banner333

banner309

Gümüşhane’de felaketin boyutları gün ışıyınca ortaya çıktı

Gümüşhane kent merkezinde dün akşam dev kaya kütlelerinin 10 katlı apartmanın üzerine düşmesiyle ilgili facianın boyutu gün ışıyınca ortaya çıktı. Dağdan kopan kaya parçalarının ilk çıktığı noktada bulunması nedeniyle bölgede risk devam ediyor.

Gümüşhane 04.01.2019, 12:46
Gümüşhane’de felaketin boyutları gün ışıyınca ortaya çıktı
banner400

Gümüşhane kent merkezinde dün akşam dev kaya kütlelerinin 10 katlı apartmanın üzerine düşmesiyle ilgili facianın boyutu gün ışıyınca ortaya çıktı. Dağdan kopan kaya parçalarının ilk çıktığı noktada bulunması nedeniyle bölgede risk devam ediyor.

Oltanbey Mahallesinde bulunan Müze Evlerinin arka cephesinde bulunan dağdan kopan dev kayalar büyük bir gürültüyle koparak 10 katlı E Bloğun üzerine düşmüş, olayda kayalar yangın merdiveni boşluğunu yıkmıştı.

Son yıllarda kayaların kesilerek önüne yapılan binalar nedeniyle bazı uzmanlar tarafından ‘Gümüşhane’nin yeni afet alanı’ olarak tabir edilen Oltanbey Mahallesinde akşam saatlerinde gerçekleşen ve yürekleri ağza getiren olayda en büyük teselli herhangi bir can kaybının yaşanmaması oldu.

Binanın birinci katından 4.katına kadar duvarında çeşitli ebatlarda yıkım yapan olayın ardından bölge güvenlik şeridiyle kapatılırken, kayanın yaklaşık 50 metre mesafeden koparak düştüğü anlaşıldı.

Binaların arka yamacındaki dağda soğuk günlerde kayaların arasındaki çatlaklara giren suyun donmasıyla beraber hacim artışının ardından kayaların ayrılması ve hava sıcaklığının da artmasıyla açılan kısım koptu. 

Koparak binalara çarpan kaya kütlelerinin yanısıra bölgede çok sayıda kopup düşü sırasında yolda kalan kaya kütlesi gözlenirken, bir parçası ayrılan ana kayada da dev çatlakların oluştuğu ve onlarında kopma tehlikesi bulunduğu ifade edildi.

Diğer yandan İnşaat Mühendisleri Odası Gümüşhane İl Temsilcisi Onur Doruk ise yaptığı yazılı açıklamada Gümüşhane il merkezinde kentsel dönüşüm alanlarının dönüştürme maskesi altında afet alanına dönüştürülmesine artık dur denilmesi gerektiğini söyledi.

“Bu olay ne ilk ne de son olacak”

Dün akşam meydana gelen kaya düşmesi olayının Gümüşhane’nin jeolojik yapısı göz önüne alındığında ne ilk ne de son olacağını vurgulayan Doruk, “Unutulmamalıdır her şev kazısı doğaya bir girişimdir. Bu girişimin başarılı olabilmesi yada şevin kazıdan sonra da duraylı kalabilmesi için ya doğanın izin vereceği boyutlarda sınırlı kalınmalı ya da dengesi bozulan yamaç ek önlemler ile sağlamlaştırılmalıdır.  Bundan sonrası için acil bir şekilde bölge riskli alan ilan edilmeli ve zemin veya kaya tabakalarının özellikleri, yer altı suyunun durumu gibi tespitler ivedi olarak tespit edilerek, çözüm üretilmelidir. Üretilecek çözümler iyi bir mühendislik hesabı ile oluşan yamaç ve şevlerin stabilizesi ve dayanma yapıları yeniden boyutlandırılmalı. Gerekli istinat duvarları yeniden yapılmalı, şev stabilizesinde ankraj teknikleri de dahil olmak üzere çözümler acil olarak uygulanmalıdır. Yüzeysel sular ve yer altı suları yapılan proje de kontrol altına alınarak şevleri ve dayanma yapılarına ek yük getirmesi muhakkak önlenmelidir” dedi.

“Yeni felaketlere insan eliyle davetiye çıkarılmamalıdır”

Bundan sonra Gümüşhane’de insan eliyle bir afet bölgesi daha oluşturmamak için yeni yerleşim yerlerini planlarken mühendislik aklının öne alınması gerektiğini vurgulayan Doruk, “Sadece kibrit kutusu gibi yapıları üst üste koyarak değil de çevre yapılarını, otoparkını, yeşil alanını alt yapısını da düşünerek o bölgelerde imar değişikliği yapılmalıyız. Unutulmamalıdır ki sadece temel, kolon kiriş bir mühendislik hesabı gerektirmez. Çevre duvarları da zemin kazısı da bir mühendislik hesabına bağlı olarak yapılmalıdır. Gümüşhane Yeni Devlet Hastanesinin yapıldığı alanda ki sorunlar ortada iken Oltanbey Mahallesi ve Mordut Heyelanı ortada iken yeni felaketlere insan eliyle davetiye çıkarılmamalıdır” diye konuştu.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09