banner333

banner309

Yakın Günlerde Gümüşhane'de Deprem Olmayacak

Gümüşhane Üniversitesi Sismoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serkan Öztürk tarafından yapılan araştırmanın sonuçları akademik makale halinde yayınlandı.

Gümüşhane Üniversitesi 10.02.2017, 00:09
Yakın Günlerde Gümüşhane'de Deprem Olmayacak
banner400

Gümüşhane Üniversitesi Sismoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serkan Öztürk tarafından yapılan araştırmanın sonuçları akademik makale halinde yayınlandı.

Doç. Dr. Öztürk’ün  “Gümüşhane ve Civarındaki Güncel Deprem Aktivitesinin Bölgesel ve Zamana Bağlı Değişimleri: İstatistiksel Bir Değerlendirme” adlı makalesinde yer alan bilgilere göre istatistiksel analizler, Gümüşhane sınırları içerisinde kısa vadede önemli bir deprem potansiyelinin olmadığını ortaya koydu.

Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü, Sismoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serkan Öztürk imzasıyla yayımlanan akademik makalede, Gümüşhane ve civarında 2016 yılı ortalarındaki güncel deprem aktivitesinin bölgesel ve zamana bağlı olarak istatistiksel bir analizi yapılmış ve deprem tehlikesi açısından bölgesel ve zamana bağlı olarak değerlendirildiği ifade edildi.

Makalede; araştırma süresince sismik durgunluk değeri, depremlerin bölge-zaman dağılımları, deprem oluşma olasılıkları ve tekrarlama zamanları gibi birçok istatistiksel parametre kullanıldığını kaydedilirken, “Gümüşhane ve civarındaki depremsellik 2003-2011 yılları arasında önemli bir artış gösterirken 2011 yılında tekrar bir azalım sürecine girmiştir. Deprem oluşumları genellikle 2.5-3.5 magnitüd aralığında değişim gösterirken 2.8 civarında bir maksimuma sahiptir. Zaman içerisinde ana şok oluşumlarından önce önemli azalımlar göstermekle birlikte son yıllarda önemli bir düşüş söz konuş değildir. Gümüşhane ve civarının bölge için büyük sayılabilecek deprem oluşumları açısından kısa vadede önemli bir deprem tehlikesi potansiyeline sahip olmadığını ortaya koymaktadır. Gümüşhane ve civarında 2016 yılı ortalarında herhangi bir öncü durgunluk anomalisi gözlenmemiştir ve buda, güncel depremsellik oranında önemli bir sismik durgunluğun olmadığını ortaya koyar” bilgilerine yer verildi.

İstatistiksel veriler ışığında yapılan değerlendirmeye göre  analizlerin, Gümüşhane sınırları içerisinde kısa vadede önemli bir deprem potansiyelinin olmadığını gösterdiği kaydediliyor.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46