banner333

banner309

Gazeteciler sordu Ercan Çimen cevapladı

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, göreve geldiğinin üçüncü yılında yaptıkları ve yapacaklarını konuşmak üzere yerel gazetecilerle biraraya geldi.

Gümüşhane 25.04.2017, 08:37
Gazeteciler sordu Ercan Çimen cevapladı
banner400

Tarihi Özdenoğlu Konağında düzenlenen toplantıya Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü, Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Osman Yetim ve gazeteciler katıldı.

Seçildiği günden beri gecelerini gündüzlerine katarak çalışmalarına devam ettiklerini kaydeden Başkan Çimen, “İlk göreve geldiğimiz gün şehrimizde nerede ne yapacağımızı planlamıştık. Bu şehrin tüm altyapı sorunlarını çözeceğiz demiştik. 2018-2023 yılları arasında da bu şehri modern bir kent yapacağız diye söz vermiştik. Bu minvalde yürüyoruz. Şehrin en önemli sorunlarından birisi içme suyu sorunu ve atık su meselesinde çok büyük yol kat ettik. Atık suların bu yılın sonu itibariyle tamamını 11 kilometrelik kolektörler aracılığıyla DSİ ile birlikte ortaklaşa Harşit çayı dere ıslahı projesi kapsamında temizliyoruz. Bununla beraber Bahçecik barajında hukuki süreç uzadı. Bu ay bitecek inşallah. Mayıs ayı içerisinde Bahçecik barajı içme suyu barajımızın temellerini atacağız” dedi.

Kentteki konut sıkıntısı için etapta Belediye-TOKİ işbirliğiyle 528 konutun temellerini attık ve hızlı bir şekilde devam ettiğini hatırlatan Başkan Çimen, “Bu yılın sonu itibariyle TOKİ başkanıyla görüşmemiz sonucunda talep örgütlenmesini yapacağız. 3 kule vinçle çalışıp önümüzdeki yıl bitireceğiz. Hedefimiz olan 2 bine yakın konutun ilk etabı burası. Bu 3 etap halinde devam edecek” diye konuştu.

Bisiklet ve kültür yolları, Sema Doğan Parkı, mezbahane, araçlar amirliği, AVM, mahallelerde yapılan muhtar ve kültür evleri çalışmalarının hızla sürdüğünü ifade eden Başkan Çimen, tüm işlerin eşzamanlı olarak birbirini takip ettiğini belirterek kendilerini en çok şehrin fiziki şartlarının zorladığını fakat aksayan bir konu olmadığını ve iyi bir ilerleme sağladıklarını söyledi.

Mevcut otagarın olduğu bölgede yeni AVM’nin ihalesini yaptıklarını hatırlatan Başkan çimen, “Bağlarbaşı Sanayi sitesindeki kazı çalışmaları bitmek üzere. Daldaban sanayi esnafımızı oraya taşıyacağız. Yarın ihalesini yapacağımız geçici otogarı mevcut otogarın karşısına yapacağız” dedi.

Şehrin hem turizm hem de sosyal yaşamına etki edecek olan Sema Doğan Parkında geçtiğimiz yıl başlayan köklü değişiklik çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Çimen, “Sinema salonları, bowling salonları, kamelyalar ve spor alanlarıyla Mayıs ayı içerisinde açılışını yapacağız. Bağlarbaşı mahallesinde muhtar ofisi ve taziye evi çalışmalarımız devam ediyor. Eskibağlar Mahallesi muhtar evimizi tamamladık. Dün ihalesini yaptığımız Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi camisinin önünde aşevi yapıyoruz. İnşallah en kısa zamanda onu da 3 aylık sürede bitirmeyi planlıyoruz. Bunların yanında şehirde 5 yeni su deposu yaptık. Yaklaşık 4,5 milyon TL değerinde. Bunların çoğunu tamamladık. Bu işlerde inşallah sona geldik” diye konuştu.

