banner333

banner309

Çakırgöl Katarlılara mı Satılıyor?

Rize’nin Ayder Yaylası’nın Katarlara satıldığı iddiası gündemden düşmezken, Çakırgöl’ün aynı çerçevede Katarlara satılacağı iddia ediliyor.

Gümüşhane 26.09.2018, 10:00
Çakırgöl Katarlılara mı Satılıyor?
banner400

Rize’nin Ayder Yaylası’nın Katarlara satıldığı iddiası gündemden düşmezken, Çakırgöl’ün aynı çerçevede Katarlara satılacağı iddia ediliyor.Çakırgöl’ede Ayder yaylası gibi çevresinde bulunan arazilere Katarlıların talip olduğu ve satın almak istedikleri ortaya atlılıyor. Çakırgöl Turizm Merkezi, Gümüşhane’ye 35 kilometre mesafede olup, 2500 metre rakıma sahiptir. Çakırgöl Turizm Merkezi’ne, Karaca Mağarası-Krom Vadisi-Cami Boğazı yol istikametinden ilerleyerek ulaşmak mümkündür. 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda 874 hektar alan “Gümüşhane Çakırgöl Kış Sporları Turizm Merkezi” olarak ilan edildi. Turizm merkezinde 7 mekanik tesis ve 11 kayak pistinin yapılması planlanmıştı.

Çakırgöl, Gümüşhane merkez ilçeye bağlı Çorak köyü Karahava Yaylası bir buzul göldür. Göl ve çevresindeki yaylalara Zigana Kış ve Kayak Sporları Turizm Merkezi üzerinden ulaşılabileceği gibi, Merkez İlçeden hareketle Gümüşhane-Bayburt ana tur güzergahından Arzular Beldesi, Sarıçiçek, Yağmurdere grup yolunu takiben Taşköprü Yaylası üzerindende ulaşılabilmektedir. Çakırgöl Turizm Merkezine ayrıca, Karaca Mağarası, Cehennem Vadisi, Yağlıdere Köyü, Krom Vadisi yolunu takiben Cami boğazı yaylasından da ulaşılabilmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2005 yılı içerisinde 874 hektar alan turizm merkezi olarak ilan edilmiştir.

Çakırgöl’e Kayak Merkez Projesi

Dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Gümüşhane sınırları içinde bulunan Çakırgöl Yaylası’nın kayak açısından Türkiye için yeni bir cazibe merkezi olabileceğini söylemişti. Bakan Özak, beraberindeki dönemin Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Trabzon Valisi Nuri Okutan ve diğer yetkililerle birlikte Gümüşhane sınırları içerisinde bulunan Çakırgöl Yaylası’nda incelemelerde bulunmuştu.

Çakırgöl Kayak Merkezi Çevre Düzeni Planı’nın Eylül 2004’de başladığını belirten Bakan Özak, “Proje doğrultusunda hızlı hareket ederek gerekli verilere ulaştık. Uzmanlar tarafından bölgenin kayağa elverişli olup olmadığı belirlendi. Hem uzmanlar, hem de yörede yaşayanlardan aldığımız bilgiler bizi heyecanlandırdı ve ümit verdi” dedi. Buradan 3 yılda doğayla ilgili tespit edilen tüm verilerin geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığına bildirildiğini ifade eden Bakan Özak, “Çakırgöl, kayak açısından ülkemiz için yeni bir cazibe merkezi olabilir” diye konuştu. Projenin yeni pistler ilave edilerek tekrar hazırlandığını anımsatan Bakan Özak, şöyle devam etti: “Yeni pistler ilave edilerek tekrar hazırlanan ve Bakanlar Kurulu’na sunularak değiştirilen proje uluslararası nitelik kazandı. Projenin uygulanacağı alanda su ve kanalizasyon sorununu çözmemiz gerekiyor. Su ve kanalizasyonun proje çalışması bittikten sonra ihalesi yapılacak. Gelecek yılda yeni veriler aldıktan sonra 4 yıllık verilerle çalışmalara başlayacağız.”

