banner333

banner309

Doka'dan ÇİKOLOTA VADİSİ

DOKA, orduda Çikolata vadisi kuruyor. Ordu, Giresun, Trabzon ve Gümüşhane yi de içine alan alanda bölgede yetişen fındık ve üretimde kullanılacak diğer girdiler dikkate alınarak planlanan yatırımın bölgeye katkısı büyük olacağı beklentiler arasında.

Gümüşhane 18.05.2013, 14:35
Doka'dan ÇİKOLOTA VADİSİ
banner400
Hürriyet'in haberi bugün bölge için yeni bir ümit daha verdi. Kalkınma Bakanlığı'na bağlı Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), dünyada
tek çeşit ürüne yönelik gıda vadisi kurma çalışmaları kapsamında ilk etapta 5,5 milyon euro harcayarak Ordu'da 34 işletmenin üretim yapabileceği, Ar-Ge çalışmalarının yürütüleceği çikolata vadisi oluşturacak.

DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, yaptığı açıklamada, bölgede karşılaştıkları en büyük sorunun yatırım arazisi üretme noktasında olduğunu belirterek, bu nedenle yeni arazi üretmeden ziyade, mevcut arazilerde katma değeri yüksek ürünlerin üretimine yöneldiklerini söyledi.

Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane'de katma değeri yüksek hangi ürünlerin geliştirilebileceği üzerine çalışma yaptıklarını ifade eden Kaldırım, "Bu konu üzerinde çalışırken çikolata vadisi kurma fikri ortaya çıktı. Bölgemizde fındık önemli bir hammadde. Dünyada tüketilen fındığın yüzde 70'i ülkemizden ihraç ediliyor. Fındık hammadde olarak ihraç edildiği için de katma değeri düşük. Çikolata vadisi aynı zamanda fındığın katma değerini artırmaya yönelik bir çalışmadır" dedi.
Kaldırım, DOKA uzmanlarının Belçika ve Hollanda'da ürün vadilerine yönelik araştırma yaptıklarını anlatarak, "Yapılan incelemelerde, özellikle butik çikolata üretimi noktasında bölgemizin potansiyeli olduğunu gördük. Dolayısıyla bölgemizde adını çikolata vadisi koyduğumuz mekan oluşturulması, bu mekanda da butik çikolata üretimi yapılması, aile işletmelerinin kurulmasını hedefledik. Buradan çok güzel markaların çıkacağına inanıyorum" diye konuştu.

"Çikolata vadisi aynı zamanda turizme de hizmet edecek"

Çikolata vadisinin, Ordu'da yeni yapılacak havaalanının yanındaki dolgu alanında kurulacağını vurgulayan Kaldırım, şöyle devam etti:

"Bu alanın tahsisi hızlı bir şekilde yapıldı. Proje, bir süre önce Ordu'da yaptığımız yönetim kurulu toplantısında onaylandı ve böylece başlamış oldu. Finansmanını büyük oranda biz koyacağız, ayrıca yerel katkı da alacağız. Projenin temel hedefi, çikolatanın fındığın veya benzeri ürünlerin Ar-Ge'sinin yapılarak yeni ürünler geliştirilmesidir. Sadece var olan çikolatanın değerlendirilmesini değil, bunun yanında geliştirilecek yeni ürün ve markaların ortaya çıkmasını da amaçlıyoruz. Üniversite ile işbirliği içinde çalışmalar yapılacak. Butik işletmelerin yanı sıra ürünlerin satılabileceği konseptte dükkanlar olacak. Fındık ve çikolata müzesi de kurulacak. Sosyal donatılar ve mekanlarla konsept olarak çok güzel bir mekan olacak."
....
haber: hurriyet.com.tr 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39