banner333

banner309

Gümüşhane Dağlarında Böğürtlen Zamanı

Gümüşhane'nin yüksek rakımlı hemen her yerinde yetişen ve yörede 'more' olarak adlandırılan Böğürtlen meyvesi toplanmaya başlandı.

Gümüşhane 03.09.2013, 11:15
Gümüşhane Dağlarında Böğürtlen Zamanı
banner400
 Dikenli ağaç yapısı nedeniyle oldukça zor toplanan Böğürtlenin, bu haftadan itibaren halk pazarında da yerini alması beklenirken bu yıl ağaçların üzerinde bol miktarda meyve olması vatandaşları sevindirdi.

C vitamini deposu ve kanser savaşçısı olarak bilinen ve Gümüşhane kırsalında oldukça fazla bulunan meyvenin önceki yıllarda ev ekonomilerine de katkı sağladığını ifade eden vatandaşlar, şehrin tek fabrikası olan Gümüşsu fabrikasının kapanması sonucu yalnızca pazarda ürünlerini satabileceklerini söyledi.

Özellikle kış aylarında tüketilmek üzere reçel yapmak için vatandaşların Böğürtlen aldığını dile getiren vatandaşlar, kültür böğürtleninden farklı olarak yabani böğürtlenin hem daha sert hem de daha ekşi olduğunu dile getirdi.

DONDURUCUYA KONULABİLİYOR

Böğürtlenin dondurucuya konulabilen bir meyve olduğunu, yapraklarının da kurutularak kış aylarında çay olarak tüketildiğinin altını çizen vatandaşlar, "Böğürtlen dondurucuda özelliğini ve lezzetini kaybetmeden uzun süre kalabiliyor. Dolayısıyla da kışın ortasında taze böğürtlen tüketilebilir. Böğürtlenin sadece meyvesi değil yaprağı ve kökü de kansere karşı etkili. Böğürtlen yaprağı kurutulup kışın çay olarak ta tüketilebilir."

BÖĞÜRTLEN

Böğürtlenin içinde bulunan ellagik asit, antikansorojen madde olarak biliniyor. Tıp dünyasında yapılan deneylerde böğürtlenin kanser ve tümör hücrelerinin gelişimini engellediğinin, hatta küçülttüğü tespit edildi. Günde bir avuç böğürtlen yenilmesini uzmanlar tarafından tavsiye edilirken, mevsimi dışında da bu meyvenin şurup veya marmelat olarak tüketilmesi gerektiği ifade ediliyor. Dondurucuda özelliğini ve lezzetini kaybetmeyen böğürtlenin sadece meyvesi değil yaprağı ve kökü de kansere karşı etkili. Böğürtlen yaprağı kurutulup kış aylarında çay olarak ta tüketilebiliyor. 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09