banner333

banner309

Başkanlar, "Su Sanitasyonunun Önemi" toplantısına katıldı

Gümüşhane Merkez ve İlçe Belediye Başkanları Antalya’da düzenlenen “Su Sanitasyonunun Önemi ve Su Sanitasyonunda Yerel Yönetimlerin Rolü” toplantısına katıldı. 16-18 Kasım 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen toplantıya Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen’in yanı sıra Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu ve Köse Belediye Başkanı Şerif Aygün katıldı.

Gümüşhane 20.11.2016, 17:18 20.11.2016, 17:21
Başkanlar, "Su Sanitasyonunun Önemi" toplantısına katıldı
banner400

 Gümüşhane Merkez ve İlçe Belediye Başkanları Antalya’da düzenlenen “Su Sanitasyonunun Önemi ve Su Sanitasyonunda Yerel Yönetimlerin Rolü” toplantısına katıldı.

16-18 Kasım 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen toplantıya Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen’in yanı sıra Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu ve Köse Belediye Başkanı Şerif Aygün katıldı.

Belediye başkanları düzenlenen toplantıların ardından Antalya’da yaşayan Gümüşhaneli vatandaşlar ile bir araya gelerek hasret giderdiler. Başkanlar ayrıca EXPO 2016 Antalya’yı ziyaret ettiler.

Toplantıda Su Sanitasyonu Masaya Yatırıldı

Antalya Kundu’da bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, yeni bir sistemle Türkiye’deki bütün suların, depoların, şebekelerin Bakanlık tarafından izlenmesinin elzem olduğunu belirterek, “İşini yapmayanlarla ilgili suç duyurusunda bulunacağımızı ifade ediyorum” dedi.

“Muhtarlar; Su ile ilgili görevleri yerine getirecek kaynağa sahip değil”

Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık alanında önemli yatırımlar gerçekleştirildiği toplantıda konuşan Çorum Mecitözü Kaymakamı Sayın Ahmet Demirci ise; “Köylerde Güvenli Su Temininde Mülki İdarelerin Sorumlulukları” konulu sunumunda mevzuat kapsamında mülki idarelerin yetki ve sorumluluklarına değindi. Şehirlerden farklı olarak köy içme kullanma suyu sistemlerinin yapımı bakımı onarımı ve sürdürülebilirliği yönünden farklı sorunların bulunduğuna işaret etti. Bu görevlerin il özel idareleri tarafından muhtarlara devredildiğini ancak muhtarların bu görevi yapmada yeterli personel ve finansmana sahip olmadıklarını vurgu yaptı.

“Su’da çok başlılık ve mevzuat sıkıntıları var”

Bartın İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sayın İbrahim Kayış “İçme Kullanma Suyu Temininde ve Sanitasyonunda İl Özel İdaresinin Rolü” konulu sunumunda mevzuat çerçevesinde il özel idarelerinin sorumluluklarına değindi. İçme kullanma suyu sanitasyonunda çok başlılığın ve mevzuat çokluğunun sıkıntılara neden olduğunu vurguladı.

“Suyun dezenfeksiyonu şart “

Karabük Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sayın Sezgin Tiryaki “Halk Sağlığı Gözüyle Köylere Güvenli Su Temininde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu sunumu yaptı. Sunumda her ne kadar ilgili tarafların mevzuatı bahane ederek su sanitasyonu konusunda aksamalara sebebiyet verse de bunun sonucunda halk sağlığı konunda sorunların ortaya çıktığını ve salgınlar yaşandığını bu salgınların yaşanmaması için suyun dezenfeksiyonunun şart olduğuna vurgu yaptı.

“Her muhtarın aynı sorunu var”

Kırşehir Boğazevci Muhtarı Yakup Doğan “muhtarlar Su Sanitasyonunun Neresinde” konulu sunumunda su sanitasyonu konusunda yaşamış oldukları sorunları muhtarlar açısından dile getirdi.  İl özel idarelerinin ve kaymakamlıkların her ne kadar köylerin içme kullanma suyu dezenfeksiyonu görevinin muhtarlarda olduğunu söylese de bu işin muhtarlar tarafından yapılmasının mümkün olmadığını, muhtarların bütçesinin bulunmadığını, personel istihdamı ile ilgili ekonomik güçlerinin olmadığını ve köy halkından su paralarını tahsil edemediklerini bu sorunların Türkiye’de hemen hemen her muhtarın sorunu gerçeğine de vurgu yaptı.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09