banner333

banner309

Endemik bitkinin cenneti Gümüşhane

Gümüşhane’nin Karasal Biyolojik Çeşitlilik ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi Çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştay'da konuşan Doç. Dr. Fergan Karaer Karadeniz'de en fazla endemik bitkinin Gümüşhane'de bulunduğuna dikkat çekerek, doğaya karşı duyarlı olunmasının altını çizdi.

Gümüşhane 15.08.2016, 14:14 15.08.2016, 14:24
Endemik bitkinin cenneti Gümüşhane
banner400

Çimenler Otel’de gerçekleştirilen çalıştaya Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, Kürtün Kaymakamı Mehmet Durgut, Şiran Kaymakamı Murat Özdemir, Köse Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12.Bölge Müdür Vekili Hasan Terzioğlu, Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, Kürtün Belediye Başkanı Ahmet Kanat, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge ve Gümüşhane Şube Müdürlüğü yetkilileri, proje yüklenici firma yetkilileri, akademisyenler ve proje paydaşları katıldı.

 

Çalıştayda yaptığı konuşmada, yapılan çalışmanın Gümüşhane’ye hem ekonomik hem de sosyal yönden katkı sağlaması dileğinde bulunan Sayın Valimiz, “Endemik bitkiler, biyolojik çeşitlilik ve eko sistem kendilerine özgü unsurlar barındıran bir husustur. Gümüşhane küçük ölçekli bir il olmasına rağmen topoğrafya olarak büyük ölçekli bir ildir. İlimizdeki bu biyolojik çeşitliliği turizme kazandırma noktasında akademisyen arkadaşlarımızdan özellikle destek bekliyorum. Her türlü bilimsel çalışmanın artı bir değere dönüşmesi lazım. Tanıtıma, turizme, ekonomiye artı değer olarak dönüşmesinde büyük yarar var. Gümüşhane yaylalarıyla sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en güzel coğrafyalarından birisidir.” diye konuştu.

 

Doç.Dr. Fergan Karaer ise Karadeniz bölgesinde en fazla endemik bitki türünün Gümüşhane’de bulunduğunu ve Gümüşhane’nin çok heterojen bir bölge olduğunu ifade ederek “Gümüşhane’de 11 ekosistem, 18 habitat belirledik. Türkiye’de ki 24 çeşit kuşburnunun 13’ü Gümüşhane’de. Gümüşhane’nin kendisi adeta bir botanik bahçesi” dedi.

 

Gümüşhane florasında 124 familyada 2 bin 856 çeşit bitki bulunduğunu, bunlardan 253’ünün endemik bitki türü, 9’unun da nadir bitki türü olduğunu belirten Karaer, biyolojik zenginliğin önemli göstergesi olan endemik ve nadir türlerin ve alanların korunması gerekliliğine vurgu yaparak, bu biyolojik zenginliği korumak ve geliştirmek için herkesin duyarlı davranması gerektiğini söyledi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38