banner333

banner309

Alkan Abdulhamid'i Anlatan Bir Konferans Verdi

Gümüşhane Üniversitesi Genç Atılım Kulübü'nün organize ettiği konferansa, üniversite hocaları ve öğrenciler katıldı. İlginin yoğun olduğu konferansta ilk konuşmayı Genç atılım Kulübü başkanı Oğuzhan Budak yaptı. Daveti kabul ettiği için Alkan'a teşekkür eden Budak, kulübün şimdiye kadar yaptıklarını ve bundan sonra neler yapacağını ve hedeflerini aktardı. Budaktan sonra konuşmacı olarak kürsüye Necmettin Alkan davet edildi.

Gümüşhane 27.04.2017, 21:39
Alkan Abdulhamid'i Anlatan Bir Konferans Verdi
banner400

Konuşmasına konferans daveti için teşekkür ederek başlayan Alkan, konu Osmanlı tarihininin son dönemine damga vuran Abdulhamid olduğu için konuşulacak çok şeyin olduğunu belirtti. 

Bir Dönem Abdulhamid İçin Çok Fazla Karalama Yapıldı

Özellikle 1909-1954 yılları arasında Abdulhahmid için o dönem aydınlarının yaptığı kızıl sultan, idamcı, sürgüncü hükümdar, anayasayı askıya alan, meclisi kapatan zorbacı hükümdar tespitlerinin yanlış olduğunu söyleyen Alkan, bu dönemin Nihal Atsızla son bulduğunu ve Necip Fazılla birlikte özellikle iki binli yıllardan sonra Abdulhamid resminin tamamen değiştiğini sözlerine ekledi. Herkesin bir Abdulhamid algısının olduğunu ve bunu ortaya koyması gerektiğini belirten Alkan, hangisi geçerli ve gerçekçiyse onun tarihe aktarılması gerektiğini ve kimsenin bundan rahatsızlık duymaması en olumlu durumdur dedi. 

Türk Siyasi Tarihi ve Abdulhamid Arasında Çok Fazla Paralellik Var

Türk Siyasi Tarihinin Abdulhamid döneminde kurumsallaştığını, fikir hareketlerinin bu dönemde yoğunlaştığını ve bu fikir hareketlerinin ortaya çıkmasında etkili olan aydınların bu dönemde ortaya çıktığını söyleyen Alkan, Meşrutiyet sisteminin o süreçte  oluştuğunu bir seçimin yapıldığını ve ortaya bir meclisin çıktığını aktardı. Çok partili hayata herkesin sandığı gibi 1950’lerde geçilmediğini belirten Alkan, partilerin kuruluş sürecinin 1908 yılının Kasım ayına tekabül ettiğini ve bu partilerin seçim sürecinde propaganda yapabildiğini, vaatlerini anlatabildiklerini söyledi.

Dizilerde anlatılan Tarihi Olaylar ve Kişiler Gerçeği Yansıtmıyor

Özellikle TRT 1 de yapılan Payitaht Abdulhamid dizisini eleştiren Necmettin Alkan, dizide Prens Sebahattin karakterinin itibarsızlaştırıldığını belirtti ve dizide Sebahattin'in Beyoğlu Sokaklarından çıkmayan, çaylak, felsefi ve siyasi anlamda endişesi olmayan biri olarak aktarıldığını oysa Prens Sebahattin'in Türk Tarihi'nde önemli bir yeri olduğunu , liberalizmi ve ademi merkeziyetçiliği gündeme getiren ilk siyasi kişilik olduğunu vurguladı. 

Kapatma Değil Tatil Etme

Konuşmasına 93 Harbi ve sonrasında gelişen olaylarla devam eden Alkan, Abdulhamid'in herkesin sandığının aksine meclisi kapatmadığını sadece tatil ettiğini hatta tatil sürecine mebusların maaşlarını almaya devam ettiklerini aktardı. Abdulhamid'i sağlığında kimsenin sevmediğini kıymetinin 1950’lerden sonra yapılan araştırmalarla anlaşıldığını vurgulayan Alkan, ancak devletin tamamen iyileşmesi ve eski günlerine geri dönmesi konusunda Abdulhamid’in ortaya bir reçete koyamadığını savundu. 

Program plaket verme ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle birlikte son buldu. 

     

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48