Çakırgöl’ün en önemli sorunlarından birinin yol olduğunu vurgulayan Bakan Özak, “Trabzon-Meryemana, Meryemana-Çakırgöl arasındaki yolu kara yolları ağına alıp birinci ihalesini yaptık. Yakında ikinci ihaleye çıkacağız. Yolu bitirmemiz gerekiyor, yolun yaklaşık 25 milyon dolarlık maliyeti var” dedi. Çakırgöl projesinin kayak sporu açısından Türkiye’nin en önemli projesi olacağına dikkati çeken Bakan Özak, “Yol çalışması en iyi ihtimalle 2-3 yılda biter. Yol bitmeden müteşebbise gitmek sağlıklı olmaz. Para bulunursa yol çalışması 2010’da biter. Yol olmadan müteşebbis gelmez, müteşebbis gelse bile turist gelmez” diye konuştu. Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu da projenin hem yaz, hem de kış turizmi için önem arz eden bir proje olduğunu söyledi.

Trabzon Valisi Nuri Okutan ise Trabzon’un geleceği için turizmin önemli bir sektör olduğunu ifade ederek, “Proje doğa, kış ve kültür turizmini içine alan bir çalışma. Hızla tamamlanması yörenin kalkınmasına etkili olacaktır” dedi.

ÇAKIRGÖL’E 4 BİN YATAK

Projeyi hazırlayan Barlas İmar Planlama ve Müşavirlik Limited Şirketi yetkilisi Turan Barlas, Çakırgöl’ün kayak turizmine çok elverişli olduğunu belirtti. Barlas, “Uludağ’a bu yıl ilk kar aralıkta, Davos’a ocakta, Çakırgöl’e ise ekim ayında yağdı. Bu da Çakırgöl’ün kayak açısından mükemmel bir alan olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Havzada kar kalitesi ve miktarının yüksek olduğuna dikkati çeken Barlas, şunları kaydetti: “Proje doğrultusunda kayağa yeni başlayanlar, az bilenler ve iyi bilenler için 3 ayrı kategoride pistler oluşturulacak. En büyük cironun yeni başlayanlar ve az bilenler pistinden sağlanacağını tahmin ediyoruz. Sümela Manastırı’nın yaz ayı doluluğu buraya avantaj sağlayacaktır. Türkiye’de bu kadar avantajlı başka bir kayak merkezi yok. Uzun vadede projede 4 bin yatak kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz. Tesisler bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak.”

Erzurum Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürü Zekeriya Sevim ise Çakırgöl’ün kış turizmi açısından havzanın genel toprak yapısı, eğimi, baskısı, karla örtülülük durumu ve ölçülen diğer meteorolojik veriler bakımından uygun bir yapıya sahip olduğunun tespit edildiğini söyledi. Kar ölçümleriyle ilgili verilerin çok olumlu çıktığını anlatan Sevim, “3 kış dönemi içinde elde edilen veriler kayak turizmi için elverişli olduğunu göstermektedir. 2007’de ocak ve şubatta havzada 187 santimetre kar derinliği tespit edilmiştir. Bu değer herhangi bir işlem yapılmadan elde edilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda rasat verilerde sıkıntı gözükmüyor” dedi.

Çakırgöl Unutuldu

Sadece Gümüşhane’nin değil Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ve ülkemizin çok önemli kış turizm merkezi haline geleceği yıllar önce planlanan Çakırgöl, ne yazık ki, unutulmuş, söylenilenler, söylenildiği yılda kalmış gibi görünüyor.

Rize’ni Ayder Yaylası’nın Katarlara satıldığı iddiası gündemden düşmezken, Çakırgöl’ün çevresinde bulunan arazilere Katarlıların talip olduğu ve satın almak istedikleri, 2004 yılında dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Özak’ın açıkladığı ve aradan geçen 14 yılda Çakırgöl Kış Turizm Merkezi Projesinin bu nedenle mi rafa kaldırıldığı sorusu kafaları karıştırıyor.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46