banner333

banner309

Gümüşhane'de Ahilik Haftası Kutlamaları

Gümüşhane'de Ahilik Haftası nedeniyle tören düzenlendi. Bu yıl 6.sı düzenlenen törende yılın ahisi seçilen Musa Bulgur'a plaket verildi, kaftan giydirildi.

Gümüşhane 25.09.2013, 17:06
Gümüşhane'de Ahilik Haftası Kutlamaları
banner400
 Ticaret İl Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen programa Vali Dr. Yusuf Mayda, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, İl Emniyet Müdürü Ahmet Can, kamu kurum müdürleri, AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen, esnaf, sanatkar ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Ticaret İl Müdürü Mürsel Yaşar'ın 23-28 Eylül tarihlerini kapsayan Ahilik Haftasıyla ilgili bilgi vermesi, Ahiliğin tanımı, tarihi ve özelliklerini anlatmasıyla başlayan programda daha sonra Bakanlık tarafından hazırlanan kısa film katılımcılara izlettirildi.

Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, burada yaptığı konuşmada Ahiliğin bir yaşam tarzı ve kültürü olduğuna vurgu yaparak, Ahilik Haftasının da bu yaşam tarzı ve kültürün devam ettirilmesi ve gelecek nesillere kazandırılması amacıyla düzenlendiğini söyledi.

Ahilik teşkilatının oluşturduğu kültürün hem ahlaki hem de mesleği eğitim anlamında topluma önemli katkıları olduğunu ifade eden Vali Mayda, özellikle Selçuklu ve Osmanlı Devletinde idarecilerin Ahilik teşkilatını bir mihenk taşı olarak kullandıklarını belirterek, "Ahilik anlayışında alın terinin değerlendirilmesi, hakkı olandan fazlasının istenmemesi vardır. Din, dil, ırk ayrımı yapılmaksızın herkese eşit davranma anlayışı vardır. Bu geleneğin ilimizde ve ülkemizde devam ettirilmesini diliyorum." dedi.

Belediye Başkanı Mustafa Canlı ise konuşmasında Gümüşhane'nin büyüyen bir şehir olduğunu belirterek, Ahiliğin temelini teşkil eden esnaflara esnaf-vatandaş ilişkileri konusunda dikkat çekerek müşteri memnuniyetinin önemine vurgu yaptı.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay da sunum eşliğinde gerçekleştirdiği konuşmasında ahiliğin tanımı, ahilik teşkilatı, Ahi Evran'ın kimliği, ahiliğin temel amacı ve ahiliğin kuralları hakkında bilgi verdi. "Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran bugün yaşasaydı bütün bu sorumlulukları sadece esnafa değil, mal ve hizmete üreten bütün kurumlara yüklerdi" tespitinde bulunan Akçay, Ahiliğin bütün insanlığın yaşam tarzı olmasını diledi.

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Rıfat Çilenk de Ahiliğin geçerliliğini günümüzde de artarak koruyan bir yapı olduğunu söyledi.

Törende daha sonra yılın ahisi seçilen Musa Bulgur'a plaket takdim edildi ve kaftan giydirildi.

Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen kutlama programı Zafer Meydanında, protokol üyeleri tarafından vatandaşlara etli pilav ikram edilmesi ile son buldu.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38