banner333

banner309

Gümüşhane Kültür Merkezinde ‘Çakırcalı Efe’ gösterisi sahnelendi

Gümüşhane Kültür Merkezinde sahnelenen ‘Çakırcalı Efe’ gösterisi izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.

Gümüşhane 03.12.2016, 18:33 04.12.2016, 17:49
Gümüşhane Kültür Merkezinde ‘Çakırcalı Efe’ gösterisi sahnelendi
banner400
Gümüşhane’de İzmir Devlet Opera ve Bale Birim Dans Tiyatrosu sanatçıları tarafından  ‘Çakırcalı Efe’ adlı gösteri sahnelendi. Ücretsiz olan gösteri izleyiciler tarafından büyük beğeni toplandı.

Gümüşhane Kültür Merkezinde sahnelenen iki perdelik tiyatro dans gösterisi, Vali Yardımcısı Şenol Turan, eşi Nazlı Turan, il Jandarma Komutanı Cezayir Danışan, eşi İlke Danışan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş ile çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yüzlerce kişi tarafından izlendi.

Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğünce ücretsiz olarak halka sunulan ve Ege yöresine ait  ‘Çakırcalı Efe’ oyununun koreografi ve rejisi İhsan Bengier, müzik Cem İdiz, sahneye koyan Yekta Oktay, Dramaturji Ebru Saçar, Orkestra Yönetmeni Tolga Taviş, Dekoratür ve Kostüm Kreatörü Gürcan Kubilay, Işık Dekoratörü Müfit Özbek’e ait.

“VATANDAŞLARI DEVLET TİYATROLARI İLE BULUŞTURMANIN ÇABASI İÇERİSİNDEYİZ”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş beğeniyle izlenen gösteri sonunda Olay Gazetesine yaptığı açıklamada, özellikle son bir aydır opera ve bale başta olmak üzere Gümüşhane’de vatandaşları devlet tiyatroları ile buluşturmanın çabası içerisinde olduklarını belirterek, “Tabi Valimizin bize bu konuda büyük bir desteği var. Bakanlığımızın da özellikle bizim yaptığımız talep karşısında duyarlılık göstermesi ve bunun karşısında da bu opera, baleleri Gümüşhane’ye göndermesi de çok önemli” diye konuştu.

“BU TÜR ETKİNLİKLERİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Gümüşhane’de vatandaşları bu tarz gösterilerle buluşturma çabalarının bundan sonra da devam edeceğini vurgulayan Ateş,  “En az ayda bir olmak üzere bu tür gösterileri yapacağız.  18 Kasım, 28 Kasım ve 1 Aralık tarihleri olmak üzere, 1 ay içeresinde üç tane çok değerli etkinlik gerçekleşti. 350 kişilik salonumuz doluydu. Demek ki bunun toplum tarafından karşılığı var. Dolayısıyla biz bu karşılığı gördükçe bu tür etkinlikleri yapmaya devam edeceğiz” dedi.

“ÇOK DEĞERLİ KONU ELE ALINMIŞTIR”

İzleyiciler tarafından ilgiyle izlenen ‘Çakırcalı Efe’ gösterisi ile ilgili de düşüncelerini paylaşan Ateş, “Çakırcalı Efe sonuçta bizim tarihimizde önemli misyonu olan bir hikayemiz. İzmir’in işgali ve Kurtuluş Savaşında efelerin Ege’de büyük bir rolü var. Efeler halk kahramanlarıdır. O dönemlerde belki toplumda adaleti sağlayan kişilerdir. Çetelerin, yabancı işgalcilerin har vurup harman savurduğu sıralarda efeler etrafına topladığı vatansever insanlarla, Kurtuluş Savaşı mücadelesinde görev almışlardır. Yunanlıların denize dökülmesinde de etkin rol almışlardır. Bugün İzmir Devlet Opera ve Bale de çok değerli konuyu ele almışladır. Bu hikayelerimizi biz zaman zaman sinemalara ve tiyatrolara aktarmışız. Ama baleye de aktarıldığını gördük” ifadelerini kullandı.

“DEVLET OPERA GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÜMÜŞHANE’YE HEDİYESİ”

Herkesin ailesi, çocuklarıyla beraber izleyebileceği güzel bir gösteri olduğunun altını çizen Ateş,  “Baleye genelde bizim gibi Anadolu şehirlerinde önyargılı yaklaşılır. Ancak gösterilerde gördüğümüz gibi gayet güzel, ailenizle birlikte izleyebileceğiniz bir opera ve bale.  Opera, bale bu tip sahneleri alırken çok büyük masraflarla buralara geliyorlar. 75 kişilik bir ekip var şu anda önümüzde. Bu operayı belki İzmir’de 40-50 liraya izlersin ama burada bizim talebimiz üzerine Devlet Opera Genel Müdürlüğünün ücretsiz olarak Gümüşhane’ye bir hediyesi” açıklamasında bulundu.  

Kaynak: www.gumushane.gen.tr
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 03:51
Güneş 05:25
Öğle 12:25
İkindi 16:12
Akşam 19:16
Yatsı 20:44