Modern pazaryerinin bu yıl sonu itibariyle tamamlanacağını, Yeni Mahalle, Hasanbey, Eskibağlar muhtar ofisleri ve taziye evlerinin tamamlandığını, klimalı durakların sayısını artırıp yeni parklar yaptıklarını dile getiren Başkan Çimen, “Ben Belediyemizin 20.başkanıyım. Benden öncekilere teşekkür ediyorum. Ama biz çıtayı yükseltelim dedik. Biraz daha hızlı koşmamız lazım. 37 noktada yaklaşık 70 milyonluk yatırım yapıyoruz. Belediye tarihinde böyle yatırım olmadı. İnşallah bizden sonrakiler bizden daha hızlı gider, 3-5’e katlarlar. Bu şehrin ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

Yeni otogar yeri için halk oylaması yapılacak

Yeni otogarın yeriyle ilgili fizibilite çalışmalarının devam ettiğini, 3-4 noktada otogar olabilir dedikleri yerler olduğunu ifade eden Çimen, “Bunu halkoylamasıyla vatandaşımıza sorabiliriz. Bunların 3 boyutlu projelerini sunup değerlendirmeye tutup STK’larla ve basınla istişare edip otogarımızı şehrin en güzel noktasına koyacağız” dedi.

Başkan Çimen’in genel olarak yaptığı konuşmanın ardından toplantıda daha sonra soru-cevap kısmına geçildi.

Yeni otogarla ilgili halkoylamasının ne zaman yapılacağına dair soruyu Başkan Çimen şöyle cevaplandırdı: “Bu çok uzun gitmez. Fiziki şartları zor bir şehir. Kişilerin menfaatleri şehrin menfaatlerinin önüne geçiyor. Artıları nerenin çoksa orayı otogar yapacağız. Şehrimizin çevre yolu var. Butik bir şehir Gümüşhane. Ama büyüyen bir şehir. Belirlediğimiz 3-4 noktayı da sinevizyon şekilde yapacağız veya maketlerle yapacağız. Vatandaşımız görmeden olumsuz karşılıyor. En kısa zamanda gerçeğini yansıtacak çalışmayla vatandaşlarımıza soracağız.”

Akçakale köyünün mahalleye dönüşmesi

Kent merkezine bitişik durumdaki Akçakale köyünün mahalleye dönüştürülmesiyle ilgili bir soruyu da cevaplandıran Çimen, “Orada küçük bir pürüz var. Onu çözüp birinci önceliğimiz o orayı mahalle yapacağız. Önümüzdeki günlerde referandum yapılacak. Tahminim bir ay içerisinde o sorunu çözüp referandum günü alacağız” dedi.

Belediye Şirketinin başında kim var?

Belediye tarafından kurulan şirketin genel kurul ve yönetim atamalarıyla ilgili soruya “Şirketin genel müdürü Yusuf Erdem, yönetim kurulunu daha sonra belirlenecek” diye cevap veren Başkan Çimen, Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi’nin anma törenlerinin 13 Mayıs’ta yapılacağıyla ilgili soruyu da şöyle cevaplandırdı: “Program Gümüşhane’de olacak. Çimenler Otel’in karşısındaki yeri aşevi-külliye şeklinde yapacağız. Oranın temel atması da anma programını birlikte yapabiliriz. Biz bunun ihalesini yaptık. 1 milyon Tl civarında bir iş. Ümraniye belediye başkanı Hasan Can kültür merkezi söz vermişti. Bu külliyemizi Hasan Can’a önümüzdeki hafta İstanbul’a giderek uğrayacağımız başkanlardan birisi olacak. İnşallah ekonomik olarak desteğini ondan alacağız.”

41 proje ne aşamada?

Seçimler döneminde vadettiği 41 projesinin ne durumda olduğuyla ilgili soruyu cevaplandıran Başkan Çimen, “41 projemizin belki daha üzerine çıkacak projemiz var. Onları tamamlıyoruz. Şuanda 30’un üzerinde projemizi tamamladık vadettiklerimizden. Yürüyen merdiven projesinin altyapısını da hazırladık, yakında müjdesini vereceğiz. Tünel otoparkla ilgili çalışma yaptık. Tünel otopark ve yürüyen merdiven projeleriyle 41 projemizi tamamlayacağız. Battı çıktı projelerimizde vardı. Çevre yolu devam ettiği için mevcut yol bize devredilmedi. Bu şehrin 5 tane bağlantı kavşağı var. İlk proje çıktığında 2 idi. 5 bağlantıyla bunu karayollarına yaptırıyoruz. Öz kaynaklarımızı kullanmadan, kamunun imkanlarından faydalanıyoruz” diye konuştu.

