banner333

banner309

Rektör Zeybek'e, OMÜ’lü Öğrencilerle Buluştu

Mezun-öğrenci buluşmaları kapsamında Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Coğrafya Bölümü öğrencileri bir araya geldi.

Gümüşhane Üniversitesi 01.12.2018, 08:00
Rektör Zeybek'e, OMÜ’lü Öğrencilerle Buluştu
banner400

Mezun-öğrenci buluşmaları kapsamında Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Coğrafya Bölümü öğrencileri bir araya geldi.

Lisans eğitimini 1988 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği Bölümünde, 1994 yılında Yüksek Lisans ve 1998 yılında ise Doktora öğrenimini Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalında tamamlayan Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Coğrafya Bölümü öğrencilerine coğrafya biliminin önemi hakkında tecrübelerini paylaştı. Rektör OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Lacivert Salonda gerçekleştirdiği söyleşiye Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi mensubu olmaktan gurur duyduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek konuşmasında genç nüfusun önemine vurgu yaptı. Rektör konuşmasının devamında, “Farsça’da genç demek zengin demektir. Sizler bizlerin zenginliğimizsiniz. Bir ülke ne kadar genç nüfusa sahipse o kadar zengin bir ülkedir. Her anlamda nitelikli ve donanımlı yetişmeniz bizler ve ülkemiz için çok önemlidir. Sizlerin kendinizi geliştirmeniz ancak çalışmakla gerçekleşir. Çalışmak insani bir özelliktir, erdemdir. Sadece kendiniz için değil, toplum ve insanlığın gelişmesi için çalışmak büyük bir sorumluluktur. Kuşkusuz bütün bilim dalları insanlar ve toplumlar için vardır. Her birinin ayrı ayrı sorumlulukları ve görevi var. Coğrafya bilimi ise mekân bilimidir. Derslerde anlatılır, yeryüzünde öyle iki nokta yoktur ki birbirinin tıpatıp aynısı olsun. İşte bu noktada Coğrafya, mekân ve insan arasındaki ilişkileri ele alan bir bilim dalıdır. Lise eğitiminden itibaren Coğrafya dersi verilmektedir. Bu dersin amaçlarından biri yurt sevgisini kazandırmaktır. Biz bu dersi doğru öğrenmiş olsaydık, ülkede terör olayı, haksız kazanç, şiddet, trafik kazaları gibi olumsuzluklar yaşamazdık. Coğrafya yurt sevgisini nasıl kazandırır? Sorusunun cevabı ise; Bir yere gitmeyince göremezsiniz görmeyince tanıyamazsınız. Tanıyamazsanız bilemezsiniz. Bilmediğinizi sevemezsiniz. Sevemezseniz koruyamazsınız. Yurt sevgisi kazandırmanın temel yolu öğrencilerimize ilkokul çağından itibaren şehirleri gezdirmek ve mekânları bütün özellikleriyle tanıtmaktır. Çünkü insan tanıdığını seviyor, sevdiğini koruyor. En çok koruduklarınız en çok sevdiklerinizdir. En çok sevdikleriniz de en çok tanıdıklarınızdır.  Bu insanın tabiatında var. Coğrafya biliminin laboratuvarı arazidir. Türkiye’de fakülteler arasında Coğrafya bölümünde ilk arazi tatbikatlarının zorunlu ders olarak müfredatına koyan Ondokuz Mayıs Üniversitesidir. Bu sebeple 1. ve 2. sınıfta öğrendiğiniz teorik bilgileri, gerek doğal ortam özellikleri ile ilgili gerek beşeri ve ekonomik coğrafi özellikleriyle ilgili tespiti bizzat yerinde yapabiliyorsunuz. Bu bakımdan çok şanslısınız.”

Coğrafya Ülkelerin Güçlerinin En Önemli Belirleyicisidir

Ülkelerin güçlerinin en önemli belirleyicisinin Coğrafya olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek “Coğrafya hayatla iç içedir. Resim, müzik, tiyatro, mutfak gibi günlük hayatımızla ilgili birçok şeyin şekillenmesinde rol oynar. Ülkelerin güçleri ve gelecekleri coğrafi özelliklerle ilgilidir. Sadece fiziki ortam bilgisi değil siyasi ortam bilgisi için de coğrafya çok önemlidir. Türkiye’nin küresel güç olma yolunda coğrafi özellikleri en önemli faktörlerden biridir.” dedi. Rektör  söyleşide, coğrafi bilgisizliğin nelere sebep olabileceğini, yaptığı bir coğrafi alan araştırmasını bilimsel verilerle öğrencilere sundu. Söyleşi, Rektör öğrencilerden gelen soruları cevaplamasıyla devam etti.

Söyleşinin ardından Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı “Mezun-öğrenci buluşmaları kapsamında Coğrafya bilimi alanındaki değerli bilgi ve tecrübelerini bizimle paylaşan Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e teşekkürlerimi sunuyorum. Katılan herkes için çok faydalı bir söyleşi olduğunu düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

Söyleşi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı’nın Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e plaket takdimiyle sona erdi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09