuşmasında dünyanın ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen akademisyen ve öğrencilere seslenen Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf MaydaGümüşhane’nin değişik alanlarda örnek insanlar yetiştirmesiyle meşhur olduğunu söyledi.



Valilik olarak manevi sorumluluğu gerçekleştirme adına “Gümüşhane Değerlerini Tanıyor” projesi kapsamında siyasetçi, şair, edebiyatçı ve mütefekkirleri anmaya çalıştıklarını belirten Vali Mayda, bu projenin oluşturduğu zincirin altın halkasının ise Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi sempozyumu olduğunu ifade etti.



Gümüşhanevi’nin bütün dünyada mensupları olan, emeği geçen, mütefekkir, mutsavvuf ve bir ilim adamı olduğunu kaydeden Vali Mayda, “Yaşadığımız günde çok ayrıntılı olarak Gümüşhanevi’yi öğrenme imkanımız olacak. Gümüşhanevi’nin olduğu dönemle günümüz arasında köprülerde oldu. Çok zor şartlar içerisinde ülkemize büyük hizmetler veren Ramuz-el E-Hadis’in Türkçe’ye çevrilmesinde ve ülkemize Diyanet İşleri Başkanı olarak hizmet veren Lütfi Doğan hocamız ve Erkan Kocatürk beyefendi bu köprülerden bazıları. Günümüzde de Gümüşhane Üniversitemiz bu işin devamını sağlayacak. Yapılan bu çalışmalar ve kitaplar gelecek nesillerin istifadesine sunulacak.” dedi.



Başka bir çalışmalarının da Gümüşhanevi hazretlerinin doğduğu ve yetiştiği eviyle ilgili olduğunu vurgulayan Vali Mayda, “Doğduğu ve yetiştiği evin tespit edilmesi suretiyle bir kültür merkezi halinde düzenlenmesi ve gelecek misafirlere tanıtılması açısından bir çalışma yürütüyoruz. Torun ve yakınlarıyla irtibat halinde ve o dönemde yaşayan insanlara ulaşmak suretiyle bunun sağlıklı bir tespitini yapmak için çaba gösteriyoruz.” diye konuştu.



AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün ise konuşmasında hemşehrisi olmaktan gurur duydukları Gümüşhanevi ile ilgili yapılan programa katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Gümüşhanevi ile ilgili yapılan bu tür programlara geç kalındığını söyledi. Yapılan programı “muhteşem bir başlangıç” olarak nitelendiren Üstün, “Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Türk milletinin idarecilerinin hepsinin yanında bir manevi lideri vardır. Akşemseddin, Molla Gürani, Hoca Ahmet Yesevi, Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi hazretleri gibi. Maddi liderliğin yanında işin organizasyonunu yapan manevi liderlerdir. Gümüşhanevi de özellikle Osmanlı’nın sıkıntılı döneminde komplekse girmiş idarecilerimize tekrar bu topraklarda feyz alması gerektiğini, manevi köklerine dönmesi gerektiğini hatırlatan ve hepimizin iftihar edeceği bir mürşid. Biz Gümüşhanevi gibi mürşidlerimizden feyz alarak ülkemizi idare etmek istiyoruz.” dedi.



Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İhsan Günaydın da programın yapıldığı kampüsün adının “Gümüşhanevi Kampüsü” olduğunu hatırlatarak, ilim ve irfan sahibi çok önemli şahsiyetler yetiştiren Gümüşhane'nin bu bağlamda çok önemli bir il olduğunu söyledi. Bizlere düşenin onların bıraktıkları mirası iyi anlamak, kıymetlerini takdir edebilmek ve onlara layık olabilmek olduğunu kaydeden Günaydın, emeği geçen herkese teşekkür etti.



23. dönem Gümüşhane Milletvekili Prof.Dr. Yahya Doğan ise Gümüşhane Üniversitesinin adının “Gümüşhane Ahmet Ziyaüddin Üniversitesi” olması önerisini yineledi. Doğan’ın bu önerisi salonda bulunanlar tarafından alkış toplarken, konuşmasında 12 Eylül döneminde hapiste olan babası eski Milletvekili ve Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan’ın Gümüşhanevi’nin Ramuz-El E-Hadis eserini Türkçeye çevirme çalışmalarıyla ilgili anılarını anlattı.



Törende yapılan konuşmaların ardından ilk oturum Prof.Dr. Ahmet Nedim Serinsu başkanlığında gerçekleştirildi. İlk oturumda Prof.Dr. Elfine  Sıbgatullina "Kazan Tatarlarında Hâlidîlik ve Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî Sevgisi", Doç.Dr. Selami Şimşek "Tasavvufta Esmâ-iHüsnâ’nın Kâmil İnsanda Tecellîsi–Ahmed Ziyâüddin Gümüşhânevî Örneği-", Doç.Dr. Necmettin Alkan "Ahmed Ziyaüddin Gümüşhânevî:  Dönemin Osmanlısı ve “Zamanın Ruhu”nu Anlamak", Yrd. Doç. Dr. Abdülcebbar Kavak "Osmanlı’nın İlmî Ve Siyasî Hayatında İz Bırakan Hâlidî Şeyhleri Arasında  Gümüşhânevî’nin Yeri", Ahmet Aslan “Gümüşhanevi Dergahının Dünü Ve Bugünü" konularında tebliğlerini sunarak katılımcıları bilgilendirdi.



Toplam 61 bilim adamının tebliğ sunacağı sempozyumda zaman darlığı nedeniyle oturumlara alınamayan 35 tebliğin ise diğerleriyle birlikte sempozyumun ardından basılı hale getirileceği öğrenildi.



Açılış törenine Vali Dr. Yusuf MaydaAK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, 23.dönem Milletvekili Prof.Dr. Yahya Doğan, eski Milletvekili ve Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Vali Yardımcısı Cahit Karatepe, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Karademir, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İhsan Günaydın, İl Emniyet Müdürü Ahmet Can, İl Genel Meclisi BaşkanıSebahattin Çobanoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, kamu kurum müdürleri, sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri, öğrenci ve akademisyenler katıldı
.




Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 03:51
Güneş 05:25
Öğle 12:25
İkindi 16:12
Akşam 19:16
Yatsı 20:44