banner333

banner309

Diktiği Fidanlar İçin 10 Kilometreden Su Getirdi

Gümüşhane'de diktiği 4 bin 100 ceviz fidanı 10 kilometreden getirdiği suyla kurumaktan kurtardı.

Gümüşhane 25.08.2014, 11:49 25.08.2014, 11:49
Diktiği Fidanlar İçin 10 Kilometreden Su Getirdi
banner400

 Saraç, yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 3 yıl önce Türkiye'de ormanların korunması, geliştirilmesi, sosyal ve ekonomik kalkınmanın sağlanması, köyden kente göçün engellenmesi ve milli gelirden en düşük payı alan orman köylüsüne gelir getirmesi amacıyla Ceviz Eylem Planı'nın hayata geçirildiğini anımsattı.



Bu eylem planı kapsamında Gümüşhane'nin yanı sıra Tekirdağ, Tokat,DenizliBitlisKırşehirÇanakkale ve Bingöl'ün pilot il olarak belirlendiğini hatırlatan Saraç, Bakanlık'tan "kurulacak ceviz bahçesinin büyüklüğüne göre kredi ve hibe desteği sağlayacağının" açıklanması üzerine akademisyenlerden oluşan bir ekibe proje hazırlatarak başvuruda bulunduğunu söyledi.



Saraç, Gümüşhane merkeze bağlı Çamlıköy'de 405 dönüm araziyi Hazine'den kiraladığını belirterek, şunları kaydetti:



"Yine akademisyenlerden görüş alarak Gümüşhane'nin hem coğrafi yapısına hem de iklim koşullarına uygun ceviz türünü araştırdım. Araştırmalarım sonucunda Amerika'da yetiştirilen, Bandırma'da aşılı olarak satılan Chandler Franquette türünün Gümüşhane'nin coğrafi yapısı ve iklim koşullarına uygun olduğunu tespit ettim. 4 bin 100 fidan diktim. Maalesef ceviz bahçesi kurmam son 50 yılın en kurak mevsimine rastladı. Mevcut dereler, akarsular kurudu. Yağmurun çok az olduğu hatta hiç olmadığı bir dönemde bahçe kurdum. Büyük bir emek vererek ve yaklaşık 400 bin lira harcayarak kurduğum ceviz bahçemdeki fidanlar kuruma riskiyle karşı karşıya kaldı. Çamlıköy'ün yaylasında bulunan Sudan almak istedim. Köylüler önce karşı çıktı, kendilerine 'fidanlarım kuruyacak, hiç değilse bu yaz için suyu alayım' deyince razı oldu. Yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki suyu dağdan dağa boru döşeyerek 10 kilometre uzaklıktan ceviz bahçeme ulaştırdım. Kurduğum 3 su deposunda suyu depoladım ve damla sulama sistemini de kurarak fidanlarımı kurumaktan kurtardım."



Gümüşhane'de zoru başarmak için yola çıktığını anlatan Saraç, "Gümüşhane'de pestil ve köme imalatı yapıyorum. Pestil ve kömenin ham maddesi olan cevizi hep dışarıdan alıyoruz. Dışarıdan alıma son vermek için böyle bir bahçe kurmaya karar verdim" dedi.



Sebahattin Saraç, çalışmaları için kendisine destek verilmesini istedi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39