banner333

banner309

93 Proje Değerlendirmeye Alındı

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) 98. Yönetim Kurulu Toplantısı, Ramada Gümüşhane Otel’de dönem başkanı Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları başkanlığında yapıldı.

Gümüşhane 29.06.2018, 14:50
93 Proje Değerlendirmeye Alındı
banner400

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) 98. Yönetim Kurulu Toplantısı, Ramada Gümüşhane Otel’de dönem başkanı Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları başkanlığında yapıldı.

Toplantıya Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Artvin Valisi Ömer Doğanay, Ordu Valisi Seddar Yavuz, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı, il genel meclisi başkanları ve kurul üyeleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, DOKA’nın toplantısının Gümüşhane’de yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Memiş, Gümüşhane’nin Karadeniz’in iç kesiminde kalan, kayalıklara kurulmuş sempatik bir il olduğunu belirterek, “Coğrafi şartları itibariyle kavimden gelen çok zor bir coğrafyada yaşıyoruz” dedi.

“Geleceğe Umutla Bakıyoruz”

Gümüşhane’nin bir tüneller şehri olduğunu vurgulayan Vali Memiş, şu ifadeleri kullandı: “Trabzon’dan gelirken bu tünellere şahit oldunuz. Dünyanın ikinci Avrupa’nın en uzun tüneli Gümüşhane ve Trabzon arasına yapılıyor. Toplamda 14.5 kilometre uzunluğunda iki tüp tünel halindeki bu tünelimizin toplam uzunluğu 29 kilometreyi buluyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyoner liderliği sayesinde, artık dağların arkasında yaşayan insanların da geleceğe umutla bakmayı sağlayan güzel projeleri hep beraber gözlemliyoruz ve müşahede ediyoruz. Devletin bu yatırımlarından dolayı kendilerine minnettarız. Türkiye’de en fazla tüneli olan illerin başında geliyoruz. Tüneller bittiğinde sahile 30-45 dakikada ulaşacağız. Trabzon’a ulaşacağız, Trabzon da bize ulaşacak.”

“Devletin Yatırım Yaptığı Yerde Özel Sektörün Bir Çay Ocağı Bile Yok”

“Gümüşhane ölçeğinde diğer illere nazaran birçok sosyal hizmetleri kamu olarak bizler yapmak zorunda kalıyoruz” ifadesini kullanan Vali Memiş, şöyle devam etti: “ Belediyeler, özel idare ve diğer kamu kurumları, özel sektörün henüz yeterince gelişmemiş olmasından dolayı yatırımları yapmak durumunda kalıyor. Bulunduğumuz Ramada Oteli yapan iş adamı Zekai Araz’a teşekkür ediyorum. Böyle bir yatırımı ilimize kazandırdı. Onun haricinde altyapı yatırımları ile beraber özel sektör gelişmeye başlıyor. Henüz tam anlamıyla gelişmediği için de birçok sosyal alanları bizler yapıyoruz. Bizler yaptığımız için de çok mutlu değiliz. Sema Doğan Parkını belediyemiz yaptı. Süleymaniye Mahallesi’ndeki yatırım ve çalışmaları il özel idaremiz yaptı. Süleymaniye Mahallesi’ne 20 milyon liralık yatırım yaptık. Dönemin Valisi Yücel Yavuz Beye özellikle teşekkür ediyoruz. İki yıl Gümüşhane Valiliği yaptı ve çok güzel hizmetlere imza attı. Onun bıraktığı yerden biz de bayrağı devraldık ve imkanlarımız ve yeteneklerimizle onun üzerine bir şeyler koymaya çalışıyoruz. Devletin 20 milyon lira yatırım yaptığı yerde henüz bir çay ocağı bile yok. Dolayısıyla DOKA ve kamu projeleriyle özel idarelerin ve belediyelerin özellikle desteklenmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum.”

“Projelerle Bölgeye İvme Kazandırıyoruz”

Giresun Valisi ve DOKA Dönem Başkanı Harun Sarıfakıoğulları, kadim bir kültürü bünyesinde barındıran Gümüşhane’de bulunmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “DOKA olarak Trabzon’dan sonra diğer bölge illerinde de bulunmada hem fikir olduk. Bizler 28 Aralık 2017 tarihinde bir araya geldik. İki çağrımız vardı. Bunlardan biri tarihi, kültürel ve doğal değerlerin korunması ve geliştirilmesi mali destek programıdır. Burada amaçlarımıza ulaştığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Çok ciddi proje ile katılım söz konusu oldu. Yaklaşık 69 proje ile ajansımızın kapısı çalındı. Hem proje kültürünün geliştirilmesi hem bölgesel anlamda proje destekli çalışmalarla gelişmeye ivme verilmesi noktasında hepimiz için bir kazanç diye düşünüyorum” dedi.

“12 Milyonluk Ek Bütçe”

Yapılan Çalışmalar kapsamında 12 milyon liralık bir ek bütçenin yapıldığını da dile getiren Sarıfakıoğulları, şöyle devam etti: “Ek finansman katkılarıyla beraber yaklaşık 19.5 milyon lira yatırımla bölge illerimiz yararlanacaktır. Bu 69 projede bir projenin dışında diğerleri değerlendirmeye tabi oldu. Diğer 68 proje tek tek değerlendirmeye alındı. Bugün de yönetim kurulu üyelerimiz tarafından son hali değerlendirilecek ve kararlaştırılacak. Nihai olarak Sayın Bakanımızın onayından sonra taraflar arasında sözleşmeler imzalanacaktır.”

“Yeşil Yol Projesi”

Diğer önemli projenin Yeşil Yol Projesi kapsamında yol güzergahında kültür ve turizm altyapısının desteklenmesi olduğuna işaret eden Sarıfakıoğulları, açıklamasını şöyle tamamladı: “Bu proje çerçevesinde bize toplam 25 proje çağrısı oldu. Buradan çıkaracağımız sonuç çok önemli bir potansiyel ortaya çıkıyor. Arzu ediyoruz ki bölgemizde 25 projeden kabul edilenlerin hayata geçmesi ile beraber turizm potansiyelinin ivme kazanmasıdır. Doğu Karadeniz bir çekim merkezi haline gelecek. Burada da yaklaşık 18 milyon liralık bir destek verilecek. Eş finansmanlar ile beraber. Bu 25 projeni değerlendiriciler tarafından geçer not alanları 65 puan ve üzeri alınanları yönetim kurulumuz tarafından değerlendirilecek ve inşallah bunlarda hayat bulacak diye düşünüyorum. Ben katılımınızdan dolayı tekrar hepinize teşekkür ediyorum. Gümüşhane de bulunmaktan mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. İnşallah toplantımız hayırlara vesile olur.”

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Toplantının ardından Gümüşhane Süleymaniye Mahallesi, Karaca Mağarası ile Torul Kalesi Cam Seyir Terası’na gezi düzenlendi.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39