Borç durumu nedir?

Başkan Çimen, Belediye’nin borcunun seçildiği zaman ne kadar olduğu ve şimdi ne kadar olduğuyla ilgili soruya “27 milyon borçla devraldık. 12 milyonu piyasa borcuydu. Yaklaşık 10 milyon civarında kısmını ödedik. Diğer borçlarımız da taksitle ödemeye devam ediyoruz. Yeni borçlandığımız halk bankasından alıp borçlandığımız para da 25 milyon civarında. Bunda da ödemeye başladık. Bir taraftan borç alıp bir taraftan ödüyoruz. Piyasa borcumuz yok. Geçmiş belediyeye ait olan borçlarımızı da ödüyoruz. Toplam borcumuz 25 milyon civarında. Modern Pazar yerini iller bankasıyla yapılıyor. 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli olarak yapılan bir yer. Bankadan borç alıp işçilerin ikramiyelerini ödemedik. Öz kaynaklarımızı kullanmadan definemi buldun diyenler var. Bizim definemiz iktidarımız, iktidarın gücü. Güçlü hükümetimiz bize destek oldu. Bundan iyi faydalandık ve faydalanmaya devam ediyoruz. 33 araç aldık, 30 tanesi bağış. Banka kredisiyle değil” ifadeleriyle cevap verdi.

Referandumdaki düşük katılımın sebebi nedir?

16 Nisan referandumunda katılımın düşük kalmasıyla ilgili bir başka soruyu cevaplandıran Başkan Çimen, “Ben 16 Nisan referandumunun ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Gümüşhane Türkiye 4.oldu. Türkiye’de il ve teşkilatlar olarak ilk 4’e girmesinde sayın vekillerimize, teşkilatımıza ve milletimize teşekkür ediyorum. Önemli bir başarı elde ettik. Bunu hep beraber elde ettik. Katılım oranı Ağrı’dan sonra Gümüşhane ikinci sırada. Bunun sebepleri var. İlimiz 5 ilçesiyle beraber her ilçenin hem katılım oranı düşüktü ama derece olarak yüksekti. Belki biz bu katılım oranını artırsaydık Türkiye’de Bayburt’un yakaladığı birinciliği biz kazanırdık. Gümüşhane yine Kürtün ve Merkez yüzde 77 ile katılımın en yüksek olduğu ilçeler. Şiran ilçesi de en az katılım olan ilçemiz oldu. Bunun sebebi şu: Biz kasım aralık aylarında ikametgah açısından il merkezi ve ilçelerimize ikametgah taşıyoruz. Diğer illerde yaşayan hemşehrilerimizden ikinci değil de birinci adres olarak istemiştik. Bunların seçimde önemli olan Gümüşhane’ye taşınması. İl merkezinde 700 kişi vardı. Gümüşhane’de 4 binin üzerinde öğrenci imtihanları bitince memleketlerine gitti. İl merkezinde düşük olmasının üniversite öğrencilerini ilden gitmesi. 2 binden fazla insan il dışından Gümüşhane’ye ikametlerini aldırmıştı. Biz çoğunu geri göndermiştik. 700 kişinin bir kısmını buraya getirdik. Demek tamamını getiremedik. Üniversite öğrencilerine sahip olsaydık bu oran biraz daha yüksek olurdu. Taşıyabilseydik oranımız biraz daha yüksek olurdu. Gümüşhane il merkezi 7 Haziran seçimlerinde yüzde 51 olan ve 1 Kasım seçimlerinde yüzde 63 olan oyunu yüzde 68’e çıkararak başarılı olmuştur” şeklinde konuştu.

Hastane yolunun son durumu nedir?

Hastane yolundaki son durumla ilgili bir soruyu da cevaplandıran Çimen, şunları söyledi: “Hastane yolu bin 100 metre. Gümüşhane Belediyesi imar planı içerisine alınmış ve onaylanmış bir yol. Burada bazı sorunlarımız, kamulaştırma sorunlarımız vardı. Yaklaşık 300 metresini biz ihalesini yaptık. İlk girişteki ilk rampayı yüzde 19 meyilden yüzde 6 meyile biz düşürdük. Yaklaşık 600 bin lira civarında para harcadık. 500 bin lira civarında da yolun üzerindeki ve altındaki kamulaştırma parası verdik. Bin 100 lira civarında harcama yaptık. Geri kalanı da vekillerimizle, bakanımızla, valimizle Sağlık Bakanımız Gümüşhane’yi ziyaretlerinde kendisinden destek istedik. Maliye Bakanımıza daha sonra yeri göstererek 2 milyon lira yardım aldık. Yine başka bir ziyarette 2 milyon lira daha aldık. 4 milyon lira 800 metre yer için para aldık ve bunu da Köylere Hizmet Götürme Birliği eliyle hızlı şekilde ihalesini yaptık. Yolu tamamlanmak üzere. Dün itibariyle taş duvarı bitti. Yakın zamanda asfaltlanacak. Hastanenin ön tarafında vatandaşlarımızın arsa ve parsellerinden geçiyor. Orada da bir kamulaştırma problemimiz olacak. Yaklaşık 7 bin metrekare civarında hastanenin ön tarafında bir arkadaşımızın arsasından geçiyor. Ruhsat verdik. Orada bazı sorunlar daha çözümlenmedi. O arkadaşımızla bazı problemlerimiz var. Kanundaki gibi 2 kat imar verdik. 18 uygulaması yaparak gerekli yol terklerini bize yapıp daha sonra imar artışı isterse belediye olarak alıp terk edecekti. Orada aramızda uzlaşmada bir sıkıntı çıktı. Çözmeye çalışıyoruz. Yakın zamanda çözeceğiz. Onun yan tarafında bin metrekare yerinden de geçtik başka bir vatandaşın. Mahkeme sürecindeyiz. Devam ediyor. İnşallah en kısa zamanda çözüme kavuşturacağız.”

Çok büyük işler yaptıklarını ve şehrin şantiye halinde olduğunu kaydeden Çimen, “Borç yiğidin kamçısıdır. İnşallah güçlü bir belediyeyiz. Dün herşeyini satan bir belediye vardı şimdi alan bir belediye var. Şehrimiz şantiye halinde. Mahallelerimizde halen kanalizasyon yapıyoruz. Şuanda doğalgaz oranımız yüzde 80. Biraz vatandaşımızı üzüyoruz. Tüm altyapı sorunlarını çözelim diyoruz. 30 bin metrekare parke ihalesi yaptık” dedi.

Mahallelerin yolları ne olacak?

Şehirdeki altyapı çalışmaları nedeniyle mahalle yollarında yaşanan sorunlarla ilgili soruyu da cevaplandıran Çimen, “Bu sıkıntıları hep beraber göğüsleyeceğiz. Hasanbey ve diğer mahallelerde inşallah hem parke hem asfalt çalışmasıyla doyuracağız. Bugüne kadar altyapı, kanalizasyon, su çalışmaları var. Pik borudan kanalizasyonumuz vardı. İyisini yapmak istiyoruz. Uzun vadeli olsun istiyoruz. Üzerini kapat geç, göz boyama yapmıyoruz. Doğalgaz geçti, Hasanbey mahallesini tamamlayacağız. Diğer mahallelerde tamamlanan yerleri bu yıl parke ve asfalt yapacağız. Duvar çalışmalarımız var. Belediye olarak asfalt ve parke ihalemizi yaptık. Karayollarından da 20 kilometre üzerinde destek alacağız valimiz ve vekillerimizin desteğiyle. Çevre yolunda 24 saat kamyon çalışıyordu. Ağır tonajlı araçlar yolları bozmuştu. Şehrimizin her tarafı şantiye halindeydi. Şuanda toparlanma aşamasına geldik. Butik ama fiziki şartları zor bir şehir” diye konuştu.

Şehirdeki umumi tuvalet sorununun dile getirilmesi üzerine Başkan Çimen, hem Harşit Çayı ıslah çalışması hem de diğer çalışmalar kapsamında bu sorunu da çözeceklerini söyledi.

Kaynak: www.gumushane.gen.tr
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:20
Öğle 12:35
İkindi 15:58
Akşam 18:40
Yatsı 19:59