banner333

banner309

Gümüşhane'li Emine Nine 75 Yıldır İp Örüyor

Gümüşhaneli 87 yaşındaki Emine Güvendi, Doğu Karadeniz'in kırsal kesimlerinde özellikle kadınların sırtlarında yük taşımak için kullanıldığı ipleri örüyor.

Gümüşhane 31.07.2014, 16:03 31.07.2014, 16:04
Gümüşhane'li Emine Nine 75 Yıldır İp Örüyor
banner400

İlçeye bağlı Taşlıca köyünde, imam hatip olan oğlu İsmail Güvendi ile yaşayan Emine Güvendi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yünden dokunan iplerin yörede özellikle kadınların sırtta yük taşımak için kullandığını belirtti.

İp dokumayı çocukluk yaşlarında annesinden öğrendiğini anlatan Güvendi, "İp örmeyi annemi izleyerek, o örerken bana verdiği görevleri eksiksiz yerine getirerek küçük yaşta öğrendim. Genç kızlığımda da evlendikten sonra da ip örmeyi bırakmadım. Boş zamanımı ip örerek geçirdim" dedi.

Dokuma tezgahını da kendisinin yaptığını ifade eden Güvendi, "Tezgahın yapılışı çok basit. Onun için hiç zahmet çekmeden kendim kuruyor, kendim topluyorum. Yaz kış dokumayı sürdürüyorum" dedi.

Gençliğinde Güvende Yaylası'na çıktıklarını söyleyen Güvendi, şöyle devam etti:

"Yaylada çok sayıda inek, keçi ve koyunumuz vardı. Koyunların yünlerinden iplik yaparak yaylada bile ip örmeyi sürdürdüm. İp bulamadığımız zaman eski çorapları sökerek onların ipliği ile örmeye devam ettim. Hiç iplik bulamazsam oğlum çarşıdan bana iplik getiriyor. Komşularım da iplik getiriyor, onlara da ip örüyorum. Bizim buralarda çoğunlukla kadınlar sırtlarında yük taşıdıkları için ipe ihtiyaç duyuluyor."

İlerlemiş yaşına rağmen seri şekilde ip örmeyi sürdüren Güvendi, "Bu güne kadar ördüğüm iplerden hiç para almadım. Ördüğüm ipleri beni ziyarete gelen, halimi, hatırımı soranlara hediye ediyorum. Komşularımız da bana ip veriyor, onlara da ip örüyorum" diye konuştu